Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Βουτιά στα '80s! #1 - Μπλεκ Νέα Περίοδος #248 (19/09/1984)


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

"Βουτιά στα '80ς" από σήμερα και... όσο αντέξουμε, αφού η επιρροή της νοσταλγίας (νόστο την ονομάζουν οι ναυτικοί) καθορίζει τις σκέψεις, τη συμπεριφορά μας αλλά και ενίοτε, τις αποφάσεις μας στη ζωή! Βρισκόμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη 1984, ημέρα Τετάρτη 19 του μήνα και το αγαπημένο μας περιοδικό πλησιάζει αισίως τα 800 τεύχη, συνυπολογίζοντας τα 428 της πρώτης του περιόδου (τα πρώτα 341 σε διάσταση «τσέπης»), τα 120 της «Νέας Δυναμικής» περιόδου και τα 248 της «Νέας Περιόδου», σύνολο 796


Ακριβώς στη μέση λοιπόν της περίφημης δεκαετίας του ’80, με τον «ψυχρό πόλεμο» πάντοτε μια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, με τη σύγκρουση Ιράκ – Ιράν να μαίνεται στη Μέση Ανατολή, αλλά και με τις ντίσκο της Αθήνας στο φόρτε τους, με το "ΠΑ.ΣΟ.Κ." (στην κυβέρνηση από τις 19 Οκτώβρη 1981) να έχει κερδίσει μόλις τρεις μήνες πριν (17 Ιουνίου) και τις Ευρωεκλογές και με την Ελλάδα να θρηνεί 2 ημέρες πριν την πρόωρη απώλεια του σπουδαίου συνθέτη Μάνου Λοΐζου (17 Σεπτεμβρίου). Ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει το «νταμπλ» τίτλων (πρωτάθλημα και κύπελλο) στο ποδόσφαιρο και οι μαθητές ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού (που τότε κόστιζε 30 δραχμές και αριθμούσε 76 σελίδες) δεσπόζει η εντυπωσιακή φωτογραφία ενός μοτοσυκλετιστή σε αγώνα cross ενώ σε μορφή banner αναγγέλονται οι προσφορές του εντύπου: «Χαρούμενες πρωτότυπες ετικέτες», «πολύχρωμα σιδερότυπα», «άλμπουμ με αυτοκίνητα – αντίκες» και «απίθανο σχολικό πρόγραμμα μαθημάτων 1984-85». Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, όπου υπάρχει μια ολοσέλιδη διαφήμιση της στυλοκόλλας «ΝΕΑ LOGO» της εταιρείας Producta/Univas, είναι έγχρωμα, όπως και ελάχιστες από τις εσωτερικές σελίδες. 
Από κει και πέρα έχουμε την κλασική διχρωμία ή την ασπρόμαυρη εμφάνιση (κυρίως)

Προχωράμε στην «ταυτότητα» του τεύχους:

Εκδότης: «Περιοδικός Τύπος Α.Ε.», Λ. Συγγρού 224, Καλλιθέα, τηλ. 9567161
Εκδότης-Διευθυντής: Στ. Ανεμοδουράς, Τιμοκρέοντος 33.
Υπεύθυνη ύλης: Μαίρη Βιδάλη.
Επιμέλεια εικονογραφημένων: Ρόζα Φατσέα.
Συνεργάτες: Γ. Λιούμπης, Μ. Μπεβεράτου, Ν. Σπανού.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ντίνα Βροντάκη.
Διορθώσεις κειμένων: Έφη Βασιλάκη.
Επεξεργασία εξωφύλλου: Τάκης Μπεβεράτος, τηλ. 9333860.
Εκτύπωση: ΛΙΘΟΤΥΠ Α.Ε. Ιασίου 5, Περιστέρι, τηλ. 5722201.
Επί των διαφημίσεων: Άννα Μούτσιου, τηλ. 9581018.
Περίοδος Β’ (ενώ ουσιαστικάείναι η Γ’) – Τεύχος 248
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 1984

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Για χαρούμενες στιγμές.....................4
Μπόμπος...........................................23
Ο Πιλότος του Δούναβη (Βερν, 1908).31
Οι ντεντέκτιβ στην T.V.  ....................35
Σχολικό πρόγραμμα...........................38
Αυτοκίνητα-αντίκες (χαρτοκοπτική)..40
Ζορρό (εφημεριδάκι)..........................53
Διμοιρία ΟΧΙΑ (λοχίας Μπιλ Χάμμοντ)57
Μπίλυ ο Γάτος.....................................67
Παιδί-Πάνθηρας..................................73 (σχέδιο Eric Bradbury [1921-2001])



Επισημάνσεις: Σιδερότυπα υπάρχουν στις σελίδες 2 και 73, ενώ περιέργως από την παραπάνω στήλη απουσιάζει αναφορά στις σειρές «Τερματοφύλακας Γιατρός», «Κούτσα-κούτσα προς τη δόξα», «ΛΕΣΧΗ ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ: Οι Εκατομμυριούχοι», «ΜΕΓΑΞ ο Πολεμιστής», «Προκόπης, ο μυστικός πράκτορας» (χιούμορ, του Vasquez) και «Το Ατσάλινο Ψάρι», που επίσης περιέχει το περιοδικό. 

Επίσης στην 3η σελίδα διαβάζουμε ένα αφιερωματάκι της στήλης «Στα Θερινά τα Σινεμά» για την κινηματογραφική ταινία «Η Επιστροφή των Τζεντάι», την τρίτη συνέχεια της σειράς «Ο Πόλεμος των Άστρων» με πρωταγωνιστές τους Μαρκ Χάμιλ, Κάρι Φίσερ και φυσικά το Χάρισον Φορντ.


Στη βασική ιστορία του «Μπλεκ»(σελίδες 6 – 16) απολαμβάνουμε το υπέροχο έργο του -τότε ακόμη εν ζωή- Τορινέζου κομίστα Pietro Sartoris (1926 – 1989), ενός της περίφημης τριάδας των «eSseGeSse» (Sartoris, Guzzon, Sinchetto) μικρό απόσπασμα της θρυλικής περιπέτειας «Ο Θησαυρός των Ακβάτ»: Ο Καθηγητής «Μυστήριος» κι ο μικρός Ρόντυ Λάσιτερ έχουν πέσει στα χέρια της πανέμορφης αλλά και σατανικής βασίλισσας των Βίκινγκς, ενώ ο Μπλεκ, έχοντας εξουδετερώσει έναν προδότη των Άγγλων, αγωνίζεται να εισδύσει στο άντρο των «λευκών ινδιάνων», για να τους σώσει. 

"Διμοιρία Οχιά"
Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που αξίζει να σημειώσουμε είναι η εμφάνιση ρήσεων σημαντικών ανδρών από την ιστορία της ανθρωπότητας, τα οποία (λόγια με διδακτική χροιά) εμφανίζονται ως κεφαλίδες στις πρώτες σελίδες του κόμικ. 

Τέλος, στη σελίδα 63 υπάρχουν «Ειδήσεις και ειδησούλες» από όλη την υφήλιο.

Οι κυριότερες σειρές του τεύχους:


·       
  «ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ» (πρωτότυπα: «This Golies got Guts», περιοδικό «Scoop»).
Ο ανάπηρος πλέον, πρώην τερματοφύλακας και διπλωματούχος γιατρός Μπεν Λίπερ οδηγεί την ομάδα του «Μανκάστορ Σίτι» προς την Α΄κατηγορία Αγγλίας (σενάριο: Tom Tully, σχέδιο: Antony Harding [1942 – 2014]).


·        
«ΚΟΥΤΣΑ-ΚΟΥΤΣΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ» (πρωτότυπα: «Limp-Along Leslie», περιοδικό «Buddy»).
Ο νεαρός Λέσλι Τόμσον παρά την όχι μικρή του αναπηρία στο πόδι, αναδεικνύεται, εντούτοις, σε ποδοσφαιρική αυθεντία (σχέδιο: Neville Wilson).


·         
«ΜΠΙΛΥ Ο ΓΑΤΟΣ» (πρωτότυπα: «Billy the Cat», περιοδικό «Buddy»).
Ιστορική σειρά με βαθύ παρελθόν, ξεκίνησε προπολεμικά (1938) από το διαχρονικό περιοδικό «The Beano» (τεύχος 1.288, 30.7.1938) για να λάβει την εξελιγμένη του μορφή στις αρχές της δεκαετίας που εξετάζουμε και να φτάσει έως τις μέρες μας! Τα ξαδέλφια Grange (Billy & Katie) ηλικίας 11-12 ετών, που μετά το θάνατο των αστυνομικών γονέων του αγοριού σε τροχαίο δυστύχημα μένουν με τη θεία του Mabel, μεταμορφώνονται σε απηνείς διώκτες του εγκλήματος στη μικρή πόλη Brunham. Φορώντας απλώς τις κατάλληλες στολές, αλλά και διαθέτοντας υπερφυσικές δυνάμεις! Από τη σειρά πέρασε ο Αυστραλός καλλιτέχνης Peter Foster, αλλά στην εκδοχή που δημοσιεύεται εδώ, το σχέδιο είναι του αείμνηστου Ισπανού Juan Giralt Banus (1922-2011).


·         
«ΤΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΨΑΡΙ» (πρωτότυπα: «Iron Fish», περιοδικό «Buddy»).
Ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 στο περιοδικό «The Beano», με καλλιτέχνες τους Jack Glass, Albert Holroyd και Sandy Calder. Εδώ το σχέδιο είναι του Alfredo Falugi και ο πρωταγωνιστής Danny Grey έχει μετονομαστεί σε Danny Boyle.


·        
«ΜΕΓΑΞ Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» (πρωτότυπα: «Megax the Warrior», περιοδικό «Spike»).
Αρχέγονη περιπέτεια σε ένα απροσδιόριστο σύμπαν: Στην περιοχή των «Μπράξας», ο ήρωας της σειράς μάχεται εναντίον του «Γκόραμπ του Τρομερού» και του μάγου «Χιούγκαρ».










1 σχόλιο: