Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Νέος Μπλεκ #55: Ο Μασκοφόρος Εκτελεστής [Κριτική]

Εξώφυλλο του τεύχους Μπλεκ #55
Το Μπλεκ συνεχίζει την πορεία του, με το 55ο τεύχος της Ζ’ περιόδου (Νέος), που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 15 Ιουνίου. Το νέο τεύχος περιέχει νέες ιστορίες για τον Μπλεκ, τον Tarzan, τον Ρίνγκο και τη συνέχεια του Παιδιού Πάνθηρα. Το καθιερωμένο δισέλιδο αφιέρωμα του Λευτέρη Ταρλαντέζου, και το Editorial που στο νέο τεύχος περιέχει μερικά σημαντικά νέα για τη συνέχεια της έκδοσης (δείτε σχετικό άρθρο)!

Ας περάσουμε στην παρουσίαση – κριτική των ιστοριών:



Εξώφυλλο του Γαλλικού Kiwi #420
ΜΠΛΕΚ – Ο ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ: Ο Μπλεκ καλείται να σταματήσει έναν δολοφόνο σε ένα μικρό χωριό γεμάτο πατριώτες Γκρίνφιλντ, που αυτοαποκαλείται «Μασκοφόρος Εκτελεστής». Για να τον σταματήσει μεταμφιέζεται σε έναν κοινό πολίτη, και προσπαθεί να ανακαλύψει  ποιος από τους πολίτες είναι ο δολοφόνος…

Νέα ιστορία από τον Tota, ο οποίος μας είχε απογοητεύσει με την ιστορία «Το Κόκκινο Λουλούδι» (Μπλεκ #50-51). Ευτυχώς με την νέα ιστορία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο… Η ιστορία «Ο Μασκοφόρος Εκτελεστής» είναι μία εξαιρετική ιστορία Μπλεκ, αν και, όπως στις περισσότερες από τις περιπέτειες του Μπλεκ, κυριαρχεί η αφέλεια, έχει μερικά συστατικά που την κάνουν μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία Μπλεκ.


Εξώφυλλο του Ιταλικού τόμου
 Il Grande Blek #119

Η πλοκή κινείται ομαλά και γοργά, με πολλή δράση και μυστήριο. Ο Μασκοφόρος Εκτελεστής είναι ένας πολύ καλά χτισμένος χαρακτήρας. Με βάση τα λεγόμενα, ο σωστός κακός είναι ο ήρωας της ιστορίας, κάτι που επιτυγχάνεται στην ιστορία. Κάτι ακόμα που μου άρεσε ήταν η ανάμειξη του Μπλεκ με κοινούς πολίτες, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί…


Βέβαια η ιστορία έχει και αρκετά αρνητικά. Αρχικά, ποιος είναι ο τίτλος της ιστορίας; Στο εξώφυλλο αναγράφει «Ο Μασκοφόρος Εκτελεστής», ενώ στην ιστορία ανέγραφε «Ο Μασκοφόρος Εκδικητής». Θα μου πείτε ψάξε μέσα σους διαλόγους. Στους διαλόγους πότε χρησιμοποιείτε ο ένας όρος πότε ο άλλος! Μετάφραση μπουζούκι. Τα σχέδια είναι εντελώς πρόχειρα. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως την άφησαν στην Γαλλία να εκδοθεί έτσι. Είναι από τις ιστορίες που δεν θα έπρεπε να χρωματίζονται, αλλά να παραμένουν ασπρόμαυρες. Το χρώμα είναι εντελώς απρόσεχτο. Σε μερικά σημεία έχει ξεχαστεί να χρωματιστεί. Πολύ πρόχειρη δουλειά…

Η 60 σελίδων ιστορία «Ο Μασκοφόρος Εκτελεστής» (στα γαλλικά , στα ιταλικά «Il Giustiziere Mascherato») κυκλοφόρησε στο γαλλικό Kiwi #420, τον Απρίλιο του 1990. Στην Ιταλία δημοσιεύθηκε στον τόμο Il Grande Blek #119, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2013. Σενάριο και σχέδιο Ciro Tota, χρωματισμός της Άντυ Καντηλιώτη. Εξώφυλλο Jean Yves Mitton.

TARZAN – ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ: Ο Ντάρρυλ Χάνσον είναι ένας ζάμπλουτος επιχειρηματίας που τον συναρπάζει το σαφάρι σε μακρινές ζούγκλες. Όταν λοιπόν καταφτάνει στη ζούγκλα του Ταρζάν, και αρχίζει να σκοτώνει κάθε είδους άγριο ζώο, ο βασιλιάς της ζούγκλας λαμβάνει δράση!

«Το Τρόπαιο» είναι η καλύτερη ιστορία Ταρζάν που έχω διαβάσει. Είναι μία ιστορία αντιπαράθεσης του ανθρώπου με τη φύση, του “πολιτισμού”, των ζώων με τους ανθρώπους. Και σε όλα αυτά ο Ταρζάν στο κέντρο. Άνθρωπος του πολιτισμού και της φύσης, μισός πίθηκος μισός άνθρωπος. Η ιστορία αντιπρόσωπεύει την μαγεία του Ταρζάν, δίνοντάς μας τα στοιχεία που τον κάνουν εξαιρετικό! Άρτιο σενάριο, σχέδιο και χρώμα. Η καλύτερη short ιστορία του Ταρζάν μέχρι στιγμής!


Εξώφυλλου του τόμου της Dark Horse Comics
"Tarzan - The Joe Kubert Years Volume Two"

Η 18 σελίδων ιστορία «Το Τρόπαιο» (στα αγγλικά «The Trophy») δημοσιεύθηκε στο Tarzan #218, της DC Comics, τον Μάρτιο του 1973. Έπειτα επανακυκλοφόρησε ως μέρος του άλμπουμ «Tarzan – The Joe Kubert Years Volume Two», στις 29 Μαρτίου 2006, και έπειτα στο άλμπουμ «Tarzan – The Joe Kubert Years», στις 3 Αυγούστου 2016. Σενάριο, σχέδιο Joe Kubert και χρωματισμός της Tatjana Wood. 


Η υπ'αριθμόν 57η σελίδα της ιστορίας
 (Νέος Μπλεκ #54, σελίδα 99)

ΡΙΝΓΚΟ – ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΕΡΟΣ Γ’ / ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΜΕΡΟΣ Β’
: Ο Ρίνγκο φτάνει πιο κοντά από ποτέ στην ανακάλυψη των αιματηρών δολοφόνων των βουνών, και εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τους αυτοαποκαλούμενους «Αγγέλους Εκδικητές». Μία θρησκευτική αίρεση που βάζει τον Ρίνγκο στον χειρότερη θέση, τον σταυρό!

Εξώφυλλο του Ιταλικού τόμου
Il Piccolo Ranger #59

Ο μικρός ρέιντζερ επιστρέφει, λοιπόν, μετά από σχεδόν 30 χρόνια (αν εξαιρέσεις την 32-σελίδων ιστορία "Μυστικό Έγγραφο" στο Ζαγκόρ #2), με νέα περιπέτεια από το φανταστικό καλλιτεχνικό δίδυμο Bignotti (Ζαγκόρ, Μίστερ Νο) και Buffolente (Λοχαγός Μαρκ). Ο βασικός λόγος που ανυπομονούσα για την συγκεκριμένη ιστορία ήταν το δίδυμο αυτό, αφού έχουν εξίσου δυνατό background. Και με έβγαλαν ασπροπρόσωπο! Τα σχέδια είναι εξαιρετικά, το σενάριο είναι τόσο εύστροφο, που αν και μπορεί να θεωρηθεί παρωχημένο, η ιστορία αποτελεί ένα ευχάριστο ανάγνωσμα! Το χρώμα ήταν από τα καλύτερα κομμάτια της ιστορίας, στο σύνολο, και η μετάφραση εξαιρετική! Μου θύμισε όλιγον τι σαν να διαβάζω ιστορία Essegesse...



Εξώφυλλο της Ιταλικής έκδοσης
Gli Albi Del Cowboy #118 (09/1973)
Η 124 σελίδων ιστορία «Οι Άνδρες Των Βουνών / Οι Άγγελοι Εκδικητές» (στα ιταλικά «Uomini nella Montane / Gli Angeli Giustizieri» δημοσιεύθηκε στα Gli Albi Del Cowboy #117 και #118, τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1973, από την ιταλική εκδοτική Araldo (πλέον γνωστή ως Sergio Bonelli Editore). Ξαναδημοσιεύθηκε από την ιταλική Edizioni If στο Il Piccolo Ranger #59, τον Απρίλιο του 2017. Σενάριο D. Canzio, σχέδια Franco Bignotti & Lina Buffolente και χρωματισμός της Άντυ Καντηλιώτη. 

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΝΘΗΡΑΣ: Μπορεί το Παιδί Πάνθηρας να έρχεται αντιμέτωπο με τον Μασκοφόρο Δήμιο, αλλά ο Μπίλυ Φάρμερ έρχεται αντιμέτωπος με την καθημερινότητα, τις σκληρές ανάγκες της και τις θυσίες που πρέπει να γίνουν…

Εξαιρετικό φινάλε για τον ήρωα μας. Μπορώ να πω πως λυπάμαι που μας αφήνει, αλλά το βρίσκω κατανοητό.
Το 4 σελίδων τελευταίο μέρος του Παιδιού Πάνθηρα είχε δημοσιευτεί στο Buster, το 1976. Ξαναδημοσιεύθηκε στο συγκεντρωτικό άλμπουμ «The Leopard From Lime Street» της βρετανικής εκδοτικής Rebellion, τον Ιούλιο του 2017. Σενάριο Tom Tully, σχέδιο M. Western και χρωματισμός της Άντυ Καντηλιώτη.

Βαθμολογία: 7,5/10
ΙΩΝΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου