Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

Μίστερ Μπλουφ ή «Μπλόφας» (Mister Bluff)

(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)


Ο «Μίστερ Μπλουφ» (στην Ελληνική έκδοση και «Μπλόφας») είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες κόμικς στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, ιδιαίτερα στους λάτρεις της εποποιίας της Αμερικανικής Επανάστασης (1776 – 1783) την οποία φρόντισαν -πρώτοι από όλους- να μεταφέρουν στο χαρτί οι τρεις αείμνηστοι συνεργάτες του καλλιτεχνικού στούντιο του Τορίνο «eSseGeSse» (Pietro Sartoris, Dario Guzzon, Giovanni Sinchetto).

Αδιάσπαστο μέλος της πρωταγωνιστικής τριάδας του Ιταλικής προέλευσης κόμικ «Il Commandante Mark» (1965), ο Bluff είναι αδελφικός φίλος του βασικού ήρωα, Λοχαγού Μαρκ και επικεφαλής εκπαίδευσης του στρατιωτικού σώματος  των Αμερικανών εθελοντών οι οποίοι εδρεύουν στην οχυρωμένη θέση της λίμνης Οντάριο (κοντά στα σημερινά σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά), πάνω σε ένα νησάκι το οποίο αποτελεί την ασφαλή και απόλυτα απρόσβλητη από τους Άγγλους αποικιοκράτες, κατοικία τους. Το τρίτο μέλος της παρέας είναι ο δεισιδαίμων ερυθρόδερμος «Θλιμμένος Μπούφος» («Gufo Triste») απόγονος μεγάλου μάγου των φυλών της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ορκισμένος εχθρός του λιπόσαρκου σκυλιού «Φλοκ» που ανήκει στον Μπλουφ.
 

Όσον αφορά στο παρελθόν του «Μίστερ Μπλόφα» κατά το χρονικό διάστημα που ο μεσήλικας, απόλυτα φαλακρός κύριος με το πλατύγυρο καπέλο, την κοιλίτσα, το πάντα προσεγμένο μούσι και την αναμφισβήτητη γοητεία στις κινήσεις και στα λόγια δεν είχε ακόμη ενταχθεί στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, το σενάριο είναι αλήθεια ότι δεν μας παρέχει ακριβείς πληροφορίες. Κάποιες υπόνοιες (κυρίως από... μισόλογα του ιδίου) υπάρχουν για τα πριν την έναρξη του πολέμου χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες ο Μίστερ Μπλουφ υπήρξε ημί-παράνομος (πιθανόν χαρτοκλέφτης), τυχοδιώκτης ή κυνηγός χρυσού, ακόμη και... πειρατής, αλλά και ... μέγας καρδιοκατακτητής, με ιδαίτερη αδυναμία στις... χήρες και στις πλούσιες κυρίες του καιρού. Με λίγα λόγια έχουμε να κάνουμε με ένα... κελεπούρι, έναν «ζιγκολό» του 18ου αιώνα, δυο αιώνες πριν τον αντίστοιχο ρόλο στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία ερμηνεύσει ο διάσημος ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ.


Εκτός όμως από όλα αυτά τα... ολίγον τι  νεφελώδη σχετικά με το προγενέστερο «ποιόν» του, ο Μπλουφ διακρίνεται (παρά τα κιλά του) για την ευλυγισία του, την άριστη χρήση των όπλων (ιδίως του πιστολιού) ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που διακινδυνεύει την ίδια του τη ζωή προκειμένου να σώσει τους δυο φίλους του ή τον πιστό τετράποδο σύντροφό του, από τις εχθρικές σφαίρες και λόγχες. Πιστός πατριώτης, ακατάβλητος μαχητής παρά την ηλικία του (που την περίοδο δράσης του υπολογίζεται γύρω στα 50-55 έτη) ο Μπλουφ επιτυγχάνει να διακρίνεται από τους αναγνώστες ως μια φιγούρα κωμική (συχνά και τραγική) αλλά και δυναμική, που υποστηρίζει με απόλυτα επιτυχή τρόπο το βασικό στόχο των υπόλοιπων ηρώων και παράλληλα προσδίδει τη δική του, ξεχωριστή και ιδιαίτερη νότα στο όλο σενάριο.


Η ιστορία του «Λοχαγού Μαρκ» εμφανίσθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Φλεβοτόμου με τον αυτόνομο, βραχύβιο τίτλο «Κάπταιν Σουΐγκ», συνεχίσθηκε από τον Όμιλο της οικογένειας του Στέλιου Ανεμοδουρά μέσω των περιοδικών «Όμπραξ»,  «Περιπέτεια», «Μπλεκ» αλλά και από το «Αγόρι» του Νικόλαου Δεληγιώργη και επανήλθε στο προσκήνιο πρόσφατα από το  έντυπο «Νέος Μπλεκ» -των εκδόσεων «Μικρός Ήρως» του Λεωκράτη Ανεμοδουρά- σε επιμέλεια του Χρήστου Ικιούζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου