Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Paul Trevillion - ο αξεπέραστος!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)


Norman Giller (συνεργάτης του P. Trevillion επί σειρά ετών): «Με το να περιγράψει κανείς τον Πολ μόνο σαν σχεδιαστή κόμικ, είναι το ίδιο με το να υποβαθμίζει την καριέρα του, που είναι πλήρως παραγωγική και υψηλά αφιερωμένη στη διακεκριμένη τέχνη» (ιστοσελίδα SJA).

Ο Πολ Τρεβιλιόν (Paul Trevillion), πασίγνωστος Βρετανός καλλιτέχνης των κόμικς για περισσότερο από μισόν αιώνα (!) είναι η νέα παρουσίαση στην αναφορά μας για τους διαχρονικούς εικονογράφους της αγαπημένης μας σειράς «Roy of the Rovers», καθώς –σαν τρίτος κατά σειρά- ανέλαβε τα σχεδιαστικά της ‘ηνία’ και τα διατήρησε για ολόκληρο το έτος 1963.

Βιογραφική σύνοψη

Γεννημένος στο Τότενχαμ του Λονδίνου στις 11 Μαρτίου του 1934, ο «Ιχθύς» στο ζώδιο, αειθαλής (88χρονος σήμερα) εικονογράφος έμελλε να συνδέσει το όνομά του με τη σχεδίαση αθλητικών εικόνων, στις οποίες θεωρεί αξεπέραστος. Εργάσθηκε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ασχολήθηκε με ευρεία εικονογράφηση πολλαπλών αθλητικών εκδόσεων (πάνω από 200 βιβλία κλπ), που αφορούν μία πλειάδα από δημοφιλή σπορ (ποδόσφαιρο, wrestling, γκολφ, ράγκμπι, μπάσκετ κ.α.)

Τα πρώτα του βήματα

Ξεκίνησε –ερασιτεχνικά- την καριέρα του τη δεκαετία του ’50 φιλοτεχνώντας πορτρέτα των ποδοσφαιριστών της ομάδας της γενέτειράς του (Tottenham Hotspur) με αρκετά από τα σχέδιά του να δημοσιεύονται στο περιοδικό Lilywhite, ενώ ο ίδιος ήταν μόλις 18 ετών! Πολύ σύντομα, το ταλέντο του προσέλκυσε το ενδιαφέρον των υπευθύνων γνωστών κόμικς της εποχής, όπως τα Tiger, TV21 και Eagle, που τον ενέταξαν στο δυναμικό των συνεργατών τους. Από τις πρώτες του επαγγελματικές δημιουργίες αποτελούν οι σειρές UFO Agent και Can You Catch a Crook?

Οι καινοτομίες του

Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70 και σε συνεργασία με τον προπονητή Don Revie, εισήγαγε μία ευφάνταστη καινοτομία στο χώρο του ποδοσφαίρου υλοποιώντας την πρωτοποριακή ιδέα του σε μορφή καμπάνιας της Leeds United, σχετικά με τις συλλεκτικές φανέλες και κάλτσες που συνήθιζαν να πετούν οι παίκτες της αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων, στους οπαδούς τους! Εφηύρε, ακόμη, μία αξιόλογη τεχνική στο γκολφ.

Η Κορωνίδα του

Εμπνεύστηκε μία ποδοσφαιρική σειρά που εστίαζε στο ρόλο του διαιτητή για το περιοδικό People, δίνοντάς της τον τίτλο Hey Ref!, τον οποίο γρήγορα μετέτρεψε σε You Are the Ref, η οποία γνώρισε μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό μέσω του περιοδικού Shoot! Κατά τη δεκαετία του ’70. Μάλιστα συνέχιζε να σχεδιάζει τη συγκεκριμένη σειρά, προσαρμοσμένη ασφαλώς στα νέα δεδομένα, έως και το 2006 (The Observer). Από το 2008 η σειρά δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση guardian.co.uk


Επαγγελματική σταδιοδρομία

Εργάσθηκε για λογαριασμό των εφημερίδων Daily Express, The Sun, Daily Mirror, The Daily Telegraph, The Times κ.α. ενώ αποκλήθηκε εμφαντικά ως ο «ειδικός της κίνησης» λόγω της ρεαλιστικής υφής και της πολυπλοκότητας στην ‘ροή’ των σχεδίων του. Μία δεύτερη δημιουργία του με επίσης παγκόσμια απήχηση ήταν το Gary Player Golf Class, η οποία εμφανίστηκε σε πλέον των 300 εφημερίδων σε κάθε μεριά του κόσμου.


Ως σχεδιαστής πορτρέτων είναι μοναδικός, έχοντας φιλοτεχνήσει προσωπογραφίες διάσημων αθλητών πολλών σπορ σαν τους George Best, Bobby Moore, Franz Beckenbauer, Pele, αλλά και των Jack Nicklaus, Michael Jordan, Sugar Ray Robinson, Oscar De La Hoya κ.α. Ενώ ήταν ακόμη πολύ νέος, γνώρισε και σχεδίασε τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Winston Churchill.


Δραστηριότητες - διακρίσεις

Εκτός από εικονογράφος, ο Trevillion διακρίθηκε σαν stand-up κωμικός (!), ενώ έβγαλε και σχετικούς δίσκους. Το 2008 με συνέντευξή του -που εμφανίσθηκε σε ντοκιμαντέρ με θέμα τον Roy Race- ο Trevillion ανακάλεσε τη συνεισφορά του στο σχεδιασμό της δημοφιλούς σειράς πριν από 45 ολόκληρα έτη. Το φιλμ παρουσιάστηκε επίσημα στο Φεστιβάλ των Καννών της επόμενης χρονιάς (2009). Το 2011 ο -77χρονος τότε- καλλιτέχνης προτάθηκε ως υποψήφιος των ετήσιων βραβείων Sports Journalists' Association.



Διαβάστε, επίσης:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου