Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Yvonne Hutton: «Durrell's Palace» & «Wayne's Wolves»


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Η πρόωρα χαμένη Βρετανίδα καλλιτέχνης Yvonne Hutton (Οκτώβριος 1941 – Μάρτιος 1992) που διακρίθηκε ιδιαιτέρως στην εικονογράφηση επί μία ολόκληρη 10ετία της αγαπημένης ποδοσφαιρικής σειράς «Roy of the Rovers» (στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Tiger» τα έτη 1967-1975 & 1976-1978) διέθετε σπουδαίο ταλέντο στην απεικόνιση, εν-γένει, αθλητικών σκηνών.
Το «ρεπερτόριό» της δεν εξαντλούνταν μόνο στον λεγόμενο «βασιλιά των σπορ», αλλά επεκτείνονταν και σε άλλα αθλήματα. Δικό της έργο π.χ. ήταν το «King of the Track» («Ο Βασιλιάς της Πίστας» όπως το γνωρίσαμε στην Ελλάδα, μέσα από το περιοδικό «Αγόρι») με ήρωα έναν τολμηρό οδηγό Μότο-Κρος.


Ωστόσο με το ποδόσφαιρο φαίνεται ότι τη συνέδεε σχέση λατρείας, καθώς πλην της ιστορίας του Roy Race, ήταν η δημιουργός αρκετών ακόμη, παρόμοιων σειρών (που όλες τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Roy of the Rovers»τη δεκαετία του ’80), εκ των οποίων ξεχωρίζουν δύο, με τον ίδιο, κεντρικό χαρακτήρα να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Πρόκειται για τον προπονητή Dan Wayne ο οποίος, σύμφωνα με το σενάριο του Fred Baker, αναλαμβάνει αρχικά την άσημη ομάδα μιας χαμηλής κατηγορίας («Durrell's Palace», 1981) με στόχο –έχοντας τη θερμή συμπαράσταση του γηραιού φροντιστή του γηπέδου της, Joe Croke- να τη σώσει από τον οικονομικό μαρασμό.


Στη δεύτερη σειρά («Wayne's Wolves»), ο τεχνικός βρίσκεται στον «πάγκο» του σαφώς ισχυρότερου συλλόγου «Wolverdon» (τον οποίο ενισχύει επιπλέον με πρώην ποδοσφαιριστές του από την «D.P.») για να τον δει τελικά να αποφεύγει τον υποβιβασμό, αλλά και να κερδίζει το Κύπελλο ΑγγλίαςF.A. Cup») παίρνοντας έτσι και την προσωπική του «ρεβάνς» για την απώλεια του βαρύτιμου τροπαίου με την προηγούμενη ομάδα του, το 1984.


Άλλες, παρόμοιες σειρές με θέμα το ποδόσφαιρο, που φιλοτέχνησε η Hutton την ίδια περίπου εποχή, ήταν «Kevins Chance», «City» και «Terrible Twins». Επίσης, κατά το χρονικό διάστημα από το 1990 έως το μοιραίο αυτοκινητιστικό ατύχημα (Δεκέμβριος 1991) που της στοίχισε τη ζωή τρεις μήνες μετά, είχε αναβιώσει την ιστορία του Ρόυ και της Melchester, ως καθημερινό strip στην εφημερίδα «Daily Star», μετά δε το θάνατό της το έργο της εκεί συνέχισε και ολοκλήρωσε ο εξίσου σπουδαίος Mike Western (1925 – 2008).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου