Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Όταν η T.V. εμπνέει τα Comics!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Όλοι μας θυμόμαστε τις υπέροχες ξένες σειρές που μεταδίδονταν από την ελληνική τηλεόραση κυρίως τη δεκαετία του ’80. Οι Άγγελοι του Τσάρλυ, ο Ιππότης της Ασφάλτου, οι Ντιουκς, το ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ κ.α. αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της ψυχαγωγικής μας καθημερινότητας. Όπως ήταν φυσικό, η μεγάλη δημοφιλία αυτών των σίριαλ οδήγησε στην μεταφορά τους στα καρέ των κόμικς, αφού οι δύο αυτές μορφές τέχνης αλληλλεπιδρούν αγαστά. Στο παρόν αφιέρωμα θα γίνει μνεία μερικών χαρακτηριστικών κόμικ, που πηγή έμπνευσή τους ήταν οι παραπάνω τηλεοπτικές επιτυχίες.

Star Trek (1966 – 1969)

Η δημοφιλής σειρά επιστημονικής φαντασίας του ευφάνταστου Αμερικανού παραγωγού Gene Roddenberry (1921-1991) αποδόθηκε σε κόμικς από το 1967 έως και τις μέρες μας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για μια πιο αναλυτική αναφορά, δείτε ΕΔΩ


Charlies Angels (1976 - 1981)

Ο πασίγνωστος Ααρών Σπέλινγκ ήταν ο άνθρωπος ο οποίος μας χάρισε τα τρία πανέμορφα κορίτσια που κυνηγούσαν το έγκλημα υπό την καθοδήγηση του μυστηριώδους ‘κ. Τσάρλι’ (τη φωνή του οποίου ερμήνευε ο εμβληματικός Τζον Φορσάιθ). Η ‘Σαμπρίνα’ (Κέιτ Τζάκσον), η ‘Τζιλ’ (Φάρα Φώσετ)και η ‘Κέλυ’ (Ζακλίν Σμιθ) είδαν επίσης τις ιστορίες τους να αποτυπώνονται στο χαρτί, από δύο τουλάχιστον έντυπα, με έτος έναρξης το 1979. Τις περιπέτειες του Βρετανικού περιοδικού Target [ανήκε στον όμιλο του μακρόβιου (με συνολικά 1697 τεύχη, από το 1951 έως το 1984) TV Comic] φιλοτέχνησε ο (γεν. 1923) πολυτάλαντος Λονδρέζος John Canning (ο οποίος εργάστηκε επίσης σε πολλά άλλα στριπ, όπως Doctor Who, Star Trek, Tarzan, Cannon, The Avengers). Παράλληλα, ο Jim Baikie (1940-2017) σχεδίασε παρόμοιες περιπέτειες στο περιοδικό Look-In (1971 – 1994).


The Dukes of Hazzard
(1979 – 1985)

Τα δύο αρρενωπά επαρχιωτόπουλα (‘Μπο’ και ‘Λιουκ Ντιουκ’) της Επαρχίας Χάζαρντ των Η.Π.Α. με την αντίκα αμάξι τους (‘Στρατηγός Λη’), η εκρηκτική εξαδέλφη ‘Ντέιζυ’, ο θείος ‘Τζέσυ’, ο μοχθηρός ‘Μπος Χογκ’, ο σερίφης ‘Ρόσκο Π. Κόλντρειν’ και οι υπόλοιποι ηθοποιοί που στελέχωναν το καστ της ξεκαρδιστικής σειράς του Γκάι Ουόλντρον, θα απολάμβαναν και αυτοί τη διασκευή τους σε κόμικς. Το Βρετανικό TV Comic θα φιλοξενήσει τις ιστορίες τους με καλλιτέχνη και εδώ τον Κάνινγκ, που είχε γράψει ιστορία ως ο εικονογράφος του Δρος Χου, από το 1996 έως το 1971 και από το 1975 έως το 1978. Εκτός της εβδομαδιαίας σειράς, εκδόθηκαν και έξι ετήσιες (Annuals). Το 1985 τη σειρά αναδημοσίευσε το περιοδικό Spider Man (Marvel UK).  

Knight Rider (1982 – 1986)

Η πρωτότυπη σειρά του Γκλεν Λάρσον με κεντρική φιγούρα το γοητευτικό Ντέιβιντ Χάσελχοφ και συμπρωταγωνιστή τον «K.I.T.T.», ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο που μπορούσε να δρα αυτοβούλως (!) μεταφέρθηκε σε εικονογραφημένη μορφή από το Look-In, κατά το χρονικό διάστημα 1983-1989, με σχεδιαστή τον ανεξάντλητο Barrie Mitchell.

Και... παρωδίες!

Δύο παρωδίες που συσχέτιζαν (Spin-Off) χαρακτήρες διαφορετικών σειρών ήταν αναμενόμενο να παραχθούν με τη σειρά τους, το 1983. Πιο συγκεκριμένα, η μία (με τίτλο KNUT RIDER) εμφανίστηκε στην Αυστραλιανή έκδοση του περιοδικού MAD (1969 – 2005, εκδόσεις Horwitz) #241, του οποίου το εξώφυλλο ήταν δημιουργία του Roy Bisson. Τις εσωτερικές εικόνες επιμελήθηκε ο Πορτορικανός Angelo Torres. Η δεύτερη σατιρική περιπέτεια που περιέπεσε στην αντίληψή μου ονομαζόταν NIGHT RIDER meets THE DUKES of HAZZARDOUS και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά από το Αμερικανικό περιοδικό Cracked (#196), με εικονογράφο το John Severin (1921-2012).





  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου