Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Υπάρχουν Ακόμα Καλές Αδημοσίευτες Ιστορίες Μπλεκ;

Γράφει ο Ίωνας Αγγελής

Ο Μπλεκ, υπερασπιστής της δικαιοσύνης, μαχητής για την ελευθερία της Αμερικής, αρχηγός μιας μικρής ομάδας επαναστατών κυνηγών, είναι μία ιδέα αρκετά σαγηνευτική για τον οποιοδήποτε δημιουργό αναλάμβανε να γράψει ιστορίες του. Δημιουργίας εν έτι 1954, μέχρι και το 1965, οι EsseGesse (το θρυλικό τρίο των Sartoris, Guzzon, Sinchetto) δημιούργησαν τις πρώτες ιστορίες του ήρωα, 26 στο σύνολο, όλες των 224 σελίδων. Το 1965 οι EsseGesse τα "χάλασαν" με τον εκδοτικό οίκο, και τα δικαιώματα του Μπλεκ παραμένουν στην εκδοτική. Από εκεί η Γαλλία, η πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και η Ελλάδα δημιουργούν δικές τους ιστορίες, με νέους, αντίστοιχα, δημιουργούς. Τα έτη 1994-1996 δημιουργήθηκαν μερικές ακόμα νέες Ιταλικές ιστορίες από το τελευταίο μέλος των EsseGesse, Dario Guzzon, όπου με την βοήθεια της Lina Buffolente, του Aldo Capitano και του Vladimiro Missaglia στο σχέδιο, και των Mario Volta, Roberto Renzi στο σενάριο.

Το βασικό παράπονο όμως, με βάση τα τελευταία δεδομένα, είναι οι απογοητευτικές προσθήκες νέων, αδημοσίευτων ιστοριών στον Μπλεκ. Καμία από τις ήδη εκδοθέν "αδημοσίευτες" ιστορίες Μπλεκ δεν έχουν ξεπεράσει τις πρώτες ιστορίες των EsseGesse. Στο άρθρο αυτό λοιπόν θα μιλήσω για τις καλύτερες αδημοσίευτες περιπέτειες του ήρωα που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα στην Ελλάδα...

Αρχικά, ας πούμε πόσες ιστορίες Μπλεκ έχουμε διαβάσει στην Ελλάδα. Ολόκληρο το έργο των EsseGesse έχει δημοσιευθεί ουκ ολίγες φορές. Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν 8 ιστορίες σε σενάριο του Στέλιου Ανεμοδουρά, και σχέδιο του Βύρωνα Απτόσογλου (Μεγάλος Μπλεκ, 1974-1978), 1 ιστορία σε σενάριο και σχέδιο του Γιώργου Παπαδάκη (βιβλίο "Ο Μπλεκ Και Οι Άλλοι", 2007), και στο βιβλίο "Ήρωες Του Στέλιου Ανεμοδουρά" (2015) δημοσιεύθηκαν 2 ακόμα δικές μας ιστορίες σε σενάριο Νίκου Νικολαΐδη και Γιώργου Παπαδάκη, και σε σχέδιο Κώστα Φραγκιαδάκη. Μερικές μονοσέλιδες χιουμοριστικές ιστορίες δημοσιεύονται και στο "Νέος Μπλεκ" του Γιώργου Σαϊτη. Στην Ελλάδα έχουν δημοσιευθεί ακόμα μερικές ιστορίες των Γάλλων δημιουργών: Andre Amouriq (14/49), Jean-Yves Mitton (19/22), Luciano Bernasconi (1/2), Alfio Ticci (2/4), Studio Barbato Mancini (18/19), Ciro Tota (1/6), Studio Del Principe (5/5), Claudio Bruneri Fusi (1/1), Carlo Cedroni (29/123). Από τους Γιουγκοσλάβους δημιουργούς μπήκαν οι εξής: Branco Plavsic (1/10), Ahmet Muminovic (1/3), Sibin Slavkovic (Zunjevic) (1/9), Pavel Koza (1/9),  Bane Kerac (4/5). Από τους Ιταλούς μπήκαν: Lina Buffolente (3/6), Paolo Morisi (1/1)

Όλες αυτές οι ιστορίες όμως είναι καλές; Τις ιστορίες του Μπλεκ, όλες τις περιτρυγυρίζει μία παιδική αφέλεια, η οποία είναι πολύ αισθητή στο σενάριο. Παρ' όλα αυτά, μερικές ιστορίες είναι αρκετά καλά δομημένες, με στοιχεία μυστηρίου, αλλά και έντονη παρουσία δράσης. 

Από τους Γάλλους δημιουργούς, ο καλύτερος είναι αδιαμφισβήτητα ο Jean-Yves Mitton. Οι περισσότερες ιστορίες του είναι σε σενάριο Marcel Navarro (18/22), αλλά το σενάριο το έχουν υπογράψει και ο Torelli (2/22) και ο ίδιος ο Mitton στις υπόλοιπες 2. Σχεδόν όλες οι ιστορίες του δημιουργού έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα (Περιπέτεια #188, #207-208, Συλλεκτικό Μπλεκ #88-89, #90-91, Μπλεκ Ειδική Έκδοση #3-8, Νέος Μπλεκ #39-49, #56-58) με τις καλύτερες μέχρι στιγμής τις εξής να είναι: "Σαρατόγκα!" (Ειδική Έκδοση #5-6), "Οι Ρίζες Του Μπλεκ" (Ειδική Έκδοση #3-4), "Μπιγκ Τζορτζ"(Νέος Μπλεκ #41), "Ημέρα Ανεξαρτησίας" (Νέος Μπλεκ #47). Από τις 3 αδημοσίευτες που έχουν απομείνει, "Sulle Tracce Dei Wanakis" (Il Grande Blek #4, 75 σελ.), "Blek a Londra" (Il Grande Blek #71, 110 σελ.), "I Figli Del Dragone Nero" (Il Grande Blek #69, 110 σελ.), όλες τους είναι εξαιρετικές ιστορίες, και σε σενάριο Marcel Navarro, με καλύτερη την "Blek a Londra" ("Ο Μπλεκ Στο Λονδίνο"). Ένας ακόμα καλός Γάλλος δημιουργός είναι ο Luciano Bernasconi που τον έχουμε γνωρίσει από την ιστορία "Θα Σε Σκοτώσω, Μπλεκ!" (Συλλεκτικό Μπλεκ #72), και έχει μία ακόμα εξαιρετική αδημοσίευτη περιπέτεια: "L' Anatra Selvatica" (Il Grande Blek #70, 70 σελίδες, σενάριο Maurizio Torelli). Τέλος, ο Ciro Tota είναι ένας ακόμα αξιόλογος δημιουργός, που δεν είναι όμως σε όλες τις ιστορίες του καλός. "Το Κόκκινο Λουλούδι" είναι η ιστορία με την οποία τον γνωρίσαμε τον δημιουργό και όλοι απογοητευτήκαμε, αλλά ο Tota έχει και μερικές ακόμα τρομερές ιστορίες. Συγκεκριμένα οι ιστορίες:  "Monna Lisa" (Il Grande Blek #78, 75 σελίδες), "Le Streghe di Salem" (Il Grande Blek #101, 75 σελίδες), "C'era un Piccolo Naviglio..." (Il Grande Blek #102, 75 σελίδες). Η "Monna Lisa" είναι ίσως μία από τις καλύτερες ιστορίες του ήρωα διεθνώς, οπότε πιστεύω πως συγκεκριμένα εκείνος θα άξιζε μία δεύτερη ευκαιρία.

Στην Γιουγκοσλαβία έχουν παραχθεί πολλές περιπέτειες του ήρωα, οι οποίες είναι κυρίως "σκουπίδια". Παρ' όλα αυτά μερικοί δημιουργοί έχουν κάνει μερικές αξιόλογες προσπάθειες. Ο Bane Kerac έχει κάνει αδιαμφισβήτητα 2 από τις καλύτερες ιστορίες Μπλεκ του προηγούμενου αιώνα, με τις ιστορίες "Ο Αγριόγατος" (Νέος Μπλεκ #53) και "Ραγισμένη Καρδιά" (Νέος Μπλεκ #54) να σηκώνουν την τρίχα του αναγνώστη σε κάθε σκηνή. Ο πιο αξιόλογος Σέρβος δημιουργός έχει κάνει επιπλέον μαζί με τον Slavkovic επίσης την ιστορία "Το Νησί Των Μαύρων Ιπποτών" (Συλλεκτικό Μπλεκ #101-102) μία από τις πιο επικές του ήρωα, αλλά και την χειρότερη ιστορία "Η Χαμένη Κοιλάδα" (Νέος Μπλεκ #50) μαζί με τον Koza. Η αδημοσίευτη ιστορία από τον ίδιο που έχει απομείνει, είναι μία ιστορία-συνεργασία 3 από των πιο αξιόλογων Σέρβων σχεδιαστών ιστοριών Μπλεκ, Branco Plavsic - Sibin Slavcovic - Bane Kerac, σε σενάριο Svetozar Obradovic: "Ladri di Pellicce" (Il Grande Blek #149, 60 σελίδες). Ο Pavel Koza είναι ένας αρκετά "μέτριος" δημιουργός, αλλά έχει σχεδιάσει μερικές πολύ καλές ιστορίες σε σενάριο Svetozar Obradovic όπως: "Il Fantasma di Boston" (Il Grande Blek #125, 60 σελίδες), "Ritorno all' Isola dei Cavalieri Neri" (Il Grande Blek #133, 60 σελίδες). Επόμενος δημιουργός είναι ο Branco Plavsic, ο οποίος είχε και εκείνος τα "ανεβοκατεβάσματα" του. Οι καλύτερες ιστορίες του σε σενάριο Obradovic είναι "I Falsi Trapper" (Il Grande Blek #3, 60 σελίδες), "Bagarre a Boston" (Il Grande Blek #118, 64 σελίδες), και σε σενάριο Petar Aladzic η ιστορία "Caccia a Blek" (Il Grande Blek #133, 60 σελίδες). Τέλος, από τον δημιουργό Sibin Slavkovic (ψευδώνυμο "Zunjevic") που στην Ελλάδα πήραμε την εξαιρετική ιστορία σε συνεργασία με τον Kerac "Το Νησί Των Μαύρων Ιπποτών" (Συλλεκτικό Μπλεκ #101-102), υπάρχουν ακόμα αρκετές καλές ιστορίες (με ίσως το καλύτερο σχέδιο από Σέρβο δημιουργό), αλλά οι καλύτερες είναι: "La Maschera di Ferro" (Il Grande Blek #118, 60 σελίδες), "Tradimenti!" (Il Grande Blek #120, 60 σελίδες), "Hanno Rapito Roddy!" (Il Grande Blek #131, 60 σελίδες).

Στην Ιταλία τώρα, μετά την αποχώρηση των EsseGesse από την δημιουργία ιστοριών, άλλοι δημιουργοί ανέλαβαν το συγγραφικό και σχεδιαστικό χρέος, αντιπροσωπεύοντας την γεννήτορα χώρα τους. Η πιο αξιόλογη προσπάθεια έγινε στην δεκαετία του '70 είναι αυτή του Franco Bignotti. Γνωστός για την συγγραφική του πορεία τόσο όσο σχεδιαστής όσο και σεναριογράφος στα κόμικς του οίκου Bonelli, Ζαγκόρ και Μίστερ Νο, πριν προχωρήσει προς τα εκεί εργάστηκε στα Kiwi της Γαλλίας και σχεδίασε 8 εξαιρετικές περιπέτειες Μπλεκ σε σενάριο Roberto Renzi (6) και Leonello Martini (2). Δημοσιεύθηκαν στα Il Grande Blek #53, #57, #59, #62-65 με τους τίτλους: "Una Ragazza Capricciosa", "Una Strana Invenzione", "Le Torre dei Fantasmi", "Una Caccia Movimentata", "Prigioneri dei Seneca", "La Freccia Delaware", "Messaggio Segretissimo", "La Dama Nera". Το 1994 με την λήξη της τακτικής σειράς του Λοχαγού Μαρκ και την δημιουργία ετήσιων "Speciale" εκδόσεων, υπό την επίβλεψη του μόνου ζωντανού μέλους των EsseGesse, Dario Guzzon, και την βοήθεια της Lina Buffolente, η αξιέπαινη προσπάθειά τους για νέα έκδοση του Μπλεκ στην Ιταλία με νέες αδημοσίευτες ιστορίες έγινε πραγματικότητα από το 1994 μέχρι και το 1997, όπου παράχθηκαν 12 νέες ιστορίες. 6 από αυτές είναι από την μετρ Lina Buffolente (Λοχαγός Μαρκ, Ρίνγκο). Όλες οι ιστορίες της είναι των 96 σελίδων, σε σενάριο του Mario Volta και του Roberto Renzi, πάντα σε επιμέλεια του Dario Guzzon. Οι 3 από τις 6 ιστορίες έχουν ήδη δημοσιευθεί στην Ελλάδα: "Ο Θησαυρός Του Πειρατή Κιντ" (Συλλεκτικό Μπλεκ #92-93), "Το Μέντιουμ Προδότης" (Συλλεκτικό Μπλεκ #98-99), "Ο Ρόντι Συλλαμβάνεται" (Συλλεκτικό Μπλεκ #99-100). Οι αδημοσίευτες ακόμα στη χώρα μας είναι οι εξής: "Trappers!" (Il Grande Blek #133, 46 σελίδες), "Lord Cobra" (Il Grande Blek #123, 96 σελίδες), "Tragico Indiano" (Il Grande Blek #134, 96 σελίδες). Και οι 3 τρομερές περιπέτειες που πρέπει να μπουν όπωσδηποτε! 

1 σχόλιο:

  1. Έξοχο αφιέρωμα Ίωνα και εύχομαι ολόψυχα οι συμβουλές/προτάσεις σου (εφόσον είναι δυνατό, βάσει δικαιωμάτων κλπ παραμέτρων που μπορεί μόνο ο εκδότης να γνωρίζει) να "πιάσουν τόπο" και να απολαύσουμε στη συνέχεια καλύτερη ποιότητα ιστοριών του αγαπημένου μας ήρωα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για το Μιχάλη...