Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Οι άνθρωποι πίσω από τον αγαπημένο μας, Roy Race !

(αφιέρωμα: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Ο θρυλικός Roy Race, αρχηγός και ηγέτης των διάσημων Rovers του Melchester (Βλέπε ΕΔΩ), ένας «χάρτινος» αλλά εντούτοις ακόμα ζωντανός χαρακτήρας στις μνήμες των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων, αρνείται να «πεθάνει». Σήμερα όμως, θα κάνω μία περιεκτική αναφορά σε όλους τους συντελεστές αυτής της αγαπημένης σειράς.

[Αριστερά: Έξοχη σύνθεση της αείμνηστης Yvonne Hutton στο περιοδικό "Tiger"(1975) με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο της συμπλήρωσης 21 ετών του Ρόυ στο Αγγλικό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου].

Οι περιπέτειες του περίφημου άσσου κυκλοφόρησαν, σχετικά πρόσφατα, για πρώτη φορά ως αυτόνομοι τόμοι στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις 'ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ' του κ. Λεωκράτη Ανεμοδουρά (Βλέπε ΕΔΩ)



'Match of the Day'
(σχέδια του Barrie Mitchell)

Το πρώτο strip δημοσιεύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία στο εβδομαδιαίο περιοδικό Tiger (#1, 11 Σεπτεμβρίου 1954) και στη συνέχεια στο διάδοχο, επίσης εβδομαδιαίο περιοδικό «Roy of the Rovers» (https://hyperleap.com/topic/Roy_of_the_Rovers ) από τις 25 Σεπτεμβρίου του 1976 έως τις 20 Μαρτίου του 1993. Η σειρά συνεχίστηκε σε μηνιαία βάση από τα μέσα της δεκαετίας του '90 (Σεπτέμβριος 1993 – Μάρτιος 1995) για να ολοκληρωθεί στο -επίσης- μηνιαίο περιοδικό «Match of the Day» (του δικτύου «B.B.C.») όπου δημοσιεύτηκε κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος 1997 – Μάιος 2001 (συνολικά 47 συνέχειες, σε σενάριο του Ian Rimmer και εικονογράφηση του Barrie Mitchell). 

Ο εμβληματικός εκδότης Barrie Tomlinson

Τα δικαιώματα της σειράς (copyright) αρχικά ανήκαν στην εταιρεία «Egmont UK». Από τους πιο γνωστούς εκδότες της σειράς ήταν ο Μπάρι Τόμλινσον (που κράτησε τα 'ηνία' της από το 1963 έως το 1990). Έπειτα, τα δικαιώματα αγόρασε η εκδοτική εταιρεία «Rebellion Publishing» η οποία και προχώρησε στη δημιουργία νέων ιστοριών (σε μορφή κόμικ-στριπ), με έναρξη το 2018 (Βλέπε ΕΔΩ). Μάλιστα η ιστορία ξεκίνησε και πάλι στο ίδιο βρετανικό περιοδικό όπου είχε τερματισθεί πριν από 17 έτη («Match of the Day» https://royoftheroversofficial.com/news/444).

Ο Ρόυ υπογράφει αυτόγραφα σε νεαρούς φιλάθλους
(σχέδιο: David Sque)

Κυριότεροι συγγραφείς της (παλαιάς) εβδομαδιαίας έκδοσης ήταν οι Φρανκ Σ. Πέπερ (Βλέπε ΕΔΩως σύμβουλος σεναρίου και μόνο για τα τέσσερα πρώτα επεισόδια, Τζο Κολκάχουν (ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Stewart Colwyn») από την έναρξη έως και το Φεβρουάριο του 1959, Ντέρεκ Μπέρνεϊτζ (1913 - 2004) που ήταν και ο αρχικός εκδότης της σειράς (ανέλαβε και τη συγγραφή της από το Μάρτιο έως και τον Αύγουστο του 1959, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Mark Winsor»), ο ποδοσφαιριστής Μπόμπι Τσάρλτον (1960) και ο ευφυής σεναριογράφος Τομ Τάλι που ήταν και ο μακροβιότερος, ξεκινώντας κατά αραιά διαστήματα (αρχικά) από το 1969 - 1970 για να αναλάβει πλήρως από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως και την ολοκλήρωση της εβδομαδιαίας έκδοσης (1993).

Ο αξέχαστος Joe Colquhoun


Καλλιτέχνες της εβδομαδιαίας περιόδου ήταν οι Τζο Κολκάχουν (έναρξη - Φεβρουάριος 1959, 1965 - 1966, 1966 - 1967), Μπερτ Βάντεπουτ (1959), Πολ Τρεβιγιόν (1963), Φρεντ Χολμς (τέλη 1959 - αρχές 1963), Josep Marti I Capell (1964 - 1965), Υβόν Χάτον (1 Ιουλίου 1967 - Σεπτέμβριος 1975 και συνέχισε από το Σεπτέμβριο του  1976 έως το 1978 με παράλληλες ιστορίες), Ντέιβιντ Σκιου (Οκτώβριος 1975 - Αύγουστος 1986, βλέπε και ΕΔΩ δείγμα της δουλειάς του), Μάικ Γουάιτ (Σεπτέμβριος 1986 - Αύγουστος 1992) και Μπάρι Μίτσελ (1992 - 93).

Περιοδικό 'Ζαγκόρ' (#53)

Στα διάφορα ετήσια τεύχηAnnual») «Roy of the Rovers» [από το 1976 έως το 1993] αρκετές ιστορίες φιλοτέχνησε ο Τόνι Χάρντινγκ, δημιουργός, επίσης, της σειράς «Roy's Action Replay» στο μηνιαίο έντυπο «All Action Monthly» (1987) που εξέδωσε η εταιρεία «Fleetway». Ακόμη, σε έκτακτες περιπτώσεις, τη σειρά σχεδίασε ο Ιταλός καλλιτέχνης Angelo R. Todaro


Σχέδιο: Yvonne Hurron (R - I - P)

Τη διετία 1970 - 1971 την αναδρομή «Roy Race's Schooldays» (στο περιοδικό «Tiger», με αρχή από το τεύχος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1970) που δημοσιεύτηκε και στην Ελλάδα (1975) από το περιοδικό «Δυναμικό Αγόρι» με τίτλο «Οι Σχολικές μέρες ενός άσσου» (Βλέπε ΕΔΩ) σχεδίασε ο Richard E. Jennings (1921 – 1997). Ήταν μια -εκ των υστέρων- προσπάθεια να αναπαραχθεί η νεανική ηλικία των δυο βασικών χαρακτήρων. 

"Δυναμικό Αγόρι", #1
(σχέδιο: Richard E. Jennings)

Κατά τη διάρκεια της μηνιαίας έκδοσης (19 τεύχη, 1993 - 1995) τα σχέδια της σειράς δημιούργησε μια ακόμη πλειάδα εικονογράφων όπως οι Μάικ Μακμάχον, Ρομπ Ντέιβις (και στο περιοδικό «Shoot»), Ντέιβιντ Τζουκς, Σον Λόνγκροφτ, Γκάρι Μάρσαλ, Τζέρι Φορντ, Ρας Κάρβελ, Σάιμον Φρέιζερ κ.α. 


Η 1η σελίδα της σειράς στο περιοδικό
'Roy of the Rovers', φιλοτεχνημένη από τον David Sque.

Η σειρά εμφανίσθηκε, επίσης, σε δύο εφημερίδες. Το 1986 στην «Today» (http://royoftheroversgr.blogspot.com/2014/09/rotr-in-today-newspaper-p2.html σε σχέδιο του Kim Raymond) και για αρκετό διάστημα (1989 - 1993) στην «Daily Star» (https://comicsuk.co.uk/forum/viewtopic.php?t=7924) όπου μετά το θάνατο της Υβόν Χάτον τη σχεδίαση ανέλαβε ο πολύπειρος Μάικ Ουέστερν. Εκδόθηκαν, επίσης, μηνιαία τεύχη της σειράς, στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν τις ιστορίες σχεδίασε ο Neville Wilson.

RotR #! ('TODAY')
Σχέδια: Kim Raymond


  • Χρήσιμος σύνδεσμος 1: Επισκεφτείτε ΕΔΩ την (ανεπίσημη) ιστοσελίδα των Ελλήνων αναγνωστών της σειράς, που επιμελείται ο φανατικός φίλος του Roy Race, καθηγητής Αγγλικής και μεγάλος λάτρης της μουσικής, κ. Στράτος Καββάδας
  • Χρήσιμος σύνδεσμος 2: Επισκεφτείτε ΕΔΩ την ιστοσελίδα για τη Σκωτία και το ποδόσφαιρο, που επιμελείται ο απόλυτος γνώστης του χώρου, κ. Μάνος Κασσωτάκης.


"New Era" - Τα πρόσωπα της «Νέας Εποχής» (αναδημοσίευση)

Ανανεωμένη εμφανίσθηκε η ομάδα των «Ρόβερς» του Μέλτσεστερ, σύμφωνα με την εκδοχή της «Νέας Εποχής» («New Era») που υλοποίησαν ήδη οι υπεύθυνοι της σειράς («Rebellion Publishing L.t.d.») κατά το χρονικό διάστημα από 5 Ιουνίου έως 21 Αυγούστου 2018, μέσω του εβδομαδιαίου περιοδικού «Match of the Day» (του εκδοτικού Ομίλου «Immediate Media») σε μορφή κόμικ-strip. Δημοσιεύθηκαν συνολικά 12 συνέχειες, βασισμένες στο σενάριο των Rob Power και Keith Richardson και στις εικόνες της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας Lisa Henke. Σύμφωνα με το story, η Melchester, ομάδα που μετέχει στη Δ΄ κατηγορία Αγγλίας (?), λαμβάνει μέρος σε ένα φιλανθρωπικό τουρνουά της Ισπανίας υπό την ονομασία «Caridad Cup», μαζί με την Αγγλική Tynecaster και τις Ισπανικές Varagosa και Real Santana.


 Η ομάδα κατευθύνεται από τον 58χρονο προπονητή Kevin «Mighty» Mouse, γνωστό πρωταγωνιστή εικονογραφημένης ποδοσφαιρικής σειράς («Hot Shot Hamish and Mighty Mouse») της δεκαετίας του ’70. Κυριότεροι συμπαίκτες του νεαρού (16 ετών) Roy Race είναι ο συνομήλικός  του, Paco Diaz (μυστακοφόρος επιθετικός),  ο Ιαπωνικής καταγωγής μέσος Satoshi Nagamatsu και ο έγχρωμος Michael Peak, ένας πανύψηλος αλλά και ευλύγιστος κεντρικός αμυντικός. Παρατηρούμε εδώ ότι ονόματα παλαιότερων χαρακτήρων ή παικτών της ομάδας χρησιμοποιούνται ξανά, αλλά με διαφορετικoύς «κατόχους». Την εμφάνισή της κάνει και μία κοπέλα, η 27χρονη απόφοιτος του Πανεπιστημίου Francesca Pepper (άραγε το όνομά της αποτελεί φόρο τιμής στον αρχικό εμπνευστή της σειράς Frank S. Pepper ;) η οποία εργάζεται στη διοίκηση του κλαμπ αντικαθιστώντας -κατά κάποιο τρόπο- την κόρη του Roy,  Melinda Race, που κατείχε αντίστοιχο ρόλο στη σειρά κατά την τελευταία μηνιαία περίοδο έκδοσής της, πάλι στο περιοδικό «MotD» (1997 – 2001).



Η εταιρεία έχει επίσης προγραμματίσει την έκδοση μιας σειράς ιστοριών που θα δοθούν στην κυκλοφορία μέσα στο φθινόπωρο. Τα δύο πρώτα έργα, των οποίων η κυκλοφορία έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι το επίτομο βιβλίο με τίτλο «Scouted» (του Tom Palmer) και το graphic novel «Kick-Off» (των Rob WilliamsBen Willsher).

Roy of the Rovers (New_Era_Key_Points)

• Roy of the Rovers is being rebooted and relaunched in 2018, with a modernised Roy Race taking centre stage.

• The ‘new’ Roy Race is 16 years old, and beginning his career in football with Melchester Rovers.

• An exclusive Roy of the Rovers comic strip is to appear in Match of the Day magazine, running from 5 June – 25 August 2018 – the first new Roy of the Rovers material to be published since 2001.

• The new Melchester Rovers kit is designed and supplied by hummel®, and sponsored by The Totally Football Show Podcast.

• The artist on the Match of the Day Magazine Roy of the Rovers strips is talented newcomer Lisa Henke, and they are written by Rebellion’s Rob Power and Keith Richardson.

• The character design on the Roy of the Rovers reboot is by Ben Willsher (2000 AD, Doctor Who Magazine).

• Rebellion’s publishing plan also includes three 56 page hardback graphic novels per football season, launching in Autumn 2018, January 2019 and April 2019. The graphic novels are written by Rob Williams (Suicide SquadAction Comics) and illustrated by Ben Willsher. 

• Middle grade illustrated fiction titles are also to be released alongside the graphic novels, launching in October 2018 and following on in February 2019 and May 2019. These titles are written by best-selling children's author Tom Palmer.

Και... λίγη κριτική !...

(γράφει ο  Νίκος Δημ. Νικολαιδης)

 2018

Ο εκδότης εξασφάλισε τις νέες περιπέτειες του εμβληματικού χαρακτήρα Roy Race (που κυκλοφόρησαν μόλις τώρα στην Αγγλία) και εμείς βρήκαμε ευκαιρία να «στραβο-μουτσουνιάσουμε». Μας «ξινίζει» η νέα μορφή, που θυμίζει περισσότερο καρτούν παρά κόμικ. Ε, ναι, όμως οι Βρετανοί  ξέρουν καλύτερα. Στοχεύουν τη γενιά των νέων παιδιών, που δεν είναι δυνατόν να δεχθούν την παλαιά εικονογράφηση των δεκαετιών του ’50, του ’60, ακόμη και του ’70 ή του ‘80. Οι νεαροί αναγνώστες ελκύονται από μορφές και εικόνες που τους θυμίζουν περισσότερο όσα αντικρίζουν στην οθόνη των υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων και των tablet τους. Μόνο με αυτή τη μορφή πλέον, το προσφερόμενο προϊόν γίνεται δελεαστικό για τις νέες γενιές. Από αυτή την άποψη, βλέποντας και το 10χρονο γιο μου να εντυπωσιάζεται από το αποτέλεσμα και να «ρουφάει» ολόκληρο το επεισόδιο της «νέας εποχής» του αγαπημένου μας Roy of the Rovers, είμαι πολύ αισιόδοξος.

 

Ο Ρόυ που αγαπήσαμε και η αυγή της νέας εποχής…

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Γνώρισα τον ξανθομάλλη σέντερ-φορ που ηγούνταν μιας Αγγλικής ομάδας μέσα από τις σελίδες ενός περιοδικού τσέπης, μια εποχή που δείχνει πια μακρινή, τόσο μακρινή… ήμουν δεν ήμουν 8 ετών, όταν, ξεφυλλίζοντας το θρυλικό «Ζαγκοράκι» (1970-1975) του Στέλιου Ανεμοδουρά, αντίκρισα έκθαμβος τα σχέδια μιας ποδοσφαιρικής ιστορίας που αληθινά με σημάδεψαν. Έως τότε δεν είχα ακόμη πατήσει το πόδι μου σε γήπεδο, με εξαίρεση, ίσως, κάποιες λίγες φορές που ο πατέρας μου με είχε πάρει παρέα, σε παιχνίδι του αγαπημένου του (στην πορεία και «μου») Αιγάλεω, αλλά για μένα μάλλον… πέρα έβρεχε. Απ’ τα ελάχιστα που θυμάμαι είναι ότι μου είχε κάνει εντύπωση το μαλλί (η «κορφή» που λέμε) του Φράγκου Μαρτίνου, ενός από τους πιστότερους παίκτες της ομάδας.

Η σχέση μου με το (ποδοσφαιρικό) αντικείμενο, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν ακόμη, ανύπαρκτη τότε. Ήταν ο «Ρόυ Ρέης» λοιπόν, όπως τον παρουσίαζε η αείμνηστη Yvonne Hutton (που φυσικά δεν είχα ιδέα για την ύπαρξή της…) στο αγγλικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Tiger», που έκτοτε με οδήγησε στα μονοπάτια της «στρογγυλής Θεάς», αλλά και που με δελέασε (με τη γεμάτη εκφραστικότητα και κίνηση τεχνοτροπία της) να ξεκινήσω να αντιγράφω μετά μανίας, πάνω σε… χασαπόχαρτο που εξασφάλιζε η μητέρα μου από την προμήθεια του απαραίτητου… κρεατικού για την οικογένεια, ολόκληρο το επεισόδιο της λατρεμένης εικονογραφημένης σειράς.

Τότε απλά απολάμβανα τις στιγμές, περιμένοντας με ανυπομονησία να περάσει η εβδομάδα για να αγοράσω το επόμενο τεύχος. Η λύπη μου ήταν μεγάλη όταν η ιστορία του Ρόυ, κάποια στιγμή, διακόπηκε στο «Ζαγκόρ». Επανήλθε όμως (τι χαρά), λίγα χρόνια μετά, στο άλλο αγαπημένο περιοδικό της εποχής, το «Αγόρι». Εκεί, πραγματικά γράφτηκε μια εποποιία που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία, μέχρι τα μέσα των 80ς που ήμουν πια φοιτητής και είχα εγκαταλείψει (προσωρινά, όπως αποδείχθηκε) τα κόμικς.

Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, πληροφορήθηκα με χαρά ότι ο «παλιόφιλος ο Ρόυ» (μια φράση που την πρωτο-άκουσα και την… έκλεψα από τον εκλεκτό φίλο Στράτο Καββάδα, μέγα λάτρη, μαζί με τον επίσης φίλτατο Νίκο Πίκουλα, του Ρόυ Ρέης – έχουν αμφότεροι σπαταλήσει… περιουσίες για αγορά από το διαδίκτυο, των αυθεντικών τευχών) σκοπεύει σύντομα να μας επισκεφτεί! Θα είναι όμως ένας Ρόυ εξελιγμένος, με μοντέρνα γραμμή, σύγχρονο σχεδιασμό και προχωρημένο story. Ίσως η καινούρια μορφή που διάλεξαν για αυτόν οι υπεύθυνοι της ανανεωμένης έκδοσης, να μας ξενίσει…

Σίγουρα θα μας ξενίσει, τουλάχιστον στην αρχή. Εμάς που είχαμε … ανατραφεί με τη ρεαλιστική απεικόνιση του David Sque, την έμφαση στο μυϊκό υπόστρωμα και το περιθώριο, που τόνιζε ο συγχωρεμένος Mike White, αλλά και την πάντα προσαρμοσμένη στις ανάγκες της επικαιρότητας, άψογη τεχνική του διαχρονικού Barrie Mitchell στο περιοδικό «Match of the Day», το τελευταίο που φιλοξένησε τις περιπέτειες του άσσου των γηπέδων και που από αυτό θα δημοσιευτούν (αν δεν έχουν ήδη αρχίσει…) και οι νέες!

Δεν πειράζει όμως! Είμαστε ευγνώμονες για το –μετά από 17 ολόκληρα χρόνια- ξανά-ζωντάνεμα στο χαρτί του λατρευτού μας, απόλυτου ποδοσφαιρικού ήρωα, που χάραξε οριστικά και αμετάκλητα τα εφηβικά μας χρόνια, με τις «βολίδες» του, το ανεξάντλητο πείσμα του για τη νίκη, το σεβασμό στον αντίπαλο και στο « fair play» και τη δίψα για διακρίσεις, πάντα με όπλα του την επιμονή και την προσήλωση στον έντιμο στόχο!!!

Μάνο Κασσωτάκη, πιστέ θιασώτη του βρετανικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο, περιμένω γρήγορα την… απάντησή σου!!!

Για την υπογραφή,

αΝώΔυΝος

Χολαργός, Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

(αναμένοντας το δεύτερο από τους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας)  

Ο... δικός μου Roy Race

















4 σχόλια:

  1. Mπράβο Νίκο πολύ καλή η μελέτη σου και το άρθρο σου!!Εύγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, φίλε μου Σπύρο, χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο!!!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικός φιλε Νικο. Σε ευχαριστούμε για το σούπερ αναλυτικό και πλήρες αφιέρωμα στον αγαπημένο μας Ρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Νικόλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον !!!

      Διαγραφή