Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Frank S. Pepper - Η Βρετανική Σχολή στα καλύτερά της!

Το εξώφυλλο του 1ου τεύχους του "Tiger"
(11 Σεπτεμβρίου 1954)
(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Γεννημένος στο προάστιο Ilford του Βορειοανατολικού Λονδίνου στις 8 Φεβρουαρίου του 1910, ο Βρετανός συγγραφέας και δημιουργός εικονογραφημένων εκδόσεων Frankenstein Stuart Pepper  (πιο γνωστός ως Frank S. Pepper) έδειξε από πολύ μικρός το έμφυτο ταλέντο του στη συγγραφή ιστοριών. Αρχικά (1926) σαν βοηθός συντάκτη αλλά και παιδί για όλες τις δουλειές, εργάσθηκε στην εφημερίδα “The Childrens Newspaper” υπό τον εκδότη Arthur Mee και μέσα σε 4-5 χρόνια είχε ήδη επεκτείνει τη συνεργασία του ως ελεύθερος συντάκτης σε πολλά άλλα έντυπα. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 κι έπειτα είχε εξελιχθεί σε έναν επιτυχημένο δημιουργό, του οποίου σενάρια δημοσιεύονταν σε μια πληθώρα τίτλων (“The Triumph”, “Champion”, “Knockout”, “The Comet”, “Lion”, “Eagle” αλλά και στο εμβληματικό “Tiger”) ενώ ο ίδιος υπέγραφε με 4-5 διαφορετικά ψευδώνυμα (John Marshall, Mark Grimshaw, Hal Wilton, Rupert Hall, John Morion). Συνεργάσθηκε με πασίγνωστες εταιρείες, όπως η “Amalgamated Press” (“A.P.”), “Hulton Press” κ.α.



"Captain Condor"
Γνωστές δημιουργίες του ήταν οι σειρές (κόμικς) "Snapshot Sammy" , "Rockfist Rogan" (υπό τη διεύθυνση του επιχειρηματία του χώρου Reg Eves, το οποίο διήρκεσε επί 22 έτη),  το ποδοσφαιρικό "Danny of the Dazzlers", "Colwyn Dane", "The Adventures of Beau Brummell", "The Return of Monte Cristo" αλλά και οι περιπέτειες των δίδυμων "Bill and Jill", μια σειρά που άρχισε το 1948 στην “The Childrens Newspaper”.

"Zip Nolan"
Το 1952 ξεκίνησε από κοινού με το Ronald Forbes να γράφουν την ιστορία “Captain Condor”, ενός υπέρ-ήρωα που δρούσε στο διάστημα το έτος 3.000 μ.Χ., για λογαριασμό του εβδομαδιαίου “Lion” της “A.P.”, μια εικονογραφημένη ιστορία που σκόπευε να ανταγωνιστεί εκείνη του επιτυχημένου –αντίστοιχου- χαρακτήρα, “Dan Dare” και που τελικά κράτησε 12 χρόνια. 
Η σειρά 'Roy of the Rovers' (1966) στο
"Tiger & Hurricane" (σχέδιο J. Colqouhun)
Ένα χρόνο μετά, στα 1953, κλήθηκε να εφεύρει έναν κύριο χαρακτήρα για το νέο, αθλητικού προσανατολισμού περιοδικό της “A.P.”, “Tiger” που θα έβγαινε στην κυκλοφορία την άλλη χρονιά. Ο ιδιοκτήτης – εκδότης Derek Birnage του ζήτησε να είναι ένας ρεαλιστικός ήρωας και έτσι το μυαλό του πολυμήχανου Pepper «γέννησε» το θρύλο των γηπέδων «Roy of the Rovers»! Ύστερα από τα τέσσερα πρώτα επεισόδια το σενάριο ανέλαβε ο εξαιρετικά εκφραστικός Joe Colqouhun (1926 - 1987) βασισμένος στις κατευθύνσεις που πήρε από τον Pepper, χρησιμοποιώντας κι αυτός ψευδώνυμο (“Stewart Colwyn ”). 


Ο Pepper συνέχισε απτόητος  να γράφει ιστορίες για σειρές όπως το “Dan Dare” του περιοδικού “Eagle” (αργότερα), το εξαιρετικά ευρηματικό “Jet-Ace Logan” (“Comet” & ‘Tiger” σε σχέδιο του John Gillat) και “The Spellbinder” (“Lion” σε σχέδιο του Geoff Campion), “Steel Commando” (σχέδιο: Alex Henderson), “Zip Nolan” (σχέδιο: Roberto Diso) κ.α. 

"The Spellbinder"
Το 1983 αποσύρθηκε από τα κόμικς και στράφηκε στη συγγραφή γνωμικών και ανεκδότων (“Twentieth Century Quotations, Contemporary Biographical Quotations, Dictionary of Biographical Quotations and Twentieth Century Anecdotes”) για να φύγει ήσυχα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών στο σπίτι του στην Κορνουάλη ανάμεσα στα αγαπημένα του πρόσωπα, στις 11 Δεκεμβρίου του 1988. 
Ήταν νυμφευμένος και με τη σύζυγό του απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

"Steel Commando"
Βιβλιογραφία - παραπομπές
·         Alan Clark, «Dictionary of British Comic Artists, Writers and Editors», (έκδοση της «The British Library», 1998, σ. 13).
·         Steve Holland, Look and Learn: a History of the Classic Children's Magazine, 2006.
·         Andrew Darlington, "Captain Condor: Space Hero in Search of an Artist", The Mentor 84, Οκτώβριος 1994, σελ. 5-8, 11.
·         Race Against TimeWhen Saturday Comes, Απρίλιος 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου