Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Γουόλτερ Λαντζ και οι αστείες φιγούρες του.

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Με νοσταλγία θυμάμαι ακόμη την αστεία φιγούρα του «Γούντυ του Τρυποκάρυδου» (Woody Woodpecker)  που απολάμβανα σε μορφή κινουμένων σχεδίων από την ασπρόμαυρη τηλεόρασή μας, όταν ήμουν ακόμη μικρό παιδί. Οι γρήγορες κινήσεις, το κακαριστό γέλιο του πτηνού-καρτούν, οι αστείες ιστορίες, όλα ήταν μαγευτικά! Περισσότερο, όμως, περίμενα ανυπόμονα το τέλος κάθε επεισοδίου, εκεί όπου ο Γούντυ μας συστήνει το «αφεντικό» του, τον εμβληματικό Γουόλτερ Λαντζ (Walter Benjamin Lantz). Κι εκείνος, πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο στο καλοκάγαθο πρόσωπό του και αφού πρώτα χαιρετάει το κοινό, αναγγέλλει το επόμενο σώου της εκπομπής του.


Στη χώρα της Εσπερίας

Ο Λαντζ ήταν γιος ενός ζεύγους Ιταλών μεταναστών που βρέθηκαν στις Η.Π.Α. -όπως άλλωστε εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι- στα τέλη του 19ου αιώνα, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Ο πατέρας του ονομάζονταν Francesco Paolo Lanza και η μητέρα του Maria Gervasi, αλλάζοντας σύντομα το επώνυμό της σε Jarvis, καθώς η ενσωμάτωση στην Αμερικανική κοινωνία δεν ήταν μία απλή υπόθεση...Όμως και ο –μανάβης στο επάγγελμα- Francesco, άλλαξε κι αυτός επώνυμο στο εξίσου... Αμερικανοποιημένο Lantz, μετά από παρέμβαση κάποιου κρατικού υπαλλήλου που υπηρετούσε στον Τομέα της Μετανάστευσης.

Το δράμα της οικογένειας Λαντζ

Ο Γουόλτερ ήρθε στον κόσμο στις 27 Απριλίου του 1899 σε μία φτωχή συνοικία της Νέας Υόρκης. Λίγα μόλις χρόνια μετά, η μητέρα του πέθανε στον τοκετό, κατά τη γέννηση του μικρότερου αδελφού του. Ο πατέρας του δεν άντεξε το πλήγμα, σταδιακά καταβλήθηκε η υγεία του και τελικά αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την οικογενειακή επιχείρηση, με το βάρος να πέφτει στις πλάτες, κυρίως του μεγαλύτερου από τους γιους του. Σε ηλικία 12 ετών ο Γουόλτερ εργαζόταν ήδη σκληρά στο μανάβικο, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε μία σειρά μαθημάτων ζωγραφικής δια αλληλογραφίας. Το ταλέντο του στα καλλιτεχνικά, ήταν εμφανές.


Η μεγάλη ευκαιρία!

Ενώ ο Λαντζ έπιασε δουλειά σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, είχε την τύχη ένας ευκατάστατος πελάτης να παρατηρήσει τα όμορφα σχέδιά του στα τεφτέρια του μαγαζιού, μένοντας εντυπωσιασμένος. Ο άνθρωπος αυτός (που λεγόταν Fred Kafka) ενθάρρυνε έμπρακτα τον νεαρό καλλιτέχνη να αξιοποιήσει τα προσόντα του, χρηματοδοτώντας τις σπουδές του στο Art Students League of New York, ενώ παράλληλα του βρήκε άλλη, πιο ξεκούραστη δουλειά, ως επιμελητής-κλητήρας στην εφημερίδα New York American. Ήταν ο ευεργέτης του! Ο Γουόλτερ ήταν το πρωί στην εφημερίδα και έβγαζε φωτοτυπίες, ενώ το απόγευμα φοιτούσε στη Σχολή.

Η εξέλιξή του

Ο Λαντζ σύντομα εισέδυσε στο χώρο της ψυχαγωγίας (animation), καθώς ήδη από το 1915 είχε προσληφθεί στα στούντιο της εταιρείας International Film Service. Αργότερα θα απασχοληθεί στην επιχείρηση του John R. Bray, μετέχοντας στην ομάδα συντελεστών της σειράς Jerry on the Job (1913-1931) του Walter HobanTo 1924 δημιουργεί το πρώτο του καρτούν με τίτλο Dinky Doodle και τον ίδιο χρόνο (σε ηλικία μόλις 25 ετών) καταλαμβάνει θέση του διευθυντή παραγωγής στα στούντιο Bray. Έντεκα χρόνια μετά (1935) ίδρυσε το δικό του στούντιο (Walter Lantz Productions, έναν τροφοδότη της κινηματογραφικής εταιρείας Universal Pictures) που ήταν ενεργό επί 37 συνεχή έτη, αναστέλλοντας τη λειτουργία του στα 1972. Ο Λαντζ έφυγε από τη ζωή στις 22 Μαρτίου 1994 στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 94 ετών.



Ο αστείος Τρυποκάρυδος

Το 1940 ο Λαντζ εμπνεύστηκε τον πιο γνωστό από τους χαρακτήρες του, που έμελλε να αφήσει εποχή! Ήταν ο αγαπημένος Γούντυ των παιδικών μας χρόνων, αφού η χάρη του έφτασε και στην Ελλάδα. Είχε δηλώσει πως ο καλλιτέχνης που τον ενέπνευσε σε αυτό ήταν ο Winsor McCay (1869-1934), δημιουργός του χαρακτήρα Gertie the Dinosaur (1914). Η πρώτη εμφάνιση του Γούντυ στη μεγάλη οθόνη πραγματοποιήθηκε στο φιλμ μικρού μήκους με τίτλο Knock Knock [ήταν ένα επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων Andy Panda (1939-1949) της Universal Pictures με κύριο πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο αρκουδάκι], το οποίο προβλήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1940. Τα σχέδια είχε φιλοτεχνήσει ο Alex Lovy (1913-1992) ενώ τη φωνή του Γούντυ ερμήνευε ο διάσημος ηθοποιός Mel Blanc (1908-1989). Ο Γούντυ ήταν ο δεύτερος στη σειρά κύριος χαρακτήρας καρτούν του Λαντζ, μετά από τον Oswald the Lucky Rabbit.

Στα κόμικς

Οι πρώτες εμφανίσεις του αστείου τρυποκάρυδου στα καρεδάκια των κόμικς έλαβαν χώρα το 1942 από την εταιρεία Dell Comics,  η οποία παρουσίασε στο Αμερικανικό κοινό μία ανθολογία χαρακτήρων του Λαντζ. Ξανά η Dell (Οκτώβριος 1947) εμφάνισε το Γούντυ στο #169 της σειράς Four Color Comics. Το Δεκέμβριο του 1952 (#16) εγκαινιάσθηκε από τη (Dell Comics και την Western Publishing) η εικονογραφημένη σειρά (ανεξάρτητη έκδοση με περιπέτειες του Γούντυ) με τίτλο Walter Lantz Woody Woodpecker (1952-1983). Τη δεκαετία του ’60 περιπέτειες του Γούντυ εξέδωσε και η εταιρεία Gold Key. Βασικοί σχεδιαστές της σειράς ήσαν, μεταξύ άλλων, οι Αμερικανοί καλλιτέχνες Paul Murry (1911-1989), Tony Strobl (1915-1991) και ο Δανός Freddy Milton. Η σειρά ανατυπώθηκε στην Ιταλία (με τίτλο Picchiarello), στη Σουηδία (Hacke Hackspett), στη Γαλλία και στην Ολλανδία.

Στη μικρή οθόνη

Το 1957 ξεκίνησε να προβάλλεται στις Ηνωμένες Πολιτείες η τηλεοπτική σειρά The Woody Woodpecker Show, παράγοντας συνολικά 114 επεισόδια σε πέντε κύκλους (1957-1958, 1963-1964, 1970-1971, 1971-1972 και 1976-1977).

Στην Ελλάδα

Ο Γούντυ εμφανίσθηκε σαν χαρακτήρας κόμικ και στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του ’50. Αρχικά μέσω της εταιρείας Ατλαντίς που τον ενέταξε στο σύμπαν χαρακτήρων του περιοδικού της με τίτλο Γέλιο και Χαρά. Η πρώτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον ΓΟΥΝΤΥ ΓΟΥΝΤΠΕΚΕΡ στο #496 του περιοδικού, κυκλοφόρησε στις 13 Νοεμβρίου του 1968. 

Αρχείο: Γιώργος Γερ. Βλάχος


Στις 29 Αυγούστου του 1979 ο εκδότης Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου (ιδιοκτήτης της εταιρείας Oscar Press) εξέδωσε το #1 του εβδομαδιαίου περιοδικού Γούντυ ο Τρυποκάρυδος, με ανατύπωση ιστοριών από την Gold Key (1962). Ήταν η πρώτη περίοδος της αυτόνομης παρουσίας του Γούντυ στη χώρα μας και έφτασε τα 52 τεύχη. 


Το 1969 ξεκίνησε να προβάλλεται η σειρά και από την ελληνική τηλεόραση. 

Εφ. Εμπρός, φύλλο 27-12-1969




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου