Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

STAR TREK

 

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Όπως κάθε επιτυχής τηλεοπτική ή κινηματογραφική έμπνευση, έτσι και η σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek αποδόθηκε μεταξύ άλλων και  σε μορφή κόμικς. Κυρίως στις Η.Π.Α. (αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο) εκδόθηκαν πολλές εικονογραφημένες σειρές, ενώ δεν έλειψαν και εκείνες με την τεχνοτροπία Manga. Μία πλειάδα από σπουδαίες εκδοτικές εταιρίες ανέλαβαν το εγχείρημα. Ήταν οι Αμερικανικές Gold Key (1967 – 1979), Western Publishing (‘70s), Marvel (1979 – 1981, 1996-97), L.A. Times Syndicate (1979 – 1983), D.C. Comics (1984 – 1996), Wild Storm (1999 – 2002), IDW Publishing (2011 – τώρα). Στη Μεγάλη Βρετανία ήταν τα περιοδικά T.V.21 (1969 – 1971), T.V. Comic  κ.α.

Δείτε πιο αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.startrekcomics.info/goldkey.html

Mr. Spock - Capt. Kirk

Λίγα λόγια για τη σειρά.

Η αυθεντική Αμερικανική τηλεοπτική σειρά (Star Trek, The Original Series) προβλήθηκε έγχρωμη στις Η.Π.Α. από το Σεπτέμβριο του 1966 έως και τον Ιούνιο του 1969 (διήρκεσε επί 3 τηλεοπτικές σεζόν, με συνολικά 79 επεισόδια) μέσω του δικτύου N.B.C. Δημιουργός της ήταν ο Gene Roddenberry (1921 - 1991) και για την παραγωγή της συνεργάστηκε μία μεγάλη ομάδα σεναριογράφων και σκηνοθετών. Η σειρά παρακολουθεί τις περιπέτειες του πληρώματος του διαστημοπλοίου USS Enterprise (NCC-1701) στα μέσα, περίπου, του 23ου αιώνα, κατά την πενταετή εξερευνητική του αποστολή, στο αχανές σύμπαν.

Με το ίδιο όνομα (Enterprise) προϋπήρξε ένα ακόμη σκάφος, το πρώτο Αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο, που καθελκύσθηκε το έτος 1961 και σίγουρα έδωσε το έναυσμα στους συντελεστές της σειράς, ώστε να το χρησιμοποιήσουν. Enterprise  ονομάσθηκε, επίσης, ένα Αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο που κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Προφανώς ως φόρος τιμής στον τηλεοπτικό –και πολύ δημοφιλή-προκάτοχό του.

Το σκάφος αποτελεί επίλεκτο μέλος του διαστημικού στόλου της Ενωμένης Ομοσπονδίας Πλανητών, στην οποία περιλαμβάνονται η Γη, ο πλανήτης Vulcan κ.α. Απέναντι στην (δημοκρατικών αρχών) Ομοσπονδία, στέκεται η (απολυταρχική και βίαιη) Αυτοκρατορία των Κλίνγκον. Τους κυριότερους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί William Shatner (92 ετών), Leonard Nimoy (1931 – 2015) και DeForest Kelley (1920 – 1999).


Star Trek στην Ελλάδα: Η αγαπημένη μας σειρά επιστημονικής φαντασίας (μία από τις τρεις κορυφαίες όλων των εποχών και μάλλον η καλύτερη, κατά την προσωπική μου άποψη) προβλήθηκε στην Ελλάδα σε τρεις κύκλους (στους δύο πρώτους ασπρόμαυρη). Ο πρώτος ήταν τα έτη 1969 – 1972 κυρίως από το κανάλι των Ενόπλων Δυνάμεων, με τίτλο Ταξίδι στ’ αστέρια. Ο δεύτερος κύκλος (με τίτλο Ταξίδι στο διάστημα) προβλήθηκε το 1978 από την Υ.ΕΝ.Ε.Δ. και ο τρίτος κύκλος -με τον αυθεντικό αγγλικό τίτλο (Σταρ Τρεκ)- ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1983, από το κανάλι ΕΡΤ 2.

Η ιστοσελίδα των Ελλήνων φίλων της σειράς

https://cosplayers.gr/main/star-trek-hellenic-federation/#.ZBtZXXZBzIU

Παγκόσμιο brand name !

Η σειρά εισέδυσε βαθιά στη συνείδηση των τηλεθεατών, εμπνέοντας μία αλληλουχία από παρόμοιες δημιουργίες (με πιο επιτυχημένο των 2ο κύκλο κατά τα έτη 1987 - 1994, που είχε τίτλο Star Trek: The Next Generation - TNG), κινηματογραφικών ταινιών, ενώ αποδόθηκε σε μορφή καρτούν, κόμικς, ψηφιακών εφαρμογών (Video Games), playmobil, pins κλπ. Αποτελεί δε, σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας τηλεοπτικής κουλτούρας, στο είδος της. Και φυσικά δημιούργησε μία ιδιαίτερα επικερδή εμπορική βιομηχανία, που τα προϊόντα της γίνονται ανάρπαστα από τη φανατική ζήτηση των απανταχού νοσταλγών της. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το πρώτο (συλλεκτικό) τεύχος της σειράς (κόμικς) από την Gold Key (1967) πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία, στο αστρονομικό ποσό των 46.500 δολαρίων!

Σχετικοί σύνδεσμοι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου