Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Οι εκδοτικές περιπλανήσεις του «Όμπραξ» !!!

Όμπραξ-Βαρώνος-Φαγάνας, από το πενάκι του Guzzon

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ο πασίγνωστος κοκκινομάλλης πιστολάς του Ουέστ «Όμπραξ», που γνωρίσαμε στην Ελλάδα μέσα από το ομώνυμο, εβδομαδιαίο περιοδικό (1971 – 1975) και που πάντα μας εξέπληττε με τις απίστευτες μεταμφιέσεις του (!) είναι ένας χαρακτήρας κόμικς με μεγάλη ιστορία.

Βγαλμένος μέσα από τη δημιουργική φαντασία των τριών μελών του καλλιτεχνικού στούντιο του Τορίνο, οι οποίοι υπέγραφαν με το αρκτικόλεξο eSseGeSse (Pietro Sartoris, Darrio Guzzon, Giovanni Sinchetto) ο ήρωάς μας «γεννήθηκε» επίσημα στις 23 Απριλίου 1965. Εκείνη την ημέρα εμφανίστηκε στα περίπτερα και κιόσκια της γειτονικής μας χώρας ένα νέο βδομαδιάτικο περιοδικό που εξέδιδε η νεοσυσταθείσα εκδοτική εταιρεία SISAG (SInchettoSArtorisGuzzon, ο Sartoris είχε αληθινή «μανία» με τα αρκτικόλεξα, όπως έχει πει ο Sergio Bonelli) κατόπιν άδειας από τον εκδοτικό Οίκο Dardo. Οι τρεις φίλοι σχεδίαζαν να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον 32 τεύχη, όπως είχαν δηλώσει, ωστόσο στην πορεία φάνηκε ότι η έκδοση παρουσίαζε οικονομικές δυσχέρειες, με αποτέλεσμα να τερματιστεί στο #23, της 24ης Σεπτεμβρίου.

Το επικό περιοδικό Kiwi !

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Το 100-132σέλιδο (διαστάσεων 13Χ18 εκ.) μηνιαίο Γαλλικό περιοδικό Kiwi του εκδοτικού οίκου Lug [που ίδρυσαν ο περίφημος δημιουργός κόμικς Marcel Navarro (1923 – 2004) κι ο επιχειρηματίας Auguste AlbanVistel  (1905 – 1994) με την εταιρεία τους να δραστηριοποιείται επί μία 40ετία, κατά το χρονικό διάστημα 1950 – 1989] αποτελεί μία εμβληματική παρουσία στο χώρο της «9ης Τέχνης», έχοντας φιλοξενήσει τις εικονογραφημένες ιστορίες πολλών γνωστών χαρακτήρων, τους οποίους λατρέψαμε και στην Ελλάδα.

Με δύο περιόδους έκδοσης, την πρώτη από το Σεπτέμβριο του 1955 έως το 1988 και τη δεύτερη έως το Δεκέμβριο του 2003 (κυρίως με ανατυπώσεις) έφτασε τον σπουδαίο αριθμό των 582 τευχών. Ως βασική του ιστορία περιείχε τον χαρακτήρα Blek le Roc που έναν χρόνο πριν (1954) είχαν εμπνευστεί οι τρεις Τορινέζοι συνεργάτες (στούντιο eSseGeSse)  με πρωτότυπη ονομασία Il Grande Blek Macigno. Ο «ξανθός γίγας» δεν άργησε να έρθει και στη χώρα μας, τον Ιούνιο του 1969, από τον αείμνηστο Στέλιο Ανεμοδουρά (1917 – 2000) και τις εκδόσεις Μικρός Ιππότης.