Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Κριτική - Στα Μυστικά του Βάλτου

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Polaris το ελληνικό graphic novel με τίτλο "Στα Μυστικά του Βάλτου", βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Πηνελόπης Δέλτα (1874 - 1941). Μια υπέροχη δημιουργία σε σενάριο και διαλόγους του δημοσιογράφου Γιάννη Ράγκου και εικονογράφηση του Παναγιώτη Πανταζή. Το βιβλίο, αληθινά απολαυστικό όσο και καθηλωτικό, μας μεταφέρει στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ελληνικά και βουλγαρικά σώματα ατάκτων μάχονταν σκληρά για την κυριαρχία στην -κατεχόμενη τότε από τους Τούρκους- Δυτική Μακεδονία.

Αψηφώντας τις στερήσεις και τις μολυσματικές ασθένειες, οι Έλληνες μαχητές υπερέβαλαν συχνά εαυτούς στην προσπάθειά τους να εμψυχώσουν τους ορθόδοξους πληθυσμούς και να εκδικηθούν για τα εγκλήματα της άλλης πλευράς. Μέσα από τη διήγηση του νεαρού Αποστόλη, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η συγκλονιστική εποποιία του βάλτου, όπου είχαν τα αρχηγεία τους οι αρχικαπετανέοι του Μακεδονικού Αγώνα και προβάλει εμφαντικά ο θυσία του Καπετάν - Άγρα (Αγαπηνού) που οραματίστηκε μια συνεργασία με τον εχθρό και το πλήρωσε με τη ζωή του. Τραγικό ήταν το τέλος και του μικρού Γιωβάν, ενός Ελληνόπουλου που είχαν αρπάξει οι κομιτατζήδες και το οποίο αναζητούσε εναγωνίως ο πατέρας του.

Μια δουλειά που ζωντανεύει με ρεαλισμό τη δραματική ιστορία της πολύπαθης Μακεδονίας, η οποία αξίζει γρήγορα να βρει μιμητές.

Βαθμολογία: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου