Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Massimo Belardinelli: ο σπεσιαλίστας των "aliens"


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ο σπουδαίος εικονογράφος Massimo Belardinelli (5 Ιουνίου 1938 – 31 Μαρτίου 2007) παρότι Ιταλός, εργάσθηκε και διακρίθηκε στη βρετανική σκηνή των εκδόσεων κόμικς και ιδιαίτερα συμμετείχε στην ομάδα συνεργατών του περιοδικού «2000AD» (1977 – σήμερα).
Γεννημένος στη Ρώμη και γιος ενός ερασιτέχνη ζωγράφου, ο μικρός Massimo έδειξε από νωρίς την έφεσή του προς το αντικείμενο. Ωστόσο όμως, τίποτα μπορεί να μην τον είχε στρέψει εκεί, αν δεν παρακολουθούσε, πολύ μικρός, όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξή του, μαζί με τη συνοδεία της μητέρας του την ταινία «Fantasy» (του Disney) στο σινεμά. Εντυπωσιάστηκε τόσο από τις πολύχρωμες εικόνες, ώστε αποφάσισε πως αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του! Έτσι, με το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’60 ήταν ήδη σχεδιαστής στο κινηματογραφικό στούντιο (κινουμένων σχεδίων) του Sergio Rosi. Εν συνεχεία μεταπήδησε στον χώρο των κόμικς, όπου το ταλέντο του μπορούσε να βρει μεγαλύτερη διέξοδο.

Πήρε μέρος στο σχεδιασμό της σειράς «The Steel Claw» στο βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Valiant» Fleetway»), από κοινού με το Rosi και το Giorgio Cambiotti. Στο τέλος της δεκαετίας προσχώρησε στο στούντιο του Alberto Giolitti, με τον οποίο τον συνέδεε μεγάλη φιλία. Ο τελευταίος του εξασφάλισε διεθνείς συνεργασίες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, αλλά και στις ΗΠΑ.


Εργάσθηκε για την αμερικανική εταιρεία «Gold Key Comics» που παρήγαγε τη διάσημη σειρά «Star Trek», σχεδιάζοντας τα διαστημόπλοια, ενώ ο Giolitti ασχολούνταν με τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 σχεδίασε την ιστορία «Rat Pack» για το περιοδικό «Battle Picture Weekly» και τις σειρές «Death Game 1999» και «Green's Grudge War», για το «Action».


Ήταν ένας από τους βασικούς καλλιτέχνες που επιστρατεύθηκαν για το στήσιμο του περιοδικού «2000AD» στα 1977 και συγκεκριμένα για την επαναφορά της εμβληματικής σειράς «Dan Dare». του «Eagle», τώρα σε σενάριο του Tom Tully. Ωστόσο η τεχνοτροπία του δεν άρεσε στον εκδότη Pat Mills, ο οποίος του ανέθεσε το σχεδιασμό άλλων φουτουριστικών σειρών, όπως το «Inferno», που ήταν η συνέχεια των «Harlem Heroes» στην οποία ο Belardinelli είχε επίσης συμμετάσχει, μαζί με το βασικό σχεδιαστή της, Dave Gibbons.


Ακολούθως ο Massimo δημιούργησε πολλές άλλες σειρές όπως τα «Flesh», «The Angry Planet» (σε σενάριο του Alen Hebden, για το περιοδικό «Tornado»), «Blackhawk» (του Gerry Finley-Day), «Meltdown Man», «Ace Trucking Co.» (των John Wagner & Alan Grant), «Slaine» (του Pat Mills), «The Dead» (του Pat Milligan) κ.α.


Τη γραμμή του χαρακτήριζαν η σημασία στη λεπτομέρεια, η ζωντάνια, η πολυπλοκότητα, η εκφραστικότητα και η διαρκής «κίνηση» των ηρώων. Θεωρείται ο περισσότερο «ειδικός» στην απόδοση εξωγήινων πλασμάτων.

Διέκοψε την απασχόλησή του με τα κόμικς το 1993 μετά το θάνατο του στενού του φίλου και ατζέντη, Alberto Giolitti και τελικά, υποφέροντας από προβλήματα υγείας, απεβίωσε το 2007 σε ηλικία 68 ετών.

[Πηγή: Βικιπαίδεια (αγγλική έκδοση)]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου