Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

"The name is ... McLusky, John McLusky!"


Ο Βρετανός εικονογράφος Τζων Μακλάσκι (πλήρες ονοματεπώνυμο Hector John Dewhirst McLusky, 20 Ιανουαρίου 19235 Σεπτεμβρίου 2006)  είναι ο καλλιτέχνης εικονογραφημένων εκδόσεων που, περισσότερο από κάθε άλλον, ταύτισε το έργο του με τον πασίγνωστο ήρωα του Ίαν Φλέμινγκ (1908 – 1964) «Τζέιμς Μποντ» («Πράκτωρ 007») του οποίου επιμελήθηκε τις περιπέτειες στο χαρτί, ως comic strip.
Ο Μακλάσκι πραγματοποίησε εγκύκλιες σπουδές στη Σχολή Warwick από το 1936 έως το 1940 και λίγο αργότερα φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Slade. Ξεκίνησε την εικονογράφηση του διάσημου κατασκόπου της μεγάλης οθόνης το 1958 για λογαριασμό της εφημερίδας «Daily Express», μια συνεισφορά που διάρκεσε μέχρι το 1966 κατά τη διάρκεια της οποίας δημιούργησε (σε διασκευή του Henry Gammidge) 13 κόμικ - νουβέλες ή σύντομες περιπέτειες του ήρωα.




Στη συνέχεια το σχεδιασμό του «007» ανέλαβε ο Τσεχο-Ρώσος Yaroslav Horak (γεν. 1927). Ωστόσο ο Μακλάσκι δεν άντεξε να μείνει για πάντα μακριά από τον αγαπημένο του χαρακτήρα. Το 1982, σε συνεργασία με το συγγραφέα Jim Lawrence, φιλοτέχνησε τέσσερις νέες ιστορίες του «Μποντ». Άλλες αξιοσημείωτες δουλειές του ήσαν οι σειρές «Secret Agent 13» (της εταιρείας «Fleetway») και τα «Look and Learn», «Laurel & Hardy», «Pink Panther» (περιοδικό «TV Comic»), διασκευές μυθιστορημάτων κ.λ.π. 

Τον απολαύσαμε στο περιοδικό «Μπλεκ» με τα έργα του «Η Πόλη με τους Θησαυρούς», «Τα Αδαμαντωρυχεία του Σολομώντα» κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου