Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Οκτώβριος 1966: Η βράβευση του μεγάλου Ουόλτ Ντίσνεϊ!

Γ. Ντίσνεϋ - Σ. Λόρεν (1.10.1966)
(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Το 1966 ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά για τους φίλους των εικονογραφημένων περιοδικών στην Ελλάδα. Όπως ίσως να θυμούνται οι μεγαλύτεροι, την 1η Ιουλίου εκείνου του έτους κυκλοφόρησε στα περίπτερα το #1 του εμβληματικού εβδομαδιαίου κόμικ με τίτλο ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ, από τον εκδοτικό οίκο του Ευάγγελου Τερζόπουλου (μετέπειτα ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ Α.Ε.) με διευθυντή το γιο του, Χρήστο. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του διάσημου ποντικιού στη χώρα μας ως αυτόνομου τίτλου, μετά από την προηγούμενη... επίσκεψή του στους μικρούς (αλλά και μεγάλους) αναγνώστες κατά τη χρονική περίοδο 1954 – 1965, μέσω του περιοδικού ΓΕΛΙΟ και ΧΑΡΑ που έβγαζαν οι αδελφοί Πεχλιβανίδη από τον δικό τους οίκο (ΑΤΛΑΝΤΙΣ). 

Το "σύμπαν" των ηρώων του Ντίσνεϋ

Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι τα αδέλφια εξέδωσαν για ένα μικρό διάστημα (Ιούνιος – Δεκέμβριος 1961) τον τίτλο ΤοΠεριοδικό του Μίκυ Μάουςπριν η δικαστική διαμάχη τους με την εταιρεία του Ντίσνεϋ οδηγήσει στην απώλεια των σχετικών δικαιωμάτων.

Βράβευση λίγο πριν το τέλος...

Η έμπνευση που είχε ο σπουδαίος «παραμυθάς» ΟυόλτΝτίσνεϊ να δώσει ρόλο χαρακτήρων κόμικς σε «ομιλούντα» ζωάκια (κάτι που ξετρέλανε τα παιδιά) έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά της «9ης Τέχνης» σαν η μεγαλύτερη καινοτομία όλων των εποχών! Προς τα τέλη της ίδιας χρονιάς (1η Οκτωβρίου 1966), ο Ντίσνεϊ τιμήθηκε ως Showman of the World (στην ίδια τελετή βραβεύτηκε και η Ιταλίδα ηθοποιός Σοφία Λόρεν) ενώ 2,5 μόλις μήνες μετά, στις 15 Δεκεμβρίου ο σπουδαίος δημιουργός έφυγε από τη ζωή, νικημένος από επιπλοκές του καρκίνου.

  • Δείτε ΕΔΩ το βίντεο από την τελετή της 1ης Οκτωβρίου του 1966.

Εφ. 'Μακεδονία' (6.10.1978)

Ένας ευφάνταστος καλλιτέχνης

Στις 16 Οκτωβρίου του 1923 ο Ντίσνεϋ έπεισε την κινηματογραφική επιχειρηματία Margaret. J. Winkler να διανείμει στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης το καρτούν με τίτλο Alices Wonderland το οποίο ο ίδιος είχε δημιουργήσει πριν λίγους μήνες, στο Κάνσας Σίτι. Σε αυτό, πρωταγωνιστούσε ένα μικρό κοριτσάκι. Ήταν η αρχή μίας εποποιίας. Τα δύο αδέλφια Ντίσνεϋ, ο Ουόλτερ κι ο Ρόυ ίδρυσαν την εταιρεία Disney Bros Cartoon Studio η οποία σύντομα (ύστερα από πρόταση του Ρόυ) μετονομάστηκε σε Walt Disney Studio.

Αφιέρωμα στα 5α 'γενέθλια' του Μίκυ
(1933, περιοδικό Film Pictorial)


Δείτε/διαβάστε ακόμη:

Πηγές

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου