Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Τομ Μπέρρυ: Η αστεία φιγούρα του Far West!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ο εκλεκτός γελοιογράφος και εγκάρδιος φίλος μου, Βαγγέλης Σαΐτης, μου θύμισε πρόσφατα μία αστεία εικονογραφημένη σειρά του παρελθόντος, που αξίζει ξεχωριστής αναφοράς. Έντεκα χρόνια μετά από την εμφάνιση του «Κοκομπίλ» (1957) του Benito Jacovitti, (ως μία παρωδία του «Λούκυ Λουκ» του Morris) ένας άλλος, έφιππος κάου-μποϋ ξεπήδησε μέσα από τα καρεδάκια των κόμικς, για να μας χαρίσει στιγμές γέλιου.


Αναφερόμαστε στην πρωτότυπη, Γερμανική δημιουργία του Οίκου Erich-Pabel-Verlag με τίτλο «Tom Berry», που εκδόθηκε αρχικά σε 15θήμερη και σύντομα σε μηνιαία βάση στην τότε Ομόσπονδη Γερμανία, κατά το χρονικό διάστημα 1968 – 1972, φτάνοντας στα 218 τεύχη. Η σειρά, με κύριους συντελεστές της τους Ισπανούς εικονογράφους Chiqui de la Fuente (1933 – 1992), Jesus Blasco (1919 - 1995) και Carlos Gimenez καθώς και το συγγραφέα Manuel Yanez, εστιάζει σε έναν χαμογελαστό, ξανθό νεαρό πιστολά, που καταδιώκει τους «κακούς» της «Άγριας Δύσης», καβάλα στο... γαλάζιο άλογό του, την Rosalie, ενώ αργότερα στην παρέα προστίθεται κι ένα σκυλάκι, ο Schnuffi.


Ο χαρακτήρας αυτός γνώρισε παγκόσμια καταξίωση, με σημαντική επιρροή στη νεολαία και τα ήθη της εποχής, με πολλές επιπλέον εμπορικές προεκτάσεις να τονίζουν αυτή του την προσφορά στην όλη κουλτούρα της «9ης Τέχνης». Οι περιπέτειες κυκλοφόρησαν -είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο άλλων εκδόσεων- σε πάρα πολλές χώρες όπως λ.χ. στην Ιταλία (στο Il Giornalino), στην Ολλανδία (ως «Jerry Lee», μέσω του περιοδικού Nooit Gedacht) στη Γαλλία, σε Καναδά, Ισπανία («El Tornado del Oeste»), Μεξικό, Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο αλλά και στην Τουρκία (όπου μάλιστα ο σχεδιαστής Aslan Sukur φιλοτέχνησε δικά του εξώφυλλα και η έκδοση έλαβε τον τίτλο «Mini Ringo»).

Στην Ελλάδα η σειρά αναπαράχθηκε από τον εκδοτικό Οργανισμό «Χρ. Παραχρυσάνθου Α.Ε.» σε εβδομαδιαία συχνότητα με το #1 (28σελιδο αρχικά, 32σέλιδο στη συνέχεια) να κυκλοφορεί το Δεκέμβριο του 1969, έχοντας τιμή 3 δραχμές και έγχρωμη μορφή. Δυστυχώς το περιοδικό δεν τα κατάφερε να «σταθεί» στην αγορά και η παρουσία του τερματίστηκε έπειτα από μόλις 38 τεύχη.

  • Θερμές ευχαριστίες στον κ. Βαγγέλη Σαΐτη, για το υλικό και τις πληροφορίες που μου προμήθευσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου