Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Εικονογραφημένες Σειρές #6 - Φλας Γκόρντον

(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)


«Φλας Γκόρντον» είναι προπολεμικός χαρακτήρας κόμικ τον οποίο εμπνεύστηκε ο πρόωρα χαμένος Αμερικανός δημιουργός εικονογραφημένων ιστοριών Alex Raymond (1909 – 1956) για λογαριασμό των εκδόσεων ‘King Features Syndicate’ που εξέδωσαν και το πρώτο τεύχος του ομώνυμου περιοδικού στις 7 Ιανουαρίου του 1934. Η σειρά, γνωρίζοντας τεράστια απήχηση στο αναγνωστικό κοινό έτυχε ευρύτατης αποδοχής και φιλοξενήθηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, αλλά και στην τηλεόραση.




Παρότι ο ήρωας, (ένας αθλητής του πόλο, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ και δόκιμος αστροναύτης) δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στην παρουσία του διάσημου ‘Buck Rogers’ (1928) του Philip Francis Nowlan (1888 - 1940), εντούτοις σύντομα αποδείχθηκε αυθύπαρκτος σημειώνοντας αξιοσημείωτη διαχρονική επιτυχία και μάλλον επισκίασε τον «αντίζηλό» του.

Dan Barry
Ο Raymond διατήρησε τα ηνία της παραγωγής επί μια ολόκληρη δεκαετία (1934 – 1943) έως ότου τη σκυτάλη να παραλάβει ο Austin Briggs (1908 – 1973) μέχρι το 1948, οπότε ανέλαβε ο Emmanuel Raboy. Ωστόσο, ο θάνατος του τελευταίου στα 1967 όταν ήταν μόνο 53 ετών, έφερε στο προσκήνιο τον εμβληματικό Daniel Barry (1923 – 1997) που δημιούργησε μια εκτεταμένη συλλογή περιπετειών του ‘Flash Gordon’ από το 1951 (παράλληλα με τον Raboy) μέχρι το 1990. Από αυτή την συγκεκριμένη περίοδο -με έναρξη το 1954- προέρχονται οι ιστορίες που γνωρίσαμε στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Μπλεκ» και συγκεκριμένα στη «Νέα Δυναμική» εκδοχή του, μέσα από τα τεύχη 21 – 100 (80 συνέχειες).



Εκτός του Gordon, βασικοί πρωταγωνιστές είναι τόσο η πανέμορφη και εύθραυστη αγαπημένη του (Dale Arden) όσο και ο σοφός πατέρας της (Dr. Hans Zarkov). Οι τρεις τους εμπλέκονται σε διάφορες αντίξοες καταστάσεις στη Γη, αλλά και στον πλανήτη Mongo, όπου έχουν να αντιμετωπίσουν τον καταχθόνιο αυτοκράτορα Ming



Βαθμολογώντας τη σχεδιαστική αποτελεσματικότητα του Barry θα του χαρίσουμε δίχως την παραμικρή επιφύλαξη, ένα μεγαλοπρεπέστατο «9άρι», ενώ στο σενάριο θα βάλουμε 8, ίσα – ίσα για να τονίσουμε ότι το κόμικ είναι πρωτίστως εικόνα και έπειτα ιδέα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου