Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Roy of the Rovers: Ιδιαίτερες εκδόσεις

 

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Στην πολύχρονη διαδρομή του ως ο κορυφαίος (ποιοτικά και διαχρονικά) πρωταγωνιστής των ποδοσφαιρικών κόμικς, ο εμβληματικός Ρόυ Ρέης απόλαυσε πάμπολλες εκδόσεις. Στο παρόν αφιέρωμά μας ασχολούμαστε με τρεις από τις πιο χαρακτηριστικές παρουσίες του στον έντυπο τύπο. Παράλληλα με την τακτική, εβδομαδιαία (επί 39 συνεχή έτη) και αργότερα μηνιαία έκδοση (στα μέσα της δεκαετίας του ’90) ο ηγέτης της Μέλτσεστερ γνώρισε τρεις ακόμη, πολύ ιδιαίτερες φιλοξενίες σε δύο εφημερίδες και ένα αθλητικό magazine, που εξακόντισαν ακόμη περισσότερο τη δημοφιλία του. Έτσι εξηγείται το γεγονός πως ακόμη και σήμερα, 70 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση στα καρέ, ο (δικός μας) Ρόυ συνεχίζει να συγκινεί εκατομμύρια θαυμαστές των άπειρων αθλητικών του κατορθωμάτων, σε ολόκληρο τον κόσμο!

Tom Tully - Barrie Tomlinson
Στην εφημερίδα Today

Στις 4 Μαρτίου του 1986 και σε σχήμα ταμπλόιντ κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο φύλλο της καθημερινής εφημερίδας Today, εμπνευσμένη από την αντίστοιχη Αμερικανική έκδοση (USA Today). Οι παλαιότεροι θυμόμαστε πως και στην Ελλάδα εμφανίστηκε αργότερα (1988) μία ακόμη απομίμηση του Αμερικανικού εντύπου, υπό τον τίτλο 24 Ώρες και με ιδιοκτήτη τον Γιώργο Κοσκωτά. Το βρετανικό φύλλο εξέδωσε ο Ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας του Μάντσεστερ Eddie Shah (τότε 42 ετών), ο οποίος δικαίως μπορεί υπερηφανεύεται πως προσέφερε στο αναγνωστικό κοινό της Μεγάλης Βρετανίας την πρώτη καθ’ ολοκληρίαν έγχρωμη καθημερινή εφημερίδα. 

Η εφημερίδα «άλλαξε χέρια» μέσα σε τέσσερις μήνες, ωστόσο είχε ήδη αρχίσει (από τις 19 Απριλίου 1986) να φιλοξενεί στην ύλη της (μεταξύ πολλών άλλων) το ποδοσφαιρικό κόμικ-στριπ Roy of the Rovers, με συχνότητα τρις εβδομαδιαίως (Τετάρτη-Παρασκευή-Κυριακή). Το σενάριο της ιστορίας, η οποία επικεντρωνόταν περισσότερο στα… συζυγικά προβλήματα του Ρόυ και λιγότερο στο ποδόσφαιρο, έγραφε ο σπουδαίος εκδότης του αθλητικού περιοδικού Tiger (όπου άλλωστε ο Ρόυ είχε κάνει την «παρθενική» του εμφάνιση, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1954)  Barrie Tomlinson

Ο Κιμ Ρέιμοντ στο ατελιέ του (περ. 1987)

Τα υπέροχα πολύχρωμα έξι καρέ (κάθε συνέχειας) φιλοτεχνούσε ο νεαρός (μόλις 29 ετών) σχεδιαστής – καρτουνίστας Kim E. Raymond. Τακτικός συνεργάτης τόσο της Today, όσο και της Daily Star, ο γεννημένος το 1957 Ρέιμοντ είχε σπουδάσει στο Κολλέγιο Τέχνης Farnham του Surrey, της γενέτειράς του. Υπήρξε σχεδιαστής και υπεύθυνος της βρετανικής σειράς κόμικς του Ομίλου Walt Disney, ενώ φιλοτέχνησε περιπέτειες της επικής δημιουργίας του John Wagner (1977), με τίτλο Judge Dredd (για το περιοδικό 2000AD). Ο Κιμ δεν έκρυβε την προτίμησή του και για κοριτσίστικες σειρές, ενώ ήταν λάτρης της περίφημης ηρωίδας αστυνομικής δράσης  Modesty Blaise (1963) των Peter ODonnell (1920-2010) και Jim Holdaway (1927-1970), από τον οποίο και επηρεάστηκε σημαντικά, όταν διαμόρφωνε τη δική του καλλιτεχνική τεχνοτροπία. Οι 48 συνέχειες των περιπετειών του Ρόυ Ρέης τερματίστηκαν στις 29 Αυγούστου του 1987, ενώ η εφημερίδα έκλεισε στις 11 Νοεμβρίου του 1995.

Στην εφημερίδα Daily Star

Στις 13 Νοεμβρίου του 1989 και ενώ την τακτική εικονογράφηση της σειράς στο ομώνυμο εβδομαδιαίο περιοδικό (Roy of the Rovers) είχε αναλάβει ο αείμνηστος (+2012) Mike White, ο πολυγραφότατος Σκωτσέζος σεναριογράφος Tom Tully (1940-2013) ξεκίνησε να γράφει παράλληλα ένα καθημερινό στριπ με περιπέτειες του Ρόυ και της Μέλτσεστερ στην εφημερίδα Daily Star (ιδρυθείσα το 1978). Τα σχέδια (των τριών ασπρόμαυρων καρέ) «σκάρωνε» με μαεστρία η πολύπειρη Yvonne Hutton (1941-1992) που εξάλλου είχε κρατήσει με αξιοθαύμαστη συνέπεια τα «ηνία» της αυθεντικής έκδοσης του Tiger επί 8 συναπτά χρόνια (1967-1975). Πριν τη διαδεχτεί ο David Sque (1975-1986), εν-συνεχεία ο White (1986-1992) και τελικά ο Barrie Mitchell (1992-93). Ωστόσο, η πολύ άτυχη Yvonne τραυματίστηκε βαρύτατα σε ένα μοιραίο τροχαίο το Δεκέμβριο του 1991, που την οδήγησε σε πολύμηνο κώμα και εντέλει στο θάνατο (Μάρτιος 1992). 


Πριν το συμβάν η Hutton είχε παραδώσει αρκετές συνέχειες στον εκδότη της εφημερίδας, οι οποίες εξαντλήθηκαν στις 17 Ιανουαρίου 1992. Την επόμενη κιόλας ημέρα τη «σκυτάλη» πήρε ο άξιος συνάδελφός της Mike Western (1925-2008), γνωστός για τις πάρα πολλές και ιδιαίτερα λεπτομερειακές, εικονογραφημένες δημιουργίες του. Οι ιστορίες του Western στην Daily Star έλαβαν τέλος στις 14 Μαΐου του 1993, λίγο μετά το κλείσιμο και της εβδομαδιαίας έκδοσης (Μάρτιος 1993).

Στο περιοδικό Match of the Day

Το μηνιαίο αθλητικό περιοδικό Match of the Day (MotD) είχε το προνόμιο να παρουσιάσει και αυτό στους αναγνώστες του, επί τέσσερα χρόνια (47 συνέχειες από τον Ιούλιο του 1997 έως Μάιο του 2001, που διακόπηκαν απότομα όταν ανέστειλε ξαφνικά την έκδοσή του) την έγχρωμη (συνήθως 2σελιδη) ιστορία Roy of the Rovers. Αυτή τη φορά το σενάριο ήταν του συγγραφέα (και σχεδιαστή) Ian Rimmer, ενώ για την εικονογράφηση επιλέχθηκε ο ανεξάντλητος Barrie Mitchell, ο τελευταίος της εβδομαδιαίας σειράς, όπως προείπαμε. Ο Ρόυ μετά τον τραγικό ακρωτηριασμό του (1993) και την απώλεια της συζύγου του Πένυ Λέιν (1994) έχει πλέον αναλάβει την προεδρία της ομάδας. Άμεση συνεργάτιδα στη διοίκηση του κλαμπ έχει την κόρη του Μελίντα Ρέης, ενώ ο γιος του (Ρόυ -«Ρόκυ»- τζούνιορ) είναι ο διάδοχος-σταρ μέσα στον αγωνιστικό χώρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου