Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Αυτοκόλλητα στα αγαπημένα μας περιοδικά

Το 1974 , κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου στην Γερμανία, τα αγαπημένα μας περιοδικά είχαν προσφορά αυτοκόλλητα με τα εθνόσημα των ομάδων που συμμετείχαν τότε. Επίσης κατα την διάρκεια εκείνης της χρονιάς υπήρχαν και αυτοκόλλητα με τους ήρωες μας, γράμματα, στρατιωτικά σύμβολα. Τέλος το ίδιο καλοκαίρι, στα πλαίσια διαφήμισης του νεου περιοδικού ΚΟΚΟΜΠΙΛ, οι εκδόσεις Ανεμοδουρά έδωσαν μια όμορφη χρωματιστή πινελιά στα αγαπημένα μας περιοδικά με τον νεοεμφανιζόμενο ήρωα σε αυτοκόλλητη μορφή επίσης. Ορισμένα από αυτά που έχουν απομείνει στην συλλογή μου σας τα επισυνάπτω και ελπίζω να σας ξυπνήσω όμορφες αναμνήσεις.





Εξώφυλλα και σελίδες από το Ρομάντσο



Η πινακοθήκη, που ακολουθεί με εξώφυλλα και σελίδες από το παλιό Ρομάντσο, ας θεωρηθεί ως απαραίτητο συμπλήρωμα στο πρώτο μέρος της παρουσίασης, ώστε να ολοκληρωθεί το αφιέρωμα στο λαϊκό αυτό περιοδικό ποικίλης ύλης, που κατέχει εμβληματική θέση στην ιστορία του ελληνικού περιοδικού τύπου.

ΕΞΩΦΥΛΛΑ
Σε ένα σύνολο τευχών που ξεπερνάει τα 2.500 εξώφυλλα είναι δύσκολο να θεωρηθούν ως αντιπροσωπευτικά της εξέλιξής του τα εξώφυλλα που ακολουθούν. Άλλωστε, οι αλλαγές που υπήρξαν στην αισθητική του έχουν να κάνουν περισσότερο με τη βελτίωση της τυπογραφικής τεχνικής, παρά με τη φιλοσοφία έκδοσής του. Ωστόσο, στην πρώτη, τουλάχιστο δεκαετία της τρίτης περιόδου του κάποια λιθόγραφα ζωγραφιστά εξώφυλλα είναι ξεχωριστά και μερικά από αυτά παρουσιάζουμε.































































ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ
Σε κάθε τεύχος του Ρομάντσου έως και τη δεκαετία του ’70 υπήρχαν τρία με τέσσερα μυθιστορήματα συνεχείας σε κάθε τεύχος. Κοινωνικά, αισθηματικά, αστυνομικά, περιπετειώδη… Για όλα τα γούστα. Γραμμένα από γνωστούς Έλληνες συγγραφείς στη λογοτεχνία του pulp, καθώς και μεταφράσεις. Η ‘‘συνέχεια στο επόμενο’’ με το οποίο έκλεινε καθένα από αυτά ήταν ένα από τα σίγουρα ‘‘αγκίστρια’’ για την αγορά και του επομένου τεύχους. Μικρό δείγμα και αυτών μέσα από τις ‘‘τραβηχτικές’’ προμετωπίδες τους. Στα φωτορομάντσα συνεχείας του Ρομάντσου συνειδητά δεν αναφερθήκαμε. Τα θεωρούμε ως αποτυχημένη επιλογή να μπει σε χωράφια άλλων πιο ειδικευμένων σε αυτό το είδος περιοδικών της ίδιας οικογένειας.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

Οι ιστορικές μονοσέλιδες επιφυλλίδες δοσμένες σαν αφηγήματα από τα ‘‘ψιλά’’ της ιστορίας ήταν από τις πιο δημοφιλείς ρουμπρίκες του περιοδικού στο αντρικό αναγνωστικό κοινό του περιοδικού μιας και οι περισσότερες από αυτές ήταν καθαρά περιπετειώδεις με ισχυρές δόσεις ιστορικών πληροφοριών. Τα ηρωικά περιστατικά από την

Αντίσταση στην Κατοχή ενταγμένα σε κύκλους με διαφορετικούς τίτλους, τα αφηγήματα ‘‘φουστανέλας’’ από την περίοδο της Ληστοκρατίας στην Ελλάδα (Ιππότες των Ορέων), καθώς και τα fiction ‘‘Εξωτικό διήγημα’’ και ‘‘Ιστορίες από την Ανατολή’’ ήταν οι πλέον μακρόβιες σειρές στην εκδοτική πορεία του περιοδικού.










































































ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Πολυάριθμες στήλες με τις καθημερινές ιστορίες χαρακτήρων και τύπων πέρασαν από τις σελίδες του Ρομάντσου προσθέτοντας ένα ακόμα αναγνωρίσιμο στοιχείο στην ταυτότητα του περιοδικού. Άλλοι αφηγούνταν τα περιστατικά τους σε πεζό λόγο και άλλοι έμμετρα. Η στιχοπλοκία ήταν ένα είδος λόγου που άκμασε μεν προπολεμικά, αλλά και έως ολόκληρη τη δεκαετία του ’60 συντηρούταν από ταλαντούχους συγγραφείς στιχοπλόκους με το Ρομάντσο, κατά κύριο λόγο ως προπύργιο της δημιουργικής τους και οι σε εβδομαδιαία βάση γελοιογραφίες στο οπισθόφυλλο ‘‘Από τη ζωή του Κόμματος των Βαρελοφρόνων’’, καθώς και ο ‘‘Σπαγγοραμμένος’’ του Πολενάκη. Παρακάτω παρουσιάζονται οι περισσότεροι από αυτούς τους απολαυστικούς τύπους.




















































ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Από την μεγάλη ανανέωση του περιοδικού το 1956 και μετά μια πλειάδα Ελλήνων γελοιογράφων, που εντάχθηκε στο επιτελείο του Ρομάντσου εμπλούτισε την ανθολογία της ελληνικής κοινωνικής γελοιογραφίας με χιλιάδες σκίτσα που αποτύπωναν σατιρικά τις συνήθειες, τα καθημερινά μικροπροβλήματα και μικρογεγονότα της αστικής, κυρίως, κοινωνίας, ενώ αρκετές από αυτές εν είδη επικαιρότητας επεσήμαιναν με το χιουμοριστικό στιγμιότυπό τους και το πλαίσιο της εποχής του χρόνου, όπου διαδραματιζόταν το ενσταντανέ τους. Η παρακάτω επιλογή τους είναι
φυσικά τυχαία.


















































































































ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΣΟΥ

Στη δεκαετία του ’50 το Ρομάντσο προχώρησε και στην ξεχωριστή έκδοση μεγάλων μυθιστορημάτων ιστορικών κυρίως, αλλά μεταφρασμένα από την παγκόσμια κλασική λογοτεχνία. Μετά την έκδοση του κάθε βιβλίου από αυτά, προχωρούσε και στην ένθετη έκδοσή του με μορφή φυλλαδίων μέσα στα τεύχη του περιοδικού. Κυκλοφόρησαν περίπου είκοσι τέτοια βιβλία. Στη διαφημιστική βινιέτα μέσα στις σελίδες του Ρομάντσου προαναγγέλλονται δύο ακόμα βιβλίων της σειράς.