Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Στην Θεσσαλονίκη, στις 3 Δεκεμβρίου, η συνάντηση του GreekComics.gr


ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΟΜΙΚΣ
1939-2010
PUBLIC, ΤΣΙΜΙΣΚΗ 24 – ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 33
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
6:30 Μ.Μ.


«Τα κόμικς είναι μεγάλο "κόλλημα". Είναι μια μικρή έννοια που μπορεί να σου πάρει χρόνο» έχει πει ο Al Columbia, μιλώντας τόσο ως έμπειρος σχεδιαστής, όσο και ως παθιασμένος αναγνώστης των κόμικς. Για τη Λέσχη Φίλων Κόμικς η έννοια αυτή τους πήρε πολύ περισσότερο χρόνο. Δεν είναι λίγο, βλέπετε, να τιθασεύσουν εκατοντάδες τίτλους και χιλιάδες εξώφυλλα κόμικς, από την πρώτη εμφάνιση του είδους στα εγχώρια εκδοτικά ύδατα μέχρι (κυριολεκτικά) τις μέρες μας. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μια τόσο πλήρης βάση δεδομένων. Χρειάστηκε να επιληφθεί ξανά το ιδιωτικό μεράκι και τέσσερα χρόνια εντατικής επεξεργασίας και συστηματικής καταγραφής από τη Διαδικτυακή Κοινότητα GreekComics.gr. για να αποκτήσουμε έναν απόλυτα ενημερωμένο πανδέκτη των ελληνικών εκδόσεων κόμικς, ελληνικής και ξένης παραγωγής.

Ο Πρώτος Κατάλογος Ελληνικών Εκδόσεων Κόμικς από τις εκδόσεις Esperos Comics καταγράφει και τεκμηριώνει λεπτομερώς όλα τα έντυπα με κόμικς που εκδόθηκαν στην Ελλάδα από το 1939 έως και το 2010 και είναι αυτό ακριβώς που υπόσχεται ο τίτλος του. Ένα εντυπωσιακό πανόραμα 2010 τίτλων, χρήσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο -από τον επιστήμονα μελετητή, μέχρι τον καταρτισμένο «κομιξάκια». Οι τίτλοι που καταχωρούνται στις 512 σελίδες που ακολουθούν, αφορούν εκδόσεις με πάνω από 50% του περιεχομένου σε κόμικς. Αυτό τον όρο, άλλωστε, έθεσαν εξαρχής όσοι ερευνητές (με όλη τη σημασία της λέξης) συμμετείχαν στη δημιουργία του βιβλίου. Εκτός από τις επίσημες εκδόσεις, ανθολογούνται επίσης ένθετα και διαφημιστικά των κόμικς, χωρίς να παραλείπονται οι αυτοεκδόσεις (φανζίν και όχι μόνο), έντυπα γνωστά με πλατιά διάδοση, έντυπα άγνωστα, που ακόμα και οι μυημένοι ακούνε για πρώτη φορά.

Στον Πρώτο Κατάλογο Ελληνικών Εκδόσεων Κόμικς κάθε τίτλος συνοδεύεται από το εξώφυλλο του 1ου τεύχους. Όπου κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό, επιλέχθηκε το πλησιέστερο στο Νο 1. Στην παρέλαση των τίτλων σημαιοφόρος είναι το Περιοδικό μας. Η πρώτη, ιστορικά, έκδοση κόμικς που εικονογραφούσε εξ ολοκλήρου ένας μόνο σχεδιαστής, ο ακάματος (και «χαμαιλέοντας» στο στιλ) Νίκος Καστανάκης. Ακολουθούν το Ταμ-Ταμ και ο Μπιμπίκος, που είναι οι παλαιότερες μετά το Περιοδικό μας εκδόσεις, για να πάρουν σειρά εκατοντάδες άλλοι τίτλοι. Σίγουρα, κάποιοι από αυτούς θα ανακαλέσουν αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας. Άλλοι, θα μιλήσουν στο -ενήλικο, πλέον- πάθος του αναγνώστη. Οι περισσότεροι, πάντως, θα προσθέσουν πολύτιμες ψηφίδες στις ελλιπείς μας γνώσεις για το ελληνικό εκδοτικό σύμπαν.

Για τον Πρώτο Κατάλογο Ελληνικών Εκδόσεων Κόμικς θα μιλήσουν ο επιμελητής της έκδοσης Γιώργος Γεωργέλος, ο εκπρόσωπος του greekcomics.gr Ορέστης Καρέλης και ο μελετητής αυτοεκδόσεων και υπεύθυνος του smaLL preSS comics blogspot, Μέλανδρος Γκανάς, στην παρουσίαση που θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου στις 6:30 μ.μ. στο Public του κέντρου της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται γωνία Τσιμισκή και Μητροπόλεως.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συνάντηση Κεντρικής & Βόρειας Ελλάδας στα Λαδάδικα, όπου είστε όλοι και όλες ευπρόσδεκτοι!

LET'S ROCK IT GC STYLE! GODDAMMIT!!!

5 σχόλια:

  1. μπορουμε να το διαφημισουμε το γεγονος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι εννοείς, ben leaper; Αν μπορείς να το πεις και σε άλλους; Εφόσον είναι ανακοινώσιμο, φυσικά και μπορείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να το βαλω στην σελιδα μου στο facebook για παραδειγμα!ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι θα ενημερωσω οσους ξερω..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή