Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Roy of the Rovers No4: "Καλωσόρισες, Ρόϋ"

Το 4ο και τελευταίο (ελπίζουμε όχι) Roy of the Rovers κυκλοφόρησε λοιπόν, με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”, σήμερα 31 Μαρτίου (αύριο Πρωταπριλιά).


Το 4ο άλμπουμ συνεχίζει να θαυμάζει, με κορύφωση της δράσης και μεγαλύτερη ίντριγκα. Αν έπρεπε να το τοποθετήσω ανάμεσα στα προηγούμενα, θα του έδινα την 2η θέση (το 2ο για εμένα ήταν και το καλύτερο). Τα γεγονότα του #3 ήταν πραγματικά συνταρακτικά και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την συνέχεια. Η γνώμη μου περί σχεδίου και χρώματος έχει ξαναυποθεί, αλλά θέλω να μιλήσω λίγο σχετικά με το φινάλε. Μας άφησε σε μεγαλό σημείο και το βρίσκω κρίμα να τελειώσει εκεί. Θα ήθελα να δούμε μία συνέχεια, ή στα '80ς ή στο '90ς (να δούμε τον θάνατο της Πέννυ και το τέλος της καριέρας του Ρέης). Νομίζω πως αξίζει ο ήρωας μία συνέχεια ή σε εφημερίδα ή στο Μπλεκ ή ακόμα και στο βιβλιοπωλείο. Ας γυρίσουμε όμως και πάλι στα του τεύχους μας. Μου άρεσε η ροή της πλοκής και η συναισθηματική φόρτιση που ήθελε να πετύχει ο συγγραφέας Tom Tully νομίζω πως πέτυχε και με το παραπάνω! 

Το αφιέρωμα του τεύχους ήταν εξαιρετικό ξανά, και μου άρεσε το μικρό παράρτημα "Τι σημαίνει ο Ρόυ για εσάς;". Ήταν νομίζω ίσως και το καλύτερο μέρος του τεύχους, και πρέπει σε αυτό το σημείο να πούμε πως είμαστε πολύ ευγνώμων που και οι τρεις, συντάκτες του blog, συμμετείχαν στην αναβίωση του Ρέης στην Ελλάδα. Προσωπικά, νομίζω πως αν δεν είμασταν εμείς ο Ρέης δεν θα συνεχίζονταν. Πολλά συγχαρητήρια στην εκδοτική, αλλά και στους Ν. Νικολαΐδη, Σ. Καββαδά και Ν. Πίκουλα που τίμησαν το blog μας!

Η ιστορία του άλμπουμ “Καλωσόρισες, Ρόϋ” αποτελείται από 24 επεισόδια, που δημοσιεύθηκαν στα Roy of the Rovers από τις 2/1/1982 μέχρι τις 3/7/1982. Η σεζόν 1981-1982 ολοκληρώθηκε και μένει να δούμε ποια σεζόν θα μπει στο επόμενο. Όλες οι σελίδες περιέχουν αδημοσίευτο υλικό!

Ας περάσουμε στις πληροφορίες:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σελίδες: 52 (48+4 εξωφύλλου)
Σχήμα: 21×28
Χρώμα: Έγχρωμο
Σενάριο: Tom Tully
Σχέδια: David Sque
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Φατούρου
Graphic Design – Lettering: Μαρίνα Πάνου
Συγγραφέας Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Περιεχόμενη Ιστορία: “Καλωσόρισες, Ρόϋ” (48 σελίδες)
Πρωτότυπη Έκδοση: Roy of the Rovers [1981-1982], Best of Roy of the Rovers: The 1980s [6/2008] – Egmont UK / Titan Comics
Πνευματικά ΔικαιώματαRebellion Publishing Ltd
Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε., 2018

Η παρουσίαση της σειράς εδώ
Το επίσημο ελληνικό fanclub του ήρωα εδώ

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Εικονογραφημένες Σειρές #6 - Φλας Γκόρντον

(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)


«Φλας Γκόρντον» είναι προπολεμικός χαρακτήρας κόμικ τον οποίο εμπνεύστηκε ο πρόωρα χαμένος Αμερικανός δημιουργός εικονογραφημένων ιστοριών Alex Raymond (1909 – 1956) για λογαριασμό των εκδόσεων ‘King Features Syndicate’ που εξέδωσαν και το πρώτο τεύχος του ομώνυμου περιοδικού στις 7 Ιανουαρίου του 1934. Η σειρά, γνωρίζοντας τεράστια απήχηση στο αναγνωστικό κοινό έτυχε ευρύτατης αποδοχής και φιλοξενήθηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, αλλά και στην τηλεόραση.

Μπλεκ #1 (Τετάρτη 25 Ιουνίου 1969)

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)


Εκδόσεις: «Γενικές Εκδοτικές Επιχειρήσεις Ο.Ε.»
Εκδότης: Στέλιος Ανεμοδουράς.
Υπεύθυνος έκδοσης: Γεώργιος Ν. Γεωργιάδης.
Αποκλειστικότητες «Dardo» (Μιλάνο).
Διαστάσεις: «τσέπης» (18 Χ 12 εκ.)
Σελίδες: 36.
Τιμή: 2 Δρχ.
Εξώφυλλο-οπισθόφυλλο: Έγχρωμα. Εσωτερικές σελίδες: Διχρωμία (γκρι-μαύρο).
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Βύρων Απτόσογλου (1923–1990).

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Γεύση από ‘90ς (Κύκνειο Άσμα): Μπλεκ Ε' Περίοδος #5 (11/11/1994)


(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Στα τέλη Ιουνίου του 1994 το εμβληματικό περιοδικό «Μπλεκ» είχε πια ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο (εβδομαδιαίας συχνότητας) ύστερα από 25 ολόκληρα χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στα περίπτερα της χώρας, συμπληρώνοντας τον εκπληκτικό αριθμό των 1.304 τευχών ενιαίας αρίθμησης σε τέσσερις αλλεπάλληλες περιόδους έκδοσης (μικρής διάστασης, μεγαλύτερης διάστασης, «νέας δυναμικής» περιόδου και «νέας» περιόδου). Έκτοτε, οι υπεύθυνοι του εντύπου, δηλαδή ο αείμνηστος Στέλιος Ανεμοδουράς (1917 - 2000), ο γιος του Γιώργος και η νύφη του Κατερίνα Ρωσσίου-Ανεμοδουρά, πήραν την απόφαση να συνεχίσουν να βγάζουν τον τίτλο -πλέον σε μηνιαία βάση- καθώς η αγορά είχε πλέον «στενέψει» δραματικά και τα κόστη ανεβεί υπερβολικά. 

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα (στα κόμιξ) – 117 χρόνια απ’ τη γέννηση του Καρλ Μπάρκς

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)


Ο Καρλ Μπαρκς γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1901 στο Μέριλ του Όρεγκον των Η.Π.Α. και τίποτε κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων δεν προδίκαζε την μετέπειτα ενασχόλησή του με τα κόμικς, καθώς ο πατέρας του ήταν αγρότης. Ωστόσο μια μέρα, παρατηρώντας κάποια γελοιογραφικά σχέδια ενός συμμαθητή του, αντιλήφθηκε ότι θα είχε μέλλον ως εικονογράφος. Η αρχή της καριέρας του όμως έγινε στο τέλος της δεκαετίας του 1920, οπότε το περιοδικό «Judge» δημοσίευσε σχέδιά του. Εν συνεχεία έγινε συνεργάτης του περιοδικού «Calgary Eye Opener», όπου δούλευε σαν σκιτσογράφος.

Σαν Σήμερα (στα κόμιξ) - Brian Bolland

Ο "Δικαστής Ντρεντ" του B. Bolland
(Του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Ο εμβληματικός Βρετανός καλλιτέχνης Brian Bolland έκλεισε προχθές Δευτέρα τα 67 του χρόνια. Γεννημένος στις 26 Μαρτίου του 1951, έγινε πασίγνωστος στο Ηνωμένο Βασίλειο σαν ένας από τους πλέον εκφραστικούς σχεδιαστές της εξαιρετικής και διαχρονικής σειράς «Judge Dredd» του περιοδικού «2000 AD» Εκτός όμως της συνεισφοράς του σε αυτό, έχει σχεδιάσει υπέροχες εικόνες απασχολούμενος στην Ευρώπη (κυρίως εργαζόμενος για λογαριασμό της εταιρείας «D.CComics») αλλά και στις Η.Π.Α. για μια πλειάδα χαρακτήρων κόμικς, όπως των «Batman», «Camelot 3000» κ.α.

Εικονογραφημένες Σειρές #5 - Λουκ Όριεντ


 (γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Η εικονογραφημένη σειρά «Λουκ Όριεντ» («Luc Orient») ήταν μια δημιουργία του Γάλλου σεναριογράφου "Greg" - Michel Regnier (1931 – 1999) και του Βέλγου σχεδιαστή Eddy Paape (1920 – 2012) και πρωτοπαρουσιάσθηκε στο εβδομαδιαίο έντυπο «Tintin», στις 7 Ιανουαρίου του 1967. 
 Δυο χρόνια αργότερα οι εκδόσεις «Lombard» εγκαινίασαν μια σειρά από graphic novels του χαρακτήρα με συχνότητα 1-2 τεύχη ετησίως, που ολοκληρώθηκαν στα 1978 με την περιπέτεια «L'enclume de la foudre».  Η ιστορία του Λουκ Όριεντ δημοσιεύθηκε και στην Ελλάδα από τον εκδοτικό οίκο του Στέλιου Ανεμοδουρά στα τεύχη 29-120 του «Νέου Δυναμικού Μπλεκ» και συνέχισε στη «Νέα Περίοδο» του περιοδικού.

Γεύση από ‘90ς – Μπλεκ Νέα Περίοδος #678 (16/12/1992)


(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ολοκληρώνουμε σήμερα το «ταξίδι» μας στην εξίσου εμβληματική δεκαετία του ’90 με την παρουσίαση του τεύχους 6781.226 με ενιαία αρίθμηση) του περιοδικού «Μπλεκ», ενός από τα πλέον ιστορικά εικονογραφημένα (κόμικς) που κυκλοφόρησαν ποτέ στην Ελλάδα. Η τιμή του εντύπου έχει ανέλθει στις 200 δρχ., αριθμεί 96 σελίδες (με εναλλαγή έγχρωμων-ασπρόμαυρων εικόνων στο εσωτερικό) έχει διαστάσεις 13,5 Χ 20 εκ. και στο εξώφυλλό του μας χαμογελά το παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ Macaulay Culkin, ο 12χρονος τότε πρωταγωνιστής της περίφημης σειράς ταινιών «Μόνος στο Σπίτι».

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Σαν Σήμερα (στα κόμιξ) - Δημοσιεύεται στην Αγγλία το «Παιδί Πάνθηρας»


(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Στις 27 Μαρτίου του 1976 το βρετανικό εικονογραφημένο περιοδικό «Buster» (1960 – 2000) παρουσιάζει την ασπρόμαυρη περιπετειώδη σειρά φαντασίας «The Leopard from Lime Street» σε σενάριο του Tom Tully και σχέδια (εναλλάξ) των Mike Western (1925 - 2008) και Eric Bradbury (1921 - 2001). 

Γεύση από '90ς - Μπλεκ Νέας Περιόδου #575 (26/12/1990)


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

"Γεύση από ‘90ς και πάλι", αυτή τη φορά στα τέλη του πρώτου έτους (1990) της  δεκαετίας, με την παρουσίαση του τεύχους υπ’ αριθμόν 575 (1.123 στην ενιαία του αρίθμηση) του περιοδικού «Μπλεκ» που εμφανίσθηκε στα περίπτερα της χώρας την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Είχε διαστάσεις 13,5 Χ 20,5 εκ., αριθμούσε 112 σελίδες και κόστιζε 150 δραχμές. Ο χρωματισμός του (εσωτερικά) ήταν και πάλι ο συνήθης, μια εναλλαγή έγχρωμων – ασπρόμαυρων σελίδων. 

Έρχεται ο Ντίγκινγκ Μπιλ στο Ζαγκόρ #11!

Κυκλοφόρησε το 11ο τεύχος του Ζαγκόρ των Εκδόσεων Μικρός Ήρως, που μας δείχνει για άλλη μία φορά πόσο εξαιρετική είναι αυτή η έκδοση. Το νέο τεύχος περιλαμβάνει 2 νέες ιστορίες για τους Ζαγκόρ & Τεξ, και το τελευταίο μέρος της ιστορίας, που ξεκίνησε από το #9, του Μίστερ Νο.

Η ιστορία του Ζαγκόρ είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία του ήρωα (πριν 3 μήνες εκδόθηκε στην Ιταλία), και μας φέρνει τον Ντίγκινγκ Μπιλ σε άλλη μία περιπέτεια. Προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την συγκεκριμένη ιστορία καθώς α) γνωρίζουμε νέα ταλέντα σεναριακά και σχεδιαστικά για τον Ζαγκόρ, β) ο Ντίγκινγκ Μπιλ είναι απλά υπέροχος. Η νέα ιστορία του Τεξ είναι νομίζω το φαβορί του τεύχους, αφού ουσιαστικά είναι από τις πιο άρτιες ιστορίες του ήρωα. Η συγκεκριμένη σειρά που επιλέχθηκε (Cartonato) είναι σειρά βιβλίων και είναι οι καλύτερες σε σχεδιαστικό και χρωματικό επίπεδο. Επίσης έβαλα το «χεράκι» σε αυτή την απόφαση άρα ένας παραπάνω λόγος!

Ας περάσουμε στις πληροφορίες τώρα:


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

«Φαντάσματα Για Τον Ντίγκινγκ Μπιλ Α’ Μέρος» (100 σελίδες)
Ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει τη βίλα που είναι βυθισμένη κάτω από τη λίμνη Γουέιρ! Ο Ντίγκινγκ Μπιλ είναι πεπεισμένος πως ένας θησαυρός κρύβεται μέσα στη βίλα, η οποία όμως φημολογείται ότι στοιχειώνεται από… φαντάσματα!
Το κόμικ 126-σελίδων  «Φαντάσματα Για Τον Ντίγκινγκ Μπιλ» με τον πρωτότυπο τίτλο «Spettri Per Digging Bill» δημοσιεύθηκε στο Color Zagor #6, τον Δεκέμβριο του 2017. Σενάριο Samuel Marolla, σχέδια Paolo Bisi.



«Ένας Νεαρός Αμερικανός Γ' Μέρος» (34 σελίδες)
Ο νεαρός Τζέρι φτάνει στο τέλος του μυστηρίου αλλά και σε ένα ακόμα τραγικό γεγονός!
Το κόμικ 128-σελίδων «Ένας Νεαρός Αμερικανός» με πρωτότυπο τίτλο «Un Giovane Americano» δημοσιεύθηκε στο Mister No Speciale #13, τον Απρίλιο του 1999, και έπειτα στο βιβλίο Mister No: La Giovinezza τον Μάρτιο του 2018. Σενάριο Michele Masiero με σχέδια Fabio Valdambrini.
«Βαμμένη Έρημος Α’ Μέρος» (24 σελίδες)
 Ο Σερίφης Νέλσον βρίσκεται ημιθανής στην βαμμένη έρημο. Έχει πέσει θύμα της συμμορίας του Ερλ Κρέιν, η οποία έχει απαγάγει τη γυναίκα του. Ωστόσο, στο δρόμο των κακοποιών θα βρεθούν οι νεαροί Τεξ και ο Τάιγκερ Τζακ!
Το κόμικ-άλμπουμ 48-σελίδων «Βαμμένη Έρημος» με πρωτότυπο τίτλο «Painted Desert» δημοσιεύθηκε στο βιβλίο Tex Romanzi a Fummetti - Painted Desert (γνωστό επίσης με τον τίτλο Cartonato Tex #3) τον Φεβρουάριο του 2016, σε σενάριο Mauro Boselli και σχέδια Angelo Stano.

Τα Νεα Του Ντάρκγουντ” του Λευτέρη Ταρλαντέζου (2 σελίδες)
Περιλαμβάνει αφιέρωμα στις ευρωπαϊκές εκδόσεις του Batman και σε δυο κόμικς για τον Οδυσσέα.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σελίδες: 164
Σχήμα: 14.5×20.5
Κυκλοφορία: Μηνιαίο
Σενάριο: Samuel Marolla, Michele Masiero, Mauro Boselli
Σχέδια: Paolo Bisi, Fabio Valdambrini, Angelo Stano
Χρώματα: GFB Comics, Γιάννης Μπεβεράτος, Angelo Stano
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση – Επιμέλεια/Διόρθωση Πρωτότυπου Κειμένου: Κωνσταντίνα Φατούρου
Graphic Design – Layout: Μαρίνα Πάνου, Ρόζα Φατσέα
Συγγραφή - Επιμέλεια Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Lettering: Γιάννης Μπεβεράτος
Εξώφυλλο: Alessandro Piccinelli
Πνευματικός Κάτοχος: Sergio Bonelli Editore S.P.E.
Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ!
ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Εικονογραφημένες Σειρές #4 - Καπετάν Πρενς

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)


Bernard Prince” είναι ο πρωτότυπος τίτλος μια ακόμη εξαιρετικής εικονογραφημένης σειράς που οι Έλληνες αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στον «Νέο Δυναμικό ΜΠΛΕΚ» και συγκεκριμένα στα τεύχη του 28 – 46. Πρόκειται για μια αριστουργηματική δημιουργία της Γαλλο-Βελγικής Σχολής κόμικς, έργο της συνεργασίας του Michel Regnier (1931 – 1999), γνωστότερου ως ‘Greg’ και του γεννημένου στα 1938, ‘Hermann’ (Huppen). Η ιστορία εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο περιοδικό ‘Tintin’ , στις 4 Ιανουαρίου του 1966 και το αξιοσημείωτο είναι ότι συνεχίζεται σποραδικά ακόμη και έως στις μέρες μας με διάφορους άλλους συντελεστές. Εκτός του Βελγίου, ο «Καπετάν Πρενς» (όπως τον ξέραμε στη χώρα μας) εκδόθηκε σε Γερμανία (σαν ‘Andy Morgan’), Αγγλία, φυσικά Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Γεύση από ‘90ς – Μπλεκ Νέας Περιόδου #527 & 528 (24 & 31/01/1990)


(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ιανουάριος του 1990, μια νέα δεκαετία ξημερώνει για τον κόσμο, φέρνοντας σαρωτικές αλλαγές σε κάθε επίπεδο. Παράλληλα, θα αποτελέσει το «λυκόφως» των αγαπημένων μας εικονογραφημένων περιοδικών, αφού στο διάβα της, ένα-ένα, τα περισσότερα από τα κόμικς που λατρέψαμε θα υποχρεωθούν να διακόψουν οριστικά την έκδοσή τους. 

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Έρικ Καστελ Νο15 - Το Μήνυμα Του Μαλτέζου [Παρουσίαση/Κριτική]

(του Ίωνα Αγγελή)

Μία από τις καλύτερες προσφορές στο Έθνος είναι και θα είναι ο Έρικ Καστέλ! Το συγκεκριμένο κόμικ ήδη έχει διανύσει 15 τεύχη - άλμπουμ και συνεχίζει! Έφτασε λοιπόν, εκτάκτως, χθες το "Μήνυμα του Μαλτέζου", το υπ' αριθμόν 15ο άλμπουμ του ήρωά μας!

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Έρικ Καστέλ είναι ένα βήμα από το να υπογράψει με τη Λιλ, κάτι που ενθουσιάζει τον Παμπλίτο καθώς θέλει να γνωρίσει το είδωλό του Μπομπ Μάρτεν. Αυτό όμως θα φέρει σε ρήξη τους ανθρώπους γύρω του, φίλους και... φιλάθλους!


Η πορεία του περιοδικού η αλήθεια είναι πως μετά το 11 άρχισε να χαλάει. Το σενάριο γενικά δεν είναι πολύ δυνατό και έχει πολλά "σεναριακά λάθη" και "τρύπες"! Το "Μήνυμα Του Μαλτέζου" λοιπόν δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένα απότομο τέλος στην ιστορία του ήρωα, μόνο που μόνο τέλος δεν ήταν. Το φινάλε της ιστορίας ήταν πολύ κοινό και έβαλε μέσα σε 2 σελίδες ένα ματς που πιο άδοξο δεν θα μπορούσε να ήταν! Σπατάλησε πάρα πολύ χρόνο στα περιστέρια (μάθαμε και κάτι στο νέο άλμπουμ) και έτσι το τελικό ματς φάνηκε σαν σπατάλη. Ενοχλήθηκα επίσης από τις ομοιότητες που είχε στη πλοκή με το "Η Μεγάλη Απόφαση" (#8). Μερικές ακόμα αντιφάσεις που έχω είναι, η Ντιάν κατά κάποιο τρόπο "παράτησε" τον Έρικ; Δεν πήραμε ποτέ απάντηση σε αυτό (στη μέση της ιστορίας εξαφανίζεται). Μία ακόμα χαμένη ευκαιρία ήταν που δεν μας έδειξε χαρακτήρες που είχαμε δει σε προηγούμενα άλμπουμ (γονείς, προηγούμενως μάνατζερ κλπ). Επιπλέον, στεναχωρήθηκα που δεν είχε πολύ δράση εντός γηπέδου το νέο τεύχος. Πέρα από τα "άσχημα" σημεία όμως, η ιστορία είναι ευανάγνωστη. Αλλά σίγουρα ήταν απογοήτευση προς όλους το φινάλε!

 Το σχέδιο των προσώπων των χαρακτήρων ήταν επίσης αλλαγμένο, πιο mainstream και με λιγότερες λεπτομέρειες (από το εξώφυλλο το καταλαβαίνεις αυτό). Καθώς διάβαζα την ιστορία ήταν σαν να μην ήταν του Reding! Κατά τα άλλα όμως το σχέδιο για άλλη μία φορά υποκλίνεσαι (η μάχη μεταξύ του Τζέντιλ και του γερακιού είναι από τις πιο καλοφτιαγμένες σχεδιακά σκηνές όλων των εποχών). Το χρώμα πανέμορφο.


Το αφιέρωμα του Ταρλαντέζου ήταν αναμφίβολα το καλύτερο μέχρι στιγμής της έκδοσης. Με πληροφορίες πάνω σε άλλους ποδοσφαιρικούς ήρωες, γνωστοί στην Ελλάδα, σε έβγαζε λίγο από το κλίμα του Καστέλ. Πολύ όμορφο αφιέρωμα όπως ξαναείπα, και μετά από αυτό θα ήθελα να διαβάσω μερικούς από αυτούς (ιδιαίτερα τον ΒΕΝΣΑΝ ΛΑΡΣΕΝ)! Ανυπομονώ για το επόμενο άλμπουμ...

Το κόμικ-άλμπουμ "Το Μήνυμα Του Μαλτέζου", σε σενάριο και σχέδιο Raymond Reding, δημοσιεύθηκε στη Γαλλία, τον Σεπτέμβριο του 1992, από την εκδοτική Dupuis και είναι το τελευταίο άλμπουμ του ήρωα (στη πρωτότυπη γαλλική, ενώ στη νέα ελληνική υπάρχει και 16η). Εκδόθηκε και σε άλλες χώρες, Ισπανία, Ολλαδία (Ronnie Hensen) και Γερμανία (Kai Falke). 

Ας περάσουμε τώρα όμως στις πληροφορίες:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Teaser επόμενου
άλμπουμ (#16)
Σελίδες: 52
Σχήμα: 21×28
Χρώμα: Έγχρωμο
Σενάριο - Σχέδιο: Raymond Reding
Colorist: Françoise Hugues
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση - Επιμέλεια/Διόρθωση Κειμένου: Κωνσταντίνα Φατούρου
Graphic Design - Lettering: Μαρίνα Πάνου
Συγγραφέας Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Τίτλος Εικονογραφημένης Ιστορίας:  "Το Μήνυμα Του Μαλτέζου" (44 σελίδες)
Τίτλος Αφιερώματος: "Τα Καλύτερα Ποδοσφαιρικά Κόμικς Μέρος Α" (3 σελίδες)
Πρωτότυπη Έκδοση: Eric Castel: Le Messages du Maltais (9/1992)
Πνευματικός Κάτοχος: Dream Team Management SAS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ Ε.Ε.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Roy of the Rovers No3: Η Βολίδα Του Ρέης

Κυκλοφόρησε εκτάκτως σήμερα με "Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο" το 3ο και προτελευταίο κόμικ-άλμπουμ του ήρωα Ρόυ Ρέης! 

Προσωπικά, το καλύτερο επεισόδιο της έκδοσης, αφού πλέον η δράση δυναμώνει κάθε επεισόδιο. Πολύ καλό σενάριο ξανά και νιώθω όλο και πιο πολύ πως πρέπει να συνεχιστεί η σειρά! Το σχέδιο και το χρώμα ίδια γνώμη με τα προηγούμενα, το αφιέρωμα του Ταρλαντέζου εξαιρετικό και γενικά το 3ο επεισόδιο δίνει λάμψη στον Ρέης. Ανυπομονώ για το 4ο (ας ελπίσουμε όχι τελευταίο) τεύχος! 

Η ιστορία "Η Βολίδα του Ρέης" αποτελείται από 22 επεισόδια, τα πρώτα 2 είναι στη σεζόν 1981-1982 (#1-2, 40 επεισόδια) (σελίδες 3-6), και τα υπόλοιπα 20 επεισόδια από την επόμενη σεζόν 1981-1982 (σελίδες 7-50). Τα επεισόδια αυτά δημοσιεύθηκαν στα άλμπουμ ανάμεσα στα Roy of the Rovers από 1/8 μέχρι τις 12/12/1981. Αδημοσίευτες στην Ελλάδα ιστορίες.
Ας περάσουμε τώρα στις πληροφορίες:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σελίδες: 52 (48+4 εξωφύλλου)
Σχήμα: 21×28
Χρώμα: Έγχρωμο
Σενάριο: Tom Tully
Σχέδια: David Sque
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Φατούρου
Graphic Design – Lettering: Μαρίνα Πάνου
Συγγραφέας Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Περιεχόμενη Ιστορία: “Η Βολίδα Του Ρέης (48 σελίδες)
Πρωτότυπη Έκδοση: Roy of the Rovers [1981-1982], Best of Roy of the Rovers: The 1980s [6/2008] – Egmont UK / Titan Comics
Πνευματικά ΔικαιώματαRebellion Publishing Ltd
Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε., 2018

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Σαν Σήμερα (στα κόμιξ) - 68 Χρόνια Δίχως τον "Πατέρα" του Tarzan!

Edgar Rice Burroughs
(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν 68 έτη από το θάνατο του εμπνευστή του "Ταρζάν", Έντγκαρ Ράις ΜπάροουςΟ Μπάροους είχε γεννηθεί  την 1η Σεπτεμβρίου του1875 στο Σικάγο και ασχολήθηκε με διάφορα είδη λογοτεχνίας, όπως και με τηλεοπτικά προγράμματα, καρτούν κλπ. Ωστόσο ο "Ταρζάν" ήταν το έργο που τον έκανε παγκόσμια γνωστό. Πέθανε στις 19 Μαρτίου του 1950 στο Λος Άντζελες.


Ο Ταρζάν (ή και Βασιλιάς της Ζούγκλας) είναι φανταστικός χαρακτήρας, κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος του συγγραφέα Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ με τίτλο "Tarzan of the Apes" ("Ο Ταρζάν των Πιθήκων") το οποίο κυκλοφόρησε το 1912 ως comic-strip σε εφημερίδες και το 1914 ως βιβλίο. Η ιστορία ξεκίνησε ως νουβέλα, αλλά μετά την επιτυχία που σημείωσε, δημιουργήθηκε μια ολόκληρη σειρά υπό τον τίτλο Tarzan.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Εικονογραφημένες Σειρές #3 - Ο Υπεράνθρωπος

 “The Amazing Wilson” ή “The Truth about Wilson”


(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Μια από τις πιο συναρπαστικές σειρές που δημοσιεύθηκαν ποτέ στο περιοδικό «Μπλεκ» ήταν η ιστορία του υπεραθλητή William Wilson, βασισμένη  στο ευρηματικό σενάριο του “WSK Webb” (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του βρετανού συγγραφέα Gilbert Lawford Dalton, 1904 – 1963) ο οποίος συνέλαβε την ιδέα ενός υπερ-αιωνόβιου σπόρτσμαν που συντάραξε τον κόσμο με τις εκπληκτικές του επιδόσεις κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Ως αφήγημα, η ιστορία πρωτοεμφανίσθηκε στο τεύχος υπ’ αριθμόν 1029 του περιοδικού “Wizard” που εξέδιδε η εταιρεία “D.C. Thomson Co. Ltd”, στις 24 Ιουλίου του 1943. Το κείμενο συνοδευόταν από μία εικόνα ανά σελίδα, διαφόρων δημιουργών.

Βουτιά στα ‘80ς! #3 - Μπλεκ Νέα Περίοδος #436 (27/4/1988)


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ακόμη πιο «βαθιά» είναι η σημερινή βουτιά μας στη «χρυσή» δεκαετία του ’80, με το τεύχος υπ’ αριθμόν 436  [της Τετάρτης 27 Απριλίου 1988] του λατρεμένου περιοδικού «Μπλεκ» που τώρα έχει 92 σελίδες (με εσωτερική εναλλαγή έγχρωμης – ασπρόμαυρης εμφάνισης), κοστίζει 70 δραχμές και οι διαστάσεις του έχουν γίνει 13 Χ 19 εκατοστά.

Θυμίζουμε πως εκείνο τον καιρό στην Ελλάδα είχε ενταθεί ο προβληματισμός των Υγειονομικών Αρχών για την ιδιαίτερα ανησυχητική εξάπλωση του θανατηφόρου ιού του AIDS στο γενικό πληθυσμό (μια μάστιγα που ακόμη και σήμερα υφίσταται, τουλάχιστον στον λεγόμενο «Τρίτο Κόσμο»), ενώ η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» (που αρκετά αργότερα εξαρθρώθηκε) τοποθέτησε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε κτίριο δημόσιας υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, ευτυχώς δίχως ανθρώπινα θύματα

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Εικονογραφημένες Σειρές #2 - Ρίνγκο

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)


Η εικονογραφημένη σειρά ουέστερν με τίτλο “Il Piccolo Ranger” (στα αγγλικά «The Little Ranger») πρωτοεμφανίσθηκε στην Ιταλία στις 15 Ιουνίου του 1958, μέσα από τις σελίδες του ομώνυμου, 15θήμερου εντύπου το οποίο δημοσίευε παράλληλα και άλλες ιστορίες κόμικς γνωστών δημιουργών της εποχής (Hugo Pratt, ‘Guido Nolitta’ κ.α.) Έμπνευση του σεναριογράφου Andrea Lavezzolo (Παρίσι, 12 Δεκεμβρίου 1905 – Γένοβα, 16 Νοεμβρίου 1981) και του καλλιτέχνη Francesco Gamba (θέρετρο Λα Σπέτσια, Β. Ιταλία, 15 Οκτωβρίου 1926 – Μιλάνο, 13 Φεβρουαρίου 2012) γρήγορα ξεχώρισε για την ιδιαίτερη σεναριακή της δομή και την πλούσια ανάλυση χαρακτήρων και συμπεριφορών των πολλών πρωταγωνιστών που περιείχε, κάτι όχι συνηθισμένο σε ανάλογες εργασίες εκείνης την εποχής.

Βουτιά στα ‘80s! #2 - Μπλεκ Νέα Περίοδος #362 (26/11/1986)


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ένα πραγματικά «χορταστικό» τεύχος 100 σελίδων, ένα πολυθεματικό πια «υπερτεύχος» όπως το χαρακτηρίζει η έκδοση, με κόστος 55 δραχμές, διαστάσεις 21Χ14 εκ. και με τον γοητευτικό καρδιοκατακτητή Don Johnson, έναν εκ των δύο πρωταγωνιστών της Αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Miami Vice»  Οι Σκληροί του Μαϊάμι» για εμάς) να φιγουράρει χαμογελαστός στο εξώφυλλο του περιοδικού κάνοντας τα κοριτσόπουλα να ριγούν (αφού το «Μπλεκ» διαβαζόταν φανατικά από τις αδελφές, τις εξαδέλφες, αλλά και πολλές από τις... μαμάδες μας!!!) 

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Εικονογραφημένες Σειρές #1 - Το Παιδί Πάνθηρας

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Υπάρχουν μερικές εικονογραφημένες σειρές που έχουν αποτυπώσει με έντονο τρόπο το αχνάρι τους στην ιστορία της "9ης Τέχνης" και μια από αυτές, αναμφίβολα αποτελεί το περίφημο "Παιδί-Πάνθηρας", τουλάχιστον για εμάς στην Ελλάδα. Ας αφήσουμε λοιπόν τα υπάρχοντα ντοκουμέντα διάφορων πηγών του διαδικτύου ή και του προσωπικού μας αρχείου, να ξετυλίξουν το νήμα της πορείας του μέσα στα χρόνια:


Βουτιά στα '80s! #1 - Μπλεκ Νέα Περίοδος #248 (19/09/1984)


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

"Βουτιά στα '80ς" από σήμερα και... όσο αντέξουμε, αφού η επιρροή της νοσταλγίας (νόστο την ονομάζουν οι ναυτικοί) καθορίζει τις σκέψεις, τη συμπεριφορά μας αλλά και ενίοτε, τις αποφάσεις μας στη ζωή! Βρισκόμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη 1984, ημέρα Τετάρτη 19 του μήνα και το αγαπημένο μας περιοδικό πλησιάζει αισίως τα 800 τεύχη, συνυπολογίζοντας τα 428 της πρώτης του περιόδου (τα πρώτα 341 σε διάσταση «τσέπης»), τα 120 της «Νέας Δυναμικής» περιόδου και τα 248 της «Νέας Περιόδου», σύνολο 796

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Roy of the Rovers Νο2: Ενωμένοι Ξανά

Το 2ο Roy of the Rovers κυκλοφόρησε λοιπόν, με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”, σήμερα 17 Μαρτίου.

Πολύ καλύτερο από το προηγούμενο καθώς είχε καλύτερο δέσιμο (το δικό μου τουλάχιστον), καλύτερο σενάριο και το story έγινε πιο ενδιαφέρον. Το αφιέρωμα του Ταρλαντέζου για άλλη μία φορά εξαιρετικό και σοκαρίστηκα που δεν είχε άλλο ρόλο στο νέο τεύχος (ως μεταφραστής και επιμελητής).

Η ιστορία του άλμπουμ “Ενωμένοι Ξανά” αποτελείται από 19 επεισόδια, που δημοσιεύθηκαν στα Roy of the Rovers από το 21/2/1981 μέχρι τις 18/7/1980. Η σεζόν 1980-1981 έχει ακόμα 4 επεισόδια για να ολοκληρωθεί (που θα μπουν στο #3) και μένει να δούμε ποια σεζόν θα μπει στο επόμενο. Επίσης μέχρι τη σελίδα 11, είχαν μπει στα Νέος Μπλεκ #26-27 (με μερικές σελίδες να έλειπαν στο Μπλεκ και να μπήκαν στο άλμπουμ), και οι υπόλοιπες σελίδες είναι αδημοσίευτο υλικό!

Ας περάσουμε στις πληροφορίες:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σελίδες: 52 (48+4 εξωφύλλου)
Σχήμα: 21×28
Χρώμα: Έγχρωμο
Σενάριο: Tom Tully
Σχέδια: David Sque
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Φατούρου
Graphic Design – Lettering: Μαρίνα Πάνου
Συγγραφέας Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Περιεχόμενη Ιστορία:Ενωμένοι Ξανά” (48 σελίδες)
Πρωτότυπη Έκδοση: Roy of the Rovers [1981], Best of Roy of the Rovers: The 1980s [6/2008] – Egmont UK / Titan Comics
Πνευματικά Δικαιώματα: Rebellion Publishing Ltd
Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε., 2018

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Roy of the Rovers Νο1: "Η Επιστροφή Του Ρόϋ"

Το πρώτο από τα τέσσερα άλμπουμ του Ρόϋ Ρέης έφτασε σήμερα, Σάββατο 10 Μαρτίου, ως ένθετο στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μορφή άλμπουμ, ο Ρόϋ Ρέης έρχεται στο πρώτο του τεύχους με 52 σελίδες γεμάτο... Ρόυ Ρέης. 
Λοιπόν, η νέα αυτή έκδοση των εκδόσεων Μικρός Ήρως έχει μερικά προβλήματα που αξίζει να σημειωθούν. Καταρχήν, άμα νομίζατε πως θα είναι σε μορφή Έρικ Καστέλ με χοντρό πολυτελές φύλλο και εξώφυλλο, δυστυχώς είστε λάθος. Το εξώφυλλο είναι πάρα πολύ μαλακό και το φύλλο είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Με ενόχλησαν μερικές ομοιότητες που είχε με τον Καστέλ και αυτό διότι ήθελα να έχει δικό της πρόσωπο η έκδοση και όχι να επηρεάζεται και εν συνεχεία να να καταντά σε μερικά μέρη αντίγραφο κάποιας άλλης, ίδιου θέματος βέβαια, έκδοση. Είναι σχετικά φτηνή έκδοση σε σχέση με τον Καστέλ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως επηρεάζει αναγκαία το περιεχόμενο της. 
Τώρα σε σχέση με το περιεχόμενό της είναι ευανάγνωστο. Πολύ όμορφο σενάριο με ωραίο concept. Το σχέδιο ικανοποιητικό αλλά διαφωνώ στο χρώμα. Μία τέτοια έκδοση θα έπρεπε να προσέξει λίγο το χρώμα. Νομίζω πως θα έπρεπε να γίνει αλλαγή στο χρώμα από την original βρετανική έκδοσή του. Πέρα από αυτό όμως είναι μία πολύ όμορφη ιστορία. Τα αφιερώματα του Ταρλαντέζου ήταν εξαιρετικά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για μία ακόμα φορά! 
Η επιλογή ιστοριών που έγινε είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα. Το ότι ανά τεύχος θα κάνουμε μία διαφορετική σεζόν είναι πολύ πετυχημένη ιδέα. Εξυπηρετεί και τον σκοπό των ιστοριών. Απλά πληροφοριακά οι ιστορίες του τεύχους (Roy of the Rovers 4/10/1980 - 7/2/1981, 14 τεύχη) δείχνουν την σεζόν 1980-1981, και θα δουμε μέρος αυτής της σεζόν στις πρώτες σελίδες του Νο2: "Ενωμένοι Ξανά" (και το εξώφυλλο σποϊλάρει πως ο Ρόϋ με τη γυναίκα του θα ξαναέρθουν κοντά). Η ιστορία του τεύχους είχε μπει και στα Νέος Μπλεκ #17-26. 
Ας περάσουμε στις πληροφορίες όμως:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σενάριο: Tom Tully
Σχέδια: David Sque
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση – Επιμέλεια: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Graphic Design – Lettering: Μαρίνα Πάνου
Συγγραφέας Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Περιεχόμενη Ιστορία: “Η Επιστροφή Του Ρόϋ” (47 σελίδες)
Πρωτότυπη Έκδοση: Roy of the Rovers [1980-1981], Best of Roy of the Rovers: The 1980s [6/2008] – Egmont UK / Titan Comics
Πνευματικά Δικαιώματα: Rebellion Publishing Ltd
Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε., 2018

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!