Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

25 Ιουνίου 1969: Ο "Μπλεκ" στην Ελλάδα!

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Ήταν Τετάρτη, 25 Ιουνίου του 1969, σαν σήμερα δηλαδή πριν από 49 ολόκληρα χρόνια, όταν ένα καινούργιο εικονογραφημένο περιοδικό μικρού σχήματος ("τσέπης") εμφανίσθηκε στα περίπτερα της Ελλάδας. Ο "Μπλεκ", ο περίφημος "ξανθός γίγας", ένας γιγαντόσωμος νεαρός άνδρας που, επικεφαλής μιας ομάδας κυνηγών του δάσους Μέιν, μαχόταν για την Αμερικανική ανεξαρτησία εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών, μια έμπνευση του Ιταλικού καλλιτεχνικού στούντιο των "eSseGeSse" (Pietro Sartoris, Dario Guzzon, Giovanni Sinchetto) που είχε πρώτο-εκδοθεί το 1954, έφτανε και στη χώρα μας, χάρις στην πρωτοβουλία του αείμνηστου δημοσιογράφου και εκδότη, Στέλιου Ανεμοδουρά.



Έκτοτε, πέρασαν 25 χρόνια αδιάλειπτης εβδομαδιαίας κυκλοφορίας, έως τον Ιούνιο του 1994 που η έκδοση μετατράπηκε σε μηνιαία "συλλεκτική" για να συνεχίζεται από το 2013 μέχρι τις μέρες μας από τον εγγονό του Ανεμοδουρά, Λεωκράτη, μέσω των εκδόσεων "Μικρός Ήρως" σαν "Νέος Μπλεκ".

Στην πρώτη περίοδο του Μπλεκ (Ιούνιος 1969 - Δεκέμβριος 1975) το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση. Περιελάμβανε εκτός της κύριας ιστορίας τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και το ανάγνωσμα Παιδί-Φάντασμα, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε.
Σαν πρώτη ιστορία παρέμειναν σταθερά οι περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα (τον οποίο πλαισιώνουν οι φίλοι του Ρόντυ και Καθηγητής Μυστήριος), ενώ από τις σελίδες του παρέλασαν ένα πλήθος άλλων ιστοριών κόμικς, τόσο Ευρωπαίων όσο και Αμερικανών δημιουργών. 
Οι συμπρωταγωνιστές της σειράς
Ο Καθηγητής Μυστήριος (Professor Occultis) είναι μεσήλικας που αποτελεί τον αφοσιωμένο φίλο του Μπλεκ, στον αγώνα του κατά τη διάρκεια της ένοπλης εξέγερσης του Αμερικανικού λαού κατά των Άγγλων. Ο Μυστήριος φέρεται να είναι κάτοχος πολλών γνώσεων παντός είδους επιστημών (μαθηματικών, αστρονομίας, νομικής, ζωολογίας κλπ), αν και ποτέ δεν προσδιορίζεται επακριβώς τι είδους καθηγητής είναι και σε ποιο ακριβώς αντικείμενο. Κατά καιρούς, επινοεί διάφορα τεχνάσματα, όπως και ευρεσιτεχνίες, προκειμένου να συνδράμει το έργο των επαναστατών κυνηγών, αλλά και να γλυτώσει τους δυο αδελφικούς του φίλους από επικίνδυνες καταστάσεις.
Είναι δυσκίνητος, λαίμαργος, πομπώδης, όπως και εύστροφος, πνευματώδης, αποτελεσματικός. Οι εμπνεύσεις του αποδεικνύονται, κατά κανόνα, επιτυχείς, ωστόσο, αρκετά συχνά, διαπράττει και σοβαρά σφάλματα, τα οποία σπεύδουν να διορθώσουν οι υπόλοιποι της παρέας, κυρίως ο Μπλεκ. Γενικά, αποτελεί μια πολύ χαρακτηριστική φιγούρα με έντονο πάνω της το κωμικό στοιχείο, αντίστοιχη με εκείνη του Σπίθα στην ελληνική σειρά περιπετειών Μικρός Ήρως. Οι εκφράσεις «Μα τον αλλήθωρο ήλιο», «Μα τους χίλιους πλανήτες» κ.α. είναι συνήθεις αποστροφές του λόγου του, σε περιπτώσεις όπου αιφνιδιάζεται, εντυπωσιάζεται από κάποιο απροσδόκητο γεγονός, ή συλλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα ιδέα.

Ο Ρόντυ ("Roddy Lassiter") αποτελεί το τρίτο μέλος της συντροφιάς των κύριων χαρακτήρων μετά τον Μπλεκ και τον Καθηγητή Μυστήριο. Είναι προστατευόμενος και των δυο τους, οι οποίοι ουσιαστικά τον θεωρούν "παιδί" τους. Ο  Ρόντυ εμφανίζεται στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς, όταν ανακαλύπτεται σχεδόν ημιθανής από τον Μπλεκ μαζί με το νεκρό πατέρα του, πλάι στα συντρίμμια της, καμένης από τους Άγγλους επικυρίαρχους, κατοικίας τους. Ο μικρός Lassiter οδηγείται στην κατασκήνωση των κυνηγών, όπου του προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες και μετά την ανάρρωσή του, υιοθετείται και εντάσσεται εθελοντικά στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας τους.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του, που υπολογίζεται στα 10-12 έτη, μετέχει σε πάμπολλες περιπέτειες και αποστολές, μη διστάζοντας να μάχεται ακόμη και στην πρώτη γραμμή, κατά τις διάφορες συγκρούσεις με τον εχθρό ("Red Coats"). Τα πειράγματά του προς τον Καθηγητή είναι συχνότατα (ο τελευταίος ανταπαντά αποκαλώντας τον "Αμαθέστατον" ή "Αφελέστατον Παιδάριον"), στοιχείο που προσφέρει μια ευχάριστη νότα, στην όλη εξέλιξη του σεναρίου.


Τέλος, ο δικηγόρος Κόνολι είναι δευτερεύων αλλά ιδιαίτερα σημαντικός χαρακτήρας. Είναι πατριώτης, επικεφαλής του επαναστατικού δικτύου της Βοστόνης. Η παρουσία του συνδυάζεται με εντολές της κεντρικής επαναστατικής διοίκησης (ουσιαστικά λειτουργεί σαν αγγελιοφόρος) προς τον ηγέτη των κυνηγών Μπλεκ και τους συντρόφους του, προκειμένου αυτοί να φέρουν σε πέρας διάφορες αποστολές τις οποίες σχεδιάζουν οι Αμερικανικές δυνάμεις.
Οπότε σε μας δε μένει άλλο, παρά να ευχηθούμε:
Χρόνια πολλά Μπλεκ !!!

2 σχόλια:

  1. Υπέροχο αφιέρωμα,καταπληκτική δουλειά Νίκο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Σπύρο μου! Χρησιμοποίησα και στοιχεία από το λήμμα "Μπλεκ" που έχω αναρτήσει εδώ και χρόνια στην ελληνική Βικιπαίδεια. Καλή συνέχεια !!! Υπέροχες οι συνεισφορές σου, παρεμπιπτόντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή