Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Silver Surfer Requiem των J. Michael Straczynski & Εsad Ribic

Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός
''I understand that on Earth there are insects..Monarch butterflies...that often live only two weeks. To them, two weeks is a generation. So if I have but a month, then I have two generations of life ahead of me.'' -Norrin Radd - Silver Surfer
Το 2001 η Marvel ξεκίνησε μία νέα σειρά με τίτλο The End στην οποία παρουσιάζονταν οι κυριότεροι χαρακτήρες της σε αυτό που θα ονομάζαμε τελευταία ιστορία τους.Η αρχή έγινε με την τελευταία ιστορία του Hulk(Hulk : The End)όπως την παρουσίασε την ίδια χρονιά σε ένα one shot ο Peter David με τον παλιό συνεργάτη του Dale Keown.


Aπό τότε αξιόλογοι δημιουργοί παρουσίασαν μικρά διαμαντάκια μέσα από μεμονωμένα τεύχη ή limited series με ήρωες όπως ο Wolverine,Iron Man,Punisher και φυσικά το πολύ μεγαλύτερο σε έκταση X-MEN The End που ολοκληρώθηκε σε 3 σειρές των 6 τευχών(18 συνολικά)από τον Chris Claremont.Σήμερα την τιμητική του έχει το αριστούργημα των J. Michael Straczynski & Εsad Ribic Silver Surfer Requiem.


H σειρά κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2007 και ολοκληρώθηκε σε 4 τεύχη τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς..Το θέμα του φυσικά(όπως και όλη η σειρά The End της Marvel)μιλάει για την τελευταία ιστορία του Surfer.Ο μηχανισμός που κάνει το ασημένιο κορμί του Surfer ανθεκτικό στο διάστημα,στο κρύο,στον πόνο και τη ζέστη των άστρων που πεθαίνουν,αρχίζει να μην λειτουργεί....Ο Reed Richards μέσα από test που κάνει αποκαλύπτει τη φρικτή αλήθεια στον Norrin...Έχει μόνο λίγες εβδομάδες ζωής,με τον μηχανισμό να καταρρέει και μαζί και το οργανικό σύστημα του Radd.... 


O Norrin πριν "φύγει" θέλει να κάνει κάτι για τον κόσμο που αγάπησε σαν τον δικό του,τη Γη...Ζητά τη γνώμη του Spider man ο οποίος όμως δεν μπορεί να βρει την απάντηση στο πώς μπορεί να αλλάξει κάποιος τον κόσμο...Δίνοντας σαν δώρο λίγη από τη κοσμική του δύναμη στην Mary Jane η οποία βλέπει τον κόσμο και τους γαλαξίες με τα δικά του μάτια,ο Spidey προτείνει να το κάνει αυτό έστω και για λίγο σε όλους τους ανθρώπους....Να τους δείξει ότι μπορούν να αλλάξουν αν δουν πόσο καλύτεροι μπορούν να γίνουν...Και ας αντλήσει δύναμη από το κουρασμένο πλέον μηχανισμό του σώματός του...Έστω και για 5' της ζωής τους....Είναι το τελευταίο δώρο του προς όλους εμάς...Στο ταξίδι γυρισμού στην Zenn-la ο Surfer θα βοηθήσει 2 φυλές που βρίσκονταν σε πόλεμο εδώ και 50 γενιές(για τα διαφορετικά πιστεύω τους και τη θρησκεία τους)να καταλάβουν πόσο λάθος είχαν και πόσο εξαπατημένοι ήταν από τους ηγέτες τους....
Στον πλανήτη Zenn-La,που τόσο αγάπησε και για την σωτηρία του κάποτε θυσίασε την ανθρώπινη φύση του(όχι όμως και την ψυχή του)θα γραφτεί ο τελικός επίλογος στην ιστορία του Silver Surfer...Φίλοι,συμπολίτες,ακόμα και ο ίδιος ο δημιουργός του ο Galactus θα είναι εκεί για να τον αποχαιρετήσουν στο τελικό του ταξίδι....Ένα πραγματικό διαμάντι σε ολόκληρη τη σειρά,με την υπογραφή του ταλαντούχου Straczynski που εδώ γράφει μία από τις καλύτερες και πιο συγκινητικές ιστορίες του(οι διάλογοι τόσο με τον Spidey όσο και με τον Doctor Strange είναι συγκλονιστικοί) η οποία σε συνδυασμό με την υπέροχη ζωγραφική του Esad Ribic πραγματικά κόβει την ανάσα...
Κάθε panel είναι και ένα μικρό(ή μεγαλύτερο)έργο τέχνης.Μπορείς να χαζεύεις ολόκληρα λεπτά κάθε καρέ,να βλέπεις την ιστορία να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου και αυτό είναι κάτι που μόνο ένας καλλιτέχνης του βεληνεκούς του Ribic μπορεί να πετύχει...Ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκλονιστικό έργο,ένας επίλογος σε ένα υπεργαλαξιακό ταξίδι που κράτησε δεκαετίες,ένα συγκινητικό αντίο από ίσως τον πιο ανθρώπινο "εξωγήινο" που υπήρξε ποτέ στα κόμικ...Μία ιστορία που μέσα σε 4 μόλις τεύχη είπε όσα δεν έχουν πει άλλοι σε 50....Μέσα στις κλασικότερες στιγμές του Surfer που έζησε ένδοξες στιγμές στο παρελθόν με δημιουργούς όπως οι Lee,Starlin,Kirby,Buscema,Lim κ.α. Προτείνεται με κλειστά τα μάτια!!

"Welcome to the club, Roy! - Σκωτσέζικο ντους" (Μέρος Ε)

(Διασκευή: Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)


Όταν πήραμε θέση στα επίσημα θεωρεία του σταδίου, διαπιστώσαμε πως δεν είμαστε οι μόνοι που ενδιαφέρονταν. Δίπλα μας κάθονταν παράγοντες και προπονητές και άλλων συλλόγων. ο Μακέι είχε γίνει το "μήλον της έριδας" για πολλούς. Βγήκε στον αγωνιστικό χώρο περιχαρής, χαιρετώντας τον κόσμο και η αυτοπεποίθηση ήταν σίγουρα ένα από τα χαρακτηριστικά του. Μέσα στο ματς παρουσίασε πολλές αρετές, ενώ δεν παράλειπε να κινείται και να φέρεται σαν αρχηγός. Προς τα μέσα του β΄ημιχρόνου μάλιστα, ήταν και ο σκόρερ του μοναδικού γκολ, χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του.
Δυο μέρες αργότερα, εμφανιστήκαμε στο συμβούλιο, μαζί με το Μπεν. Μόλις ήρθε η στιγμή να πω την άποψή μου, τόνισα ότι ναι μεν ήταν σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αλλά δεν φάνηκε να τον συμπαθούν οι συμπαίκτες του, λόγω του αλαζονικού του χαρακτήρα. "Το στιλ του, ίσως να μην ταιριάζει με μας" κατέληξα. Τους παρακάλεσα να με αφήσουν να δώσω μια τελευταία ευκαιρία στο Φέιν, το επόμενο Σάββατο, που θα αντιμετωπίζαμε στην έδρα μας τη Μπέρντιν. Ο πρόεδρος συμφώνησε μαζί μου.

Mandrake the Magician

Στις 11 Ιουνίου του 1934 εμφανίζεται το πρώτο επεισόδιο του strip comic με τίτλο "Mandrake the Magician" της εταιρείας King Features Syndicate, το οποίο δημοσιεύεται σε συνέχειες από καθημερινή εφημερίδα των ΗΠΑ. Ένας νέος συναρπαστικός εικονογραφημένος υπέρ-ήρωας, ο πρώτος στα χρονικά, είχε γεννηθεί! Δημιουργός της σειράς ήταν ο εμβληματικός  Lee Falk (1911 - 1999), ο οποίος σύντομα παρέδωσε τα σχεδιαστικά μόνο ηνία στον καλλιτέχνη Phil Davis και, μετά το θάνατο του τελευταίου, στον Fred Fredericks.

Frank S. Pepper - Η Βρετανική Σχολή στα καλύτερά της!

Το εξώφυλλο του 1ου τεύχους του "Tiger"
(11 Σεπτεμβρίου 1954)
(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Γεννημένος στο προάστιο Ilford του Βορειοανατολικού Λονδίνου στις 8 Φεβρουαρίου του 1910, ο Βρετανός συγγραφέας και δημιουργός εικονογραφημένων εκδόσεων Frankenstein Stuart Pepper  (πιο γνωστός ως Frank S. Pepper) έδειξε από πολύ μικρός το έμφυτο ταλέντο του στη συγγραφή ιστοριών. Αρχικά (1926) σαν βοηθός συντάκτη αλλά και παιδί για όλες τις δουλειές, εργάσθηκε στην εφημερίδα “The Childrens Newspaper” υπό τον εκδότη Arthur Mee και μέσα σε 4-5 χρόνια είχε ήδη επεκτείνει τη συνεργασία του ως ελεύθερος συντάκτης σε πολλά άλλα έντυπα. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 κι έπειτα είχε εξελιχθεί σε έναν επιτυχημένο δημιουργό, του οποίου σενάρια δημοσιεύονταν σε μια πληθώρα τίτλων (“The Triumph”, “Champion”, “Knockout”, “The Comet”, “Lion”, “Eagle” αλλά και στο εμβληματικό “Tiger”) ενώ ο ίδιος υπέγραφε με 4-5 διαφορετικά ψευδώνυμα (John Marshall, Mark Grimshaw, Hal Wilton, Rupert Hall, John Morion). Συνεργάσθηκε με πασίγνωστες εταιρείες, όπως η “Amalgamated Press” (“A.P.”), “Hulton Press” κ.α.