Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Εικονογραφημένες Σειρές #3 - Ο Υπεράνθρωπος

 “The Amazing Wilson” ή “The Truth about Wilson”


(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Μια από τις πιο συναρπαστικές σειρές που δημοσιεύθηκαν ποτέ στο περιοδικό «Μπλεκ» ήταν η ιστορία του υπεραθλητή William Wilson, βασισμένη  στο ευρηματικό σενάριο του “WSK Webb” (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του βρετανού συγγραφέα Gilbert Lawford Dalton, 1904 – 1963) ο οποίος συνέλαβε την ιδέα ενός υπερ-αιωνόβιου σπόρτσμαν που συντάραξε τον κόσμο με τις εκπληκτικές του επιδόσεις κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Ως αφήγημα, η ιστορία πρωτοεμφανίσθηκε στο τεύχος υπ’ αριθμόν 1029 του περιοδικού “Wizard” που εξέδιδε η εταιρεία “D.C. Thomson Co. Ltd”, στις 24 Ιουλίου του 1943. Το κείμενο συνοδευόταν από μία εικόνα ανά σελίδα, διαφόρων δημιουργών.

Η σειρά επανήλθε τη δεκαετία του ’60 απ’ το περιοδικό “Hornet” σε σχέδιο των Edmundo Fernantez (ψευδώνυμο “Ripoll”, γεν. Βαρκελώνη, 1938) και Frederick Alan Philpott (1916 – 1997) και διήρκεσε μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 1976, έχοντας ως τίτλο του τελευταίου μέρους τη φράση “Wilsons Wonders”. Ωστόσο οι περιπέτειες του Wilson συνεχίσθηκαν άμεσα στο περιοδικό “Hotspur Hornet” για 23 επιπλέον επεισόδια, ώς και τις 17 Ιουλίου του 1976. Τη δεκαετία του ’80 ήταν το “Spike Comic” που έφερε ξανά στο προσκήνιο τον χαρακτήρα υπό το νέο τίτλο “The Man in Black” με 67 συνέχειες και σχεδιασμό από τον Neville Wilson. Ο Dalton συνέγραψε επίσης το σενάριο των εξίσου επιτυχημένων εικονογραφημένων σειρών “Alf Tupper” (1949, περιοδικά “The Rover” και “Victor”) και “Matt Braddock” (1952, περιοδικά “The Rover”, “Victor” και “Warlord”).



Στην Ελλάδα, το εβδομαδιαίο περιοδικό «Μπλεκ» δημοσίευσε 21 αλλεπάλληλα επεισόδια του κόμικ υπό τον εναλλακτικό τίτλο «Ο Υπεράνθρωπος». Αυτά διήρκεσαν από τις 22 Απριλίου του 1977 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς και προέρχονταν από την περίοδο του “Hornet” (2η ιστορία του Wilson με τίτλο "The Further Truth About Wilson", με πρώτη δημοσίευση το 1965 και ξανά το 1975), κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των νεαρών αναγνωστών. Σύμφωνα με την υπόθεση του εξαιρετικού επίτομου έργου του Dalton (“Wilson the Wonder Athlete”, εκδόσεις “Red Lion Books”) ο Wilson (του οποίου βρέθηκε και εκδόθηκε το ημερολόγιο) φέρεται να έχει γεννηθεί σε μια φάρμα έξω από το χωριό Stayling του Βόρειου Yorkshire στις 1 Νοεμβρίου του 1795, αν και υπήρχαν γραπτά ντοκουμέντα ότι ήταν εν ζωή ακόμη και 20 χρόνια πριν! Προβληματισμένος από πολύ μικρός για τις συνθήκες διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού, ο νεαρός Wilson συναντιέται τυχαία με έναν γηραιό ερημίτη που λεγόταν ‘Matthew’ και ζούσε σε μια απομονωμένη σπηλιά των βουνών.


Ο άνθρωπος αυτός του αποκαλύπτει ότι έχει ηλικία 200 ετών και υπόσχεται να του χαρίσει το μυστικό ελιξίριο της μακροζωϊας, με την προϋπόθεση ότι ο William θα του αποδείξει πως αξίζει αυτή την τιμή. Το κριτήριο ήταν να σηκώσει με τα δυο του χέρια και να κρατήσει πάνω από τους ώμους του μια τεράστια πέτρα που οι ντόπιοι ονόμαζαν «βράχο του Grieve» και που, σύμφωνα με το θρύλο οδήγησε στο θάνατο όλους όσους επιχείρησαν να την μετακινήσουν. Η μέρα που αλλάζει τη ζωή του Wilson ήταν το πρωΐ της 14ης Μαρτίου του 1813, όταν σε ηλικία 17 ετών και αφού το προηγούμενο βράδυ έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο, αποκτά το πολύτιμο εφόδιο για τη μετέπειτα αθλητική του σταδιοδρομία. Κατακτώντας οποιοδήποτε τίτλο βρέθηκε μπροστά του και σπάζοντας όλα τα ρεκόρ που υπήρχαν σε διάφορα αθλήματα, ο Wilson αποτελεί μια διαχρονική φιγούρα των δυνατοτήτων της ακατάβλητης ανθρώπινης θέλησης που συνεχίζει να εμπνέει τους νεαρούς αθλητές όλου του κόσμου, διδάσκοντάς τους παράλληλα τις αρχές της ευγενούς άμιλλας. Η τελευταία αναφορά για αυτόν καταγράφεται κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. όταν το όνομά του περιλαμβάνεται στους αγνοούμενους.

Τη νεώτερη έκδοση της σειράς φιλοξένησε και το περιοδικό "Αγόρι" του Νίκου Δεληγιώργη, κατά τη δεκαετία του '80.

·         *  Προτεινώμενη βιβλιογραφία:  Brendan Gallagher, “Sporting Supermen: Wilson of the Wizard, ‘Tough of the Track’ and Roy of the Rovers: The Life and Times of the Comic – Book Heroes”

·        * Δείτε σχετικά:  Ali Simmons, “The Amazing Wilson” (http://theamazingwilson.com/) 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου