Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Κριτική - Νέος Μπλεκ #47: Ημέρα Ανεξαρτησίας (του Ίωνα Αγγελή)

ΚΡΙΤΙΚΗ ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ #47



Ποιος θα το περίμενε πως σε μία εποχή κρίσης ένα περιοδικό κόμικς, θα μπορούσε να επιβιώσει και όχι μόνο αυτό, αλλά και να μας παρέχει τόσο καλές ιστορίες και να μας φτιάχνει την ημέρα, με το χιούμορ του, την δράση και από ότι άλλο μπορεί να προσφέρει ένα ωραίο τεύχος κόμικς!
Το νέο τεύχος του Νέος Μπλεκ, το υπ'αριθμόν 47 για την ακρίβεια, ήρθε με 3 νέες ιστορίες των ηρώων Μπλεκ, Dampyr, Μάρτιν Μίστερι. Ένα αρκετά καλό τεύχος και αυτή τη φορά. Όμως ας περάσουμε στις λεπτομέρειες...












Σκίτσο Jean-Yves Mitton
1) ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Σκορ: 9/10
Για μία ακόμα φορά ο Mitton, μας δίνει ένα καταπληκτικό σχέδιο, στη λάθος ιστορία! Κάτι που με ενοχλεί στο Νέος Μπλεκ από το πρώτο τεύχος, είναι πως το εξώφυλλο δεν συνοδεύει την ιστορία. Το βρίσκω λάθος, διότι έτσι αν σε κάποια στιγμή μπει το σωστό εξώφυλλο μιας ιστορίας σε λάθος τεύχος μπερδεύεται ο αναγνώστης. Αυτό το λάθος έγινε στην ιστορία 

"Ο ΛΕΥΚΟΣ ΒΙΣΩΝΑΣ" όπου το σωστό
εξώφυλλο αντί να ήταν στα τεύχη #43, #44 ήταν στο #33! Το ίδιο πρόκειται να γίνει και για την ιστορία "ΡΑΓΙΣΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ" (είναι ιστορία του δημιουργού Kerac, όπου ιστορίες του θα φιλοξενηθούν το 2018) που το εξώφυλλο της ιστορίας έχει μπει στο Νέος Μπλεκ #43! Τελοσπάντων, ένα αρκετά καλό εξώφυλλο, και οφείλω να πω πως αυτή η γραμματοσειρά για τον τίτλο της ιστορίας είναι υπέροχος! Επίσης, στο πλαίσιο με τα λογότυπα των δευτερεύων ηρώων (Dampyr, Μάρτιν Μίστερι) το πράσινο γύρω του είναι γοητευτικό!



2) EDITORIAL - ΑΦΙΕΡΩΜΑ "DAMPYR"
Σκορ: 9/10
Editorial του Λεωκράτη Ανεμοδουρά
Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ένα Editorial με πολλές ανακοινώσεις! Και αυτή τη φορά μας μιλάει για την επιστροφή του Ρίνγκο! Προσωπικά έχω διαβάσει μόνο μία ιστορία Ρίνγκο στο Ζαγκόρ #2 (Εξαιρετική ιστορία!) και οφείλω να πω πως είμαι ανοιχτός σε νέες ιστορίες του ήρωα στο μέλλον! Έχω όμως ένα θέμα σχετικά με αυτή την ανακοίνωση και αυτή του Νέος Μπλεκ #46. Με αυτή την ανακοίνωση το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού χάνεται για τον Dampyr. Αυτό είναι τεράστιο λάθος και προσωπικά θα έκανα ανακοίνωση περί τι πρόκειται να μπει το 2018, από αυτό το τεύχος. Πάντως οι ανακοινώσεις αυτές κάνουν πολύ πιο ενδιαφέρον το τεύχος!



Αφιέρωμα "Dampyr" του Λευτέρη Ταρλαντέζου
 Το νέο αφιέρωμα του Λευτέρη Ταρλαντέζου είναι για άλλη μία φορά πολύ κατατοπιστικό, και ίσως να είναι και το πιο ενδιαφέρον, διότι μας δίνει πολλές εξηγήσεις σχετικά με τον Νταμπίρ και χωρίς αυτό δεν μπορείς να διαβάσεις την ιστορία "Η ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΛΑΝ ΝΤΡΑΚΑ", που είναι και το βασικό μου πρόβλημα με την ιστορία του ήρωα που θα μιλήσουμε όμως παρακάτω.









3) ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΠΛΕΚ "ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ"
Σκορ: 8,5/10
Ιστορία Μπλεκ "ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ"
Οφείλω να πω πως παρ'όλο που σε πολλούς αυτή η κίνηση του περιοδικού προς το νέο και μοντέρνο ενοχλεί, οι ιστορίες του Μπλεκ πρέπει να το παραδεχτούμαι όλοι μας, πως είναι οι καλύτερες του ήρωα. Είναι φρέσκες, σου δίνουν μία άλλη πλευρά του ήρωα. Αυτό συνεχίζεται και σε αυτό το τεύχος, σε μεγάλο βαθμό. Έχω έρθει σε σημείο που δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποια είναι η καλύτερη! Εγώ πάντα είχα μια μειονεκτική εικόνα απέναντι στον Μπλεκ και πάντα τον έβλεπα ως μία ψεύτικη απομίμηση του Μαρκ. Αλλά πλέον ο Μπλεκ πλησιάζει επικίνδυνα τον Μαρκ για τη θέση του Νο1!
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο, ήταν η χρονική τοποθέτηση της ιστορίας, που φτιάχνει μία φανταστική ιστορία σε ένα αληθινό γεγονός, και όμως δεν επηρεάζει το γεγονός καθόλου! Η ιστορία του Συνεδρίου για το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας δεν αλλάζει, παραμένει η ίδια και απλώς ο Navarro φτιάχνει μια ιστορία πίσω από αυτό το μεγάλο γεγονός που άλλαξε τη Γη. Η ιστορία είχε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ σχέδιο και επίσης το σασπένς, το χιούμορ και το δράμα ήταν εξαιρετικά πλαισιωμένα στην ιστορία. Επιπλέον, οι χαρακτήρες της ιστορίας ήταν όλοι πολύ ενδιαφέρον, και πρέπει να το παραδεχτώ η Τζίνα με γοήτευσε και εμένα. Η δράση κορυφώθηκε ιδιαίτερα στη σκηνή στο συνέδριο, σκηνή που δεν θα ποτέ μου! Η ιστορία μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικό δράμα ή πολιτικό θρίλερ. Ένα ακόμα θετικό της ιστορίας είναι πως σου δίνει χαρακτήρες που σου μένουν στη μνήμη. Κάτι σχετικά με το χιούμορ, ήταν τρομερό :)

Σελίδα 28
Σελίδα 32-33
Παρ'όλα αυτά τα ωραία, η ιστορία βασανίζεται από πολλά plot holes (σεναριακά προβλήματα). Καταρχήν, άμα θυμάστε καλά ο τσιγγάνος Κολοσόφ στη σελίδα 28, είπε πως θα γίνουν ακόμα άλλες δύο απόπειρες κατά των σημαντικών προσώπων που θα είναι στο συνέδριο. Μία στον ποταμό Σουσκουενάχ και άλλη μία στη γέφυρα Μπρίτον. Με τον Μπλεκ να ξεκινάει πρώτα να πάει προς τον ποταμό. Ωραία μέχρι εδώ. Μετά βλέπουμε πως ο Φραγκλίνος πέφτει στη θάλασσα από ένα χαλασμένο κάγκελο, όπου εμείς μπορούμε να υποθέσουμε πως ο Μπράντφορντ ήταν αυτός που το χάλασε. Αλλά ο Φραγκλίνος το παίρνει ως ατύχημα και αφού τον σώζει ο Μπλεκ, ο Φραγκλίνος το θεωρεί ως ατύχημα με τον Μπλεκ να πιστεύει το ίδιο. Οπότε στο μυαλό του Μπλεκ η απόπειρα δολοφονίας δεν έχει γίνει ακόμα. 'Άρα, πάντα με το σκεφτικό του Μπλεκ, με τον Φραγκλίνο ασφαλή, ο Μπράντφορντ είναι σε κίνδυνο. Αντί όμως ο Μπλεκ να πάει να σώσει εκείνον, πάει προς τη γέφυρα, για τη δεύτερη απόπειρα (Τζέφερσον, Λίβινγκστον). ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ; 
Σελίδες 76-77
Δεύτερον, ο Καθηγητής ενώ άκουσε την ομιλία της Αγγλικής Μυστικής Οργάνωσης δεν αντέδρασε καθόλου, τουλάχιστον να προσπαθήσει να τους κλέψει τον Κορνελίτη, αλλά ούτε αυτό έγινε. Ας πούμε πως δεν τα κατάφερε πίσω από τα σκίτσα, αλλά και πάλι είχε 4 ημέρες ευκαιρία να καταστρέψει είτε μόνος είτε με τη βοήθεια του Μπλεκ, τα σχέδια των Άγγλων. 
Τέλος, μετά τον θάνατο του Μπράντφορντ, ο οποίος θεωρείται ως ένα από τα σημαντικά πρόσωπα (αν και είναι φανταστικός χαρακτήρας), λογικά οι υπόλοιποι πατριώτες θα έπρεπε να τον ψάξουν. Άμα μετά από λίγο καιρό το ανακαλύψουν τα λόγια του Μπλεκ στο τελευταίο καρέ αναιρούνται εντελώς και η ιστορία χάνει το νόημά της. Πείτε όμως πως κάπως ο Μπλεκ το μπάλωσε. Τα συντρίμμια της βάρκας δεν θα βρεθούν σε κάποια φάση; Τι θα κάνει ο Μπλεκ θα μπει στο νερό και θα μαζεύει ένα ένα τα ξυλαράκια; Αυτά τα λάθη οφείλω να πως μπορεί να μην φταίει εξ'ολοκλήρου ο Navarro αλλά το όριο των σελίδων. 
Δύο ακόμα λάθη είναι α) στο τελευταίο καρέ της ιστορίας είναι 5 σημαντικά άτομα. Θεωρητικά χωρίς τον Μπράντφορντ έμειναν 5, αλλά στον Μπλεκ βλέπουμε να μιλάει ο Ουάσινγκτον οπότε αντί για πέντε έπρεπε να είναι 6! Και β) στη σελίδα 33 βλέπουμε πως ο Μπλεκ επιλέγει να σώσει μόνο την Τζίνα από την πτώση στο γκρεμό αντί να σώσει και τους τσιγγάνους. Είναι αυτός ο Μπλεκ που ήξερα; Ο Μπλεκ που ξέρω θα ρίσκαρε τη ζωή του για να σώσει μέχρι και κακοποιό. Αυτό που έκανε είναι εν ψυχρώ δολοφονία! Γενικά, στις ιστορίες του Μπλεκ από τους Mitton-Navarro ο Μπλεκ σκοτώνει άτομα με ευκολία, κάτι που διαφωνώ κάθετα.


Ιστορία Dampyr "Η ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΛΑΝ ΝΤΡΑΚΑ"
4) ΙΣΤΟΡΙΑ DAMPYR "Η ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΛΑΝ ΝΤΡΑΚΑ"
Σκορ: 8/10
Ο τρίτος, κατά σειρά,  ήρωας αυτής νέας πορείας του περιοδικού ήταν λίγο απογοητευτικός. Οφείλω να πω πως η Julia και ο Dragonero ήταν πολύ ενδιαφέροντες ήρωες λόγω της επιλογή ιστορίας που έγινε (Περιπέτεια Στο Ντάρκγουντ, Η Χαμένη Εικόνα). Ο Dampyr υστερεί σε αυτό το κομμάτι. Η ιστορία που επιλέχθηκε δεν λέω πως δεν είναι καλή, αλλά είναι σκέτο μπέρδεμα. Ξεκινάει δυνατά με πολλούς ήρωες, άγνωστους για εμάς, και υποτίθεται πως εμείς πρέπει να ξέρουμε 10+ νέους χαρακτήρες. Έλα όμως που οι πιο πολλοί δεν ξέρουν. Ένα μικρό κοινό ξέρει πως ο Νταμπίρ έχει επανακυκλοφορήσει στην Ελλάδα, στο περιοδικό Dylan Dog & Dampyr από την εκδοτική Jemma Press τα έτη 2007-2013 σε 7 πολυτελής τόμους. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως όλοι τον έχουν διαβάσει! Προσωπικά, πρόσφατα πήρα τον 1ο τόμο και έχω παραγγείλει και τους άλλους 6, γιατί πραγματικά αξίζουν και σας προτείνω να τους πάρετε ανεπιφύλαχτα! Η ιστορία δεν μπορεί να διαβαστεί χωρίς το σχετικό αφιέρωμα στον ήρωα, κάτι που δεν είχαμε την ανάγκη να κάνουμε παλαιότερα. Έπειτα η ιστορία μας δείχνει έναν βαρετό Χάρλαν Ντράκα. Γιατί όμως η ιστορία είναι λάθος επιλογή; Η ιστορία πρόκειται να δώσει χρόνο σε όλους τους χαρακτήρες της ομάδας που πρόκειται να φέρει μαζί ο Χάρλαν με αποτέλεσμα ο Νταμπίρ να μην παίρνει κεντρική θέση. Πιστεύω πως μια καλή πρόταση θα ήταν να έβαζαν ιστορία του ήρωα από το Dampyr #100, η οποία σου δίνει μια πολύ καλή ματιά στον ήρωα.
Παρ'όλα αυτά η ιστορία είναι αρκετά καλή. Προσωπικά, μου άρεσε. Οι σκηνές βίας, το χρώμα και μερικές σκηνές είναι αξιαγάπητες και κάνουν την ιστορία τρομερά ελκυστική! Για την ιστορία πάντως θα κρατήσω μια πισινή γιατί μπορεί στα επόμενα δύο μέρη (#48-49) να γίνει πολύ καλύτερη.

Ιστορία Μάρτιν Μίστερι "Φαντάσματα στο Φοιανό"

5) ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΤΙΝ ΜΙΣΤΕΡΙ "ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΪΑΝΟ"
Σκορ: 6,5/10
Όσο και να τον αγαπάω και να τον εκτιμώ, έχω αρχίσει να τον βαριέμαι τον Μίστερι δυστυχώς. Μία ακόμα ιστορία με τη συνηθισμένη φόρμουλα: Μυστήριο-Ιάβα-Μυστήριο. Πρέπει κάτι να αλλάξει πάνω στον ήρωα επειγόντως!
Αυτό που μου αρέσει πάνω στην ιστορία είναι το χρώμα! Ο Μπεβεράτος πάλι έκανε τα μαγικά του!


ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΡ:  81% 
Συμπέρασμα: Ένα αρκετά καλό τεύχος αυτή τη φορά. Επέχει βελτίωσης.

Ανακοίνωση Επόμενου Τεύχους
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ;
Όπως βλέπουμε και στο οπισθόφυλλο του τεύχους στο επόμενο τεύχος έρχονται τα μεγάλα όπλα! Καταρχήν, ένα εξαιρετικό εξώφυλλο από τον Bernasconi, δεύτερον μία νέα ιστορία των Mitton-Navarro "Στην Αγάπη Όπως Στον Πόλεμο" και τέλος ο Νάθαν Νέβερ επιστρέφει!
Μια μικρή λεπτομέρεια, ο Νοέμβριος θα έχει μόνο μία έκδοση, το Νέος Μπλεκ #48. Οπότε πρέπει να το τιμήσουμε ιδιαίτερα.
15 Νοεμβρίου έλα γρήγορα!

1 σχόλιο: