Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Κώστας Βλάχος, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης

Φωτό: Θ. Καρατζάς
(γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Ο Επτανήσιος (Λευκαδίτης) Κώστας Βλάχος είναι ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες γελοιογράφους και ζωγράφους. Γεννημένος το 1938, εργάσθηκε από 18 ετών μέχρι και πρόσφατα -οπότε και συνταξιοδοτήθηκε- για λογαριασμό δεκάδων εντύπων (εφημερίδων και περιοδικών) σατιρίζοντας με το δικό του μοναδικό τρόπο την κατά καιρούς πολιτική, αθλητική και κοινωνική πραγματικότητα, αλλά και τα ήθη και τις συνήθειες του νεοέλληνα.

Η πρώτη του συνεργασία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο όταν προσλήφθηκε από την εφημερίδα Αθηναϊκή (όπου παρέμεινε έως το 1970) αρχικά ως επιμελητής φωτογραφιών, κειμένων και σκίτσων. Ωστόσο ο νεαρός Κώστας –όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξή του- είχε ήδη φροντίσει να προετοιμαστεί για τη γελοιογραφία από τα μαθητικά του χρόνια, στα εργαστήρια γνωστών καλλιτεχνών.


Από το 1960 έως το 1980 οι γελοιογραφίες του εμφανίστηκαν σε όλα τα δημοφιλή περιοδικά της εποχής (Ρομάντσο, Θεατής, Θησαυρός κλπ). Το 1964 έγινε δεκτός στη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, στην οποία ήδη ανήκαν οι κορυφαίοι εκείνου του καιρού (Φωκίων Δημητριάδης, Αρχέλαος, Μέντης Μποσταντζόγλου, Μιχάλης Γάλλιας, Β. Χριστοδούλου, Π. Παυλίδης κ.α.) Από την επόμενη χρονιά ξεκίνησε να μετέχει σε εκθέσεις ενώ από το 1975 πρότεινε και υλοποίησε τη διοργάνωση όλων των παγκόσμιων εκθέσεων που έλαβαν χώρα τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές εκθέσεις γελοιογραφίας σε όλο τον κόσμο και έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις Οι δουλειές του δημοσιεύθηκαν, μεταξύ άλλων, στις εφημερίδες Ημέρα, Απογευματινή, Ελεύθερος Τύπος, Ελεύθερος Κόσμος. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έκδοση δικών του εντύπων (αλλά και βιβλίων) καθώς και με το περιοδικό Κηφισός που εξέδωσε έως το 2010 για την ενημέρωση των κατοίκων της Κηφισιάς και ευρύτερα των βορείων προαστίων. Όταν το 2007 επανιδρύθηκε η Λέσχη, οι συνάδελφοί του τον εξέλεξαν πρόεδρό της, επί μία τριετία.

Πίνακας του Κ. Βλάχου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του ενασχόλησης συνέχισε να φιλοτεχνεί πίνακες ζωγραφικής (που αποτελεί τη μεγάλη του αδυναμία) αναδεικνύοντας τόσο το σπουδαίο του ταλέντο, όσο και την πηγαία ευαισθησία του για οικολογικά και εικαστικά θέματα. Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν, όμως, είναι πως επί μια δεκαετία ο Κ. Βλάχος ασχολήθηκε και με την παραγωγή διαφημιστικών ταινιών κινουμένων σχεδίων για την τηλεόραση και για τον κινηματογράφο. Επίσης υπήρξε συνεργάτης του Βύρωνα Απτόσογλου βοηθώντας στο σχεδιασμό πολλών εξώφυλλων του θρυλικού περιοδικού ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ που εξέδιδε ο Στέλιος Ανεμοδουράς, τον οποίο είχε γνωρίσει στην ΑΘΗΝΑΪΚΗ .

Αδελφή του είναι η γνωστή κοσμικογράφος Νίνα Βλάχου.

Πηγές

2 σχόλια:

  1. ...ευχαριστω ολυ για τη δημοσιευση...ωστοσο εχω διοργανωσει ολες τις αγκοσμιες Εκθεσεις Γελοιογραφιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή