Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Lofty Peak – Geoff Giles: Οι «διόσκουροι»

Βετεράνοι παίκτες της Μέλτσεστερ, μεταξύ των οποίων οι Τζάιλς (δεύτερος εξ'
αριστερών) και Πικ (κέντρο) από το περιοδικό "Match of the Day" (1997 - 2001)
(σχέδιο: Barrie Mitchell)

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)


Ο Λόφτι Πικ (Lofty Peak) είναι μέλος των Μέλτσεστερ Ρόβερς. Πρόκειται για έναν «αγαθό γίγα», με ύψος 1,88-1,90 μ., που φέρει το προσωνύμιο "βουνό" και αγωνιζόταν σαν σέντερ-μπακ, ή αμυντικός χαφ. Ξανθός, με πάντα κοντοκουρεμένο μαλλί και ρωμαλέο παρουσιαστικό, ζυγίζει πάνω από 100 κιλά, θυμίζει πεζοναύτη και αποτελεί τον αμυντικό ογκόλιθο της ομάδας. Εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην εξέλιξη της ιστορίας τα Χριστούγεννα του 1968, ως πρωτοχρονιάτικο δώρο-έκπληξη του τεχνικού ηγέτη των Ρόβερς, Μπεν Γκάλογουεϊ, προς τους οπαδούς του συλλόγου. Μαζί με τον Τζεφ Τζάιλς, που υπόγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα λίγο νωρίτερα, αποτελούσαν μια αχώριστη δυάδα για πάρα πολλά χρόνια. Ο Πικ (ο οποίος προηγουμένως αγωνιζόταν στην Kingsbay) αντικατέστησε τον παλαιότερο άσσο του συλλόγου "Bomber" Reeves, ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.




Το επάγγελμα του Πικ ήταν δάσκαλος μέσης εκπαίδευσης και η συμπεριφορά του εκτός γηπέδων, υποδειγματική. Ήταν ο ουσιαστικός προστάτης του μικρότερου αδελφού του και πράος στη συμπεριφορά προς τους μαθητές του. Στον αγωνιστικό χώρο όμως, ενίοτε παρασυρόταν από τις προκλήσεις των αντιπάλων του, κάτι που τον καθιστούσε, συχνά, έναν εύκολο στόχο. Ύστερα από την ολοκλήρωση της αγωνιστικής του καριέρας με τους Ρόβερς το 1979 ανέλαβε προπονητής στην Εθνική Ομάδα του Μπασράν, ενός μικρού σουλτανάτου στον Περσικό Κόλπο. Κατά τη διάρκεια της εκεί θητείας του, που διήρκεσε αρκετά χρόνια, η Μέλτσεστερ ταξίδεψε στο κρατίδιο για έναν φιλικό αγώνα επίδειξης ο οποίος όμως κατάληξε σε τραγωδία, ύστερα από βομβιστική επίθεση τρομοκρατών στο πούλμαν της ομάδας, γεγονός που στοίχισε τη ζωή οκτώ ποδοσφαιριστών του συλλόγου.

Σχέδιο: Yvonne Hutton (περιοδικό "Tiger")

Ο Τζεφ Τζάιλς (Geoff Giles) εντάχθηκε στην ομάδα της Μέλτσεστερ το φθινόπωρο του 1968 και παρέμεινε σε αυτήν, βασικός και αναντικατάστατος για 13 συνεχόμενα χρόνια, μέχρι και την περίοδο 1980-81, οπότε μεταπήδησε στη γειτονική και ανταγωνίστρια Μέλμπορο (Melborough). Μικρόσωμος, ξανθός με πεταχτά δόντια και έντονο ταμπεραμέντο, ο Τζάιλς φορούσε τη φανέλα με το νο 4, αλλά αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή. Αεικίνητος, ακούραστος αλλά και ιδιαίτερα ευέξαπτος, αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα με τους διαιτητές, οι οποίοι τον επιτηρούσαν στενά. Πολύ καλός φίλος με τον Λόφτι Πικ, ενώ στην πολιτική του ζωή υπήρξε καθηγητής... εντομολογίας και έδινε πολλές διαλέξεις σε φοιτητές. Μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας ανέλαβε βοηθός του Ρόυ Ρέης και μέλος του προπονητικού επιτελείου του συλλόγου.


Σημειωτέον, ότι, οι δύο συμπαίκτες (αμφότεροι διεθνείς με την Εθνική Ομάδα της Αγγλίας) πρωταγωνίστησαν σε μία από τις παράλληλες ιστορίες που δημοσιεύονταν στο περιοδικό «Tiger» το χρονικό διάστημα 1976 – 1978 σε σχέδιο της Yvonne Hutton. Προς απογοήτευση των αναγνωστών και σύμφωνα με το σενάριο του Tom Tully, οι δύο φίλοι έφτασαν στο σημείο να μην μιλά ο ένας στον άλλο!!! Ο Ρόυ όμως ήταν εκείνος, που χάρις στη συγκινητική του επιμονή πέτυχε να τους φέρει ξανά κοντά και να αποκαταστήσει έτσι τη σχέση τους.

Σχέδιο: Lisa Henke
Στη νέα εκδοχή που παρουσίασε το Αγγλικό εβδομαδιαίο περιοδικό «MotD» δεν περιλαμβάνεται ο Giles, ενώ στα Lofty Peak εμφανίζεται ένας νεαρός... έγχρωμος (!) ντελικάτος μέσος ποδοσφαιριστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου