Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Εικονογραφημένες Σειρές #1 - Το Παιδί Πάνθηρας

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Υπάρχουν μερικές εικονογραφημένες σειρές που έχουν αποτυπώσει με έντονο τρόπο το αχνάρι τους στην ιστορία της "9ης Τέχνης" και μια από αυτές, αναμφίβολα αποτελεί το περίφημο "Παιδί-Πάνθηρας", τουλάχιστον για εμάς στην Ελλάδα. Ας αφήσουμε λοιπόν τα υπάρχοντα ντοκουμέντα διάφορων πηγών του διαδικτύου ή και του προσωπικού μας αρχείου, να ξετυλίξουν το νήμα της πορείας του μέσα στα χρόνια:





«The Leopard from Lime Street» ήταν μια εικονογραφημένη ιστορία κόμικς που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Μπλεκ» επί πολλά έτη και υπό τον εναλλακτικό τίτλο «Παιδί Πάνθηρας», κλείνοντας τον κύκλο της μαζί με το ίδιο το έντυπο το καλοκαίρι του 1994. Πρόκειται φυσικά για μια εισαγόμενη σειρά, βρετανικής προελεύσεως.  Πρωτοεμφανίσθηκε στο περιοδικό «Buster» στις 27 Μαρτίου του 1976 και διήρκεσε έως το τεύχος της 18ης Μαΐου του 1985



Η μορφή της εικονογράφησης (αρχικά ασπρόμαυρη, αργότερα έγχρωμη) είχε ιδιαίτερα ρεαλιστική χροιά, χάρις στα πενάκια του Mike Western και του Eric Bradbury (και κατά διαστήματα του Mike White) ενώ το ευφυές σενάριο ήταν του Tom Tully. Από αρκετούς μελετητές έχει διατυπωθεί η άποψη ότι αποτελεί μια παραλλαγή του γνωστότατου κόμικ της Αμερικανικής εταιρείας Marvel, «Spider Man». Εκτός από την Ελλάδα, οι περιπέτειες δημοσιεύθηκαν και στη Γαλλία (περιοδικό «Sunny Sun»). 

Σήμερα είναι ένα από τα βασικά "ατού" του μηνιαίου περιοδικού "Νέος Μπλεκ" που εκδίδει η εταιρεία "Μικρός Ήρως" του Λεωκράτη Ανεμοδουρά.

Υπόθεση: Ο ορφανός Μπίλυ Φάρμερ μεγαλώνει στην (υποθετική) πόλη Σέλμπριτζ μαζί με την καλοκάγαθη και ανάπηρη θεία του Τζόαν που τον υπεραγαπά, αλλά και τον άντρα της Τσάρλι, έναν άξεστο, γκρινιάρη και τεμπέλη κοιλαρά ο οποίος ζει σε βάρος και των δυο τους. Ο Μπίλυ εξοικονομεί κάποια χρήματα για να την βοηθήσει χάρις στην ενασχόλησή του με τη φωτογραφία, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέπτεται τον τοπικό ζωολογικό κήπο με σκοπό να πάρει μερικά πλάνα για μια εφημερίδα του σχολείου του. 


Εκεί όμως δέχεται την επίθεση του θηλυκού πάνθηρα Σέμπα, που τον γρατζουνά στο χέρι. Καθώς, όπως αποδεικνύεται αργότερα το αιλουροειδές είχε μολυνθεί από ραδιενέργεια, ο μικρός γρήγορα συνειδητοποιεί ότι έχει αποκτήσει υπερφυσικές δυνάμεις, που του επιτρέπουν να δρα απέναντι σε κάθε λογής κακοποιούς. Εκτός όμως από την κακοπιστία των κατοίκων της περιοχής, που τον φοβούνται και συχνά τον θεωρούν ένα αλλόκοτο, εχθρικό πλάσμα, ο Φάρμερ έχει να αντιμετωπίσει και τον διεφθαρμένο εκδότη της τοπικής εφημερίδας, με τον οποίο συνεργάζεται εξ’ ανάγκης.

Η συνέχεια επί των... σελίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου