Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Σπουδαίοι δημιουργοί: Μιχάλης Γάλλιας

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Μιχάλης Γάλλιας (1914, Πειραιάς, Ελλάδα - ; )

Ο Μιχάλης Γάλλιας, ένας από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες γελοιογράφους, δημοσιογράφους (μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. και της Ε.Σ.Η.Ε.Α.) και εικονογράφους,  γεννήθηκε το 1914 στον Πειραιά. Γράφτηκε στην Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά δεν ολοκλήρωσε τη φοίτησή του. Το 1933 σε ηλικία μόλις 19 ετών, έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση για το εβδομαδιαίο περιοδικό ΕΒΔΟΜΑΣ, στο οποίο φιλοτέχνησε τίτλους εξώφυλλων αλλά και εικόνες για μυθιστορήματα. Πραγματοποίησε συνεργασίες με πολλές εφημερίδες και περιοδικά (ΠΡΩΪΝΗ, ΕΣΠΕΡΙΝΗ, ΑΛΛΑΓΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΘΕΑΤΗΣΜΠΟΥΚΕΤΟ, ΠΑΝΘΕΟΝ,  κ.α.)



Η ΧΟΝΤΡΗ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

Μία από τις πιο γνωστές του δημιουργίες ήταν Η ΧΟΝΤΡΗ, για το περιοδικό ΘΗΣΑΥΡΟΣ, μία φιγούρα Ιταλογαλλικής έμπνευσης με το όνομα Tombul Teyze που υιοθέτησε ο Τούρκος καλλιτέχνης Ramiz Gokce (1900-1953) και παρουσίασε αρχικά από την εφημερίδα Gumhuriet και ακολούθως στο περιοδικό Mizah, την οποία o ο Γάλλιας ανάδειξε και στην Ελλάδα (ως Αντζουλίνα). Ωστόσο πριν από αυτόν, τη Χοντρή είχε σχεδιάσει και ο Σταμάτης Πολενάκης. Πρόκειται για μία σατιρική παρωδία της ζωής ενός ζεύγους, όπου ο άνδρας (Ζαχαρίας) υποφέρει τα πάνδεινα από την παχύσαρκη, τεραστίων διαστάσεων σύζυγό του.

Δείτε εδώ, σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=wGrr4IssqE4


Δημιουργός κόμικ

Ο Γάλλιας είχε και διεθνείς συνεργασίες. Στα τέλη της δεκαετίας του '70 εικονογράφησε εξώφυλλα και εσωτερικές εικόνες για το Αμερικανικής παραγωγής pulp περιοδικό Sheena Queen of the Jungle.

Αρχείο Γ. Βλάχου (ευχαριστίες)

Άλλες δημιουργίες του ήταν το αυτοτελές κόμικ, χιουμοριστικό κόμικ με τίτλο ΜΠΟΜΠΟΣ Ο ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ, για το pulp περιοδικό ΜΑΣΚΑ (1945) του Απόστολου Μαγγανάρη (1904 – 1990) και οι εικονογραφημένες ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΜΠΕΚΑ (του συγγραφέα Γιάννη Μαρή, 1916-1979), που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, την περίοδο 1960-1967.

Επίσης αρθρογραφούσε από το 1968 στο περιοδικό ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ, όπου ήταν συνιδιοκτήτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου