Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Μπλεκ, ετών 69!

[Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης]

Il Grande Blek (Macigno) είναι ο εμβληματικός τίτλος μίας δημοφιλούς εικονογραφημένης σειράς Ιταλικής προέλευσης που δημιουργήθηκε σαν σήμερα, πριν από 69 ολόκληρα χρόνια. Στις 3 Οκτωβρίου του 1954 η εκδοτική εταιρεία Dardo του Μιλάνου παρέδωσε στην κυκλοφορία ένα κόμικ-στριπ που θα έκανε αίσθηση και θα διαβαζόταν, εν-συνεχεία, από εκατομμύρια λάτρεις του είδους. Όχι μόνο στη γειτονική μας χώρα, όπου η έκδοση ολοκληρώθηκε μόλις πριν από μερικά χρόνια, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, στην Τουρκία, στην πρώην Γιουγκοσλαβία κ.α. Δημιουργοί της σειράς είναι τρεις Ιταλοί καλλιτέχνες, οι οποίοι υπέγραφαν με το ακρωνύμιο eSseGeSse.

Πιλότος.

Ο Μπλεκ είναι ο πανύψηλος (1,90 μ.), κατάξανθος και πολύ γεροδεμένος νεαρός (περίπου 25 ετών) ηγέτης μίας ομάδας Αμερικανών επαναστατών που μάχονται κατά της Βρετανικής καταπίεσης στη διάρκεια του Αμερικανικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ο οποίος ξεκίνησε το 1776. Στο πλευρό του βρίσκονται οι κυνηγοί γουναρικών του δάσους Μέην, που εδρεύουν σε μία μυστική κατασκήνωση και αποτελούν έναν σκληρό πυρήνα αντίστασης εναντίον της Αγγλικής διοίκησης. Με τη συνδρομή όλων τους, αλλά κυρίως του ευφυούς καθηγητή «Μυστήριου» (Occultis) και του πιτσιρικά Ρόντυ Λάσιτερ (που ουσιαστικά είναι ο θετός γιος των δύο προηγούμενων χαρακτήρων) ο Μπλεκ καταφέρνει αλλεπάλληλα χτυπήματα στους Βρετανούς, ενισχύοντας έτσι σημαντικά της προσπάθειες της Αμερικανικής ηγεσίας για την κατάκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας. Ως σύνδεσμος της ομάδας του Μπλεκ με αυτήν, δρα ο δικηγόρος της Βοστόνης Κόνολυ, η τέταρτη κατά σειρά σπουδαιότητας πρωταγωνιστική μορφή αυτού του κόμικ.


Ο «ξανθός γίγας» στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 1969 ο εκδότης και δημοσιογράφος Στέλιος Ανεμοδουράς (ο εμπνευστής του «Μικρού Ήρωα») έφερε στην Ελλάδα για πρώτη φορά τις περιπέτειες του Μπλεκ και των πιστών ανδρών του. Το εβδομαδιαίο περιοδικό που ίδρυσε κυκλοφόρησε την πρώτη του συνέχεια την Τετάρτη 25 Ιουνίου, για να τερματιστεί 25 χρόνια μετά (Ιούνιος 1994), ξεπερνώντας τα 1.200 τεύχη! Πρόκειται για μία εκδοτική εποποιία που έμελλε να «σημαδέψει» ανεξίτηλα των χαρακτήρα τριών γενεών αναγνωστών (αγοριών αλλά και κοριτσιών) που μεγάλωσαν διαβάζοντας τις συναρπαστικές ιστορίες που δημιούργησαν οι τρεις Ιταλοί καλλιτέχνες, σχετικά με τον αγώνα των Αμερικανών πατριωτών. Η έκδοση συνεχίζεται σήμερα από τον εγγονό του Στέλιου, το Λεωκράτη Ανεμοδουρά (εκδόσεις «Μικρός Ήρως») που πήρε τη σκυτάλη το 2014 από τους θείους του, Γιώργο και Κατερίνα Ρωσσίου-Ανεμοδουρά, οι οποίοι διεύθυναν με επιτυχία τον «Περιοδικό Τύπο» που σήμερα δεν υφίσταται (καθώς η επιχείρηση ανέστειλε τις δραστηριότητές της το 2012).

Ποιοι ήταν οι eSseGeSse.

Πίσω από το ευφάνταστο ακρωνύμιο βρίσκονται τρεις συγγραφείς από το Τορίνο, οι Giovanni Sinchetto (1922-1991), Dario Guzzon (1926-2000) και Pietro Sartoris (1926-1989), οι οποίοι, μετά από μερικές ανεξάρτητες προσπάθειες στον τομέα των κόμικς, ένωσαν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας ένα στούντιο το οποίο έδωσε «ζωή» σε μία σειρά από επιτυχημένους εικονογραφημένους ήρωες της «9ης Τέχνης». Μετά από δεκαετή συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο τους διαδέχθηκαν πολλοί συνάδελφοί τους, όπως ο εξαιρετικός Carlo Cedroni (1925-2008) που φιλοτέχνησε πολλές ιστορίες, κυρίως για τη Γαλλική έκδοση (Blek le Roc). Τον Μπλεκ σχεδίασε, τελικά, μία πλειάδα εικονογράφων διαφόρων εθνικοτήτων (Σέρβοι, Τούρκοι κλπ) ενώ τις οκτώ ελληνικής προέλευσης περιπέτειες που απολαύσαμε κυρίως στον Μεγάλο Μπλεκ (1970 – 1977) αλλά και αργότερα, συνέγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς και ζωγράφισε ο Βύρων Απτόσογλου. 

2 σχόλια:

  1. Αν θυμάμαι καλά, ο παππούς Στέλιος Ανεμοδουράς το εξέδωσε διότι ο αγώνας των Αμερικανών κατά των Άγγλων ήταν παρόμοιος με τον αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά! Επιπλέον, ως Αμερικανός, ο Μπλεκ δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα λογοκρισίας, εκείνη την εποχή.

      Διαγραφή