Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΖΑΓΚΟΡ εναντίον «Μικρών Ανθρώπων»

Το 5ο τεύχος του 2μηνιαίου περιοδικού «Ζαγκόρ» των εκδόσεων «Μικρός  Ήρως» (που κυκλοφόρησε την 1η Αυγούστου 2017) επιφυλάσσει στους αναγνώστες του σημαντικά νέα. Πρώτα απ’ όλα, επιβεβαιώνεται η απόφαση του εκδότη Λεωκράτη Ανεμοδουρά να αναστείλει την έκδοση του τίτλου «Μίστερ ΝΟ και οι ... άλλοι» έπειτα από δυο χρόνια παρουσίας στα περίπτερα της χώρας. Οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί, γιαυτό άλλωστε ο υπεύθυνος της έκδοσης δεσμεύεται πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε οι περιεχόμενοι χαρακτήρες του εντύπου να μη χαθούν για το αναγνωστικό κοινό, αλλά σταδιακά να ενσωματωθούν στην ύλη των άλλων δυο περιοδικών του («Νέος Μπλεκ» & «Ζαγκόρ», με το δεύτερο να μετατρέπεται σύντομα σε μηνιαία έκδοση). 


Στο σημείωμά του ο Λ. Ανεμοδουράς αναφέρεται σε μια «σκληρή πραγματικότητα» που τον υποχρεώνει στην συγκεκριμένη τακτική κίνηση, με σκοπό όμως τον εμπλουτισμό των υπολοίπων περιοδικών του, έτσι ώστε οι αναγνώστες να μείνουν ικανοποιημένοι. Περίπου τα ίδια διατυπώνονται στο αντίστοιχο σημείωμα του προτελευταίου τεύχους του «Μίστερ ΝΟ και οι... άλλοι» (Νο 23) που έχει δοθεί επίσης στην κυκλοφορία από τις 2 Αυγούστου με τίτλο «Στον Αστερισμό της Περιπέτειας». Στο τεύχος, εκτός της ιστορίας του βασικού χαρακτήρα (‘Μίστερ ΝΟ’), περιέχονται δυο ακόμη  πολύ ενδιαφέρουσες περιπέτειες με πρωταγωνιστές τους «Ντύλαν Ντογκ» και «Τεξ». 


Στο συγκεκριμένο τεύχος το «πνεύμα με το τσεκούρι» έρχεται αντιμέτωπος με μια φυλή πυγμαίων που τον κατηγορεί λανθασμένα για τη δολοφονία ενός μέλους της. Η 95σέλιδη περιπέτεια πρωτο-δημοσιεύθηκε στην Ιταλία τον Απρίλιο του 1966 και είναι από τις πρώτες που δημιούργησε το «δίδυμο» των Sergio Bonelli Gallieno Ferri. Ο μελαχρινός «ήρωας των βουνών και των δασών» (όπως χαρακτηριστικά τον αναφέρει το εναρκτήριο τεύχος της ελληνικής έκδοσης  του 1970-1975) αναλαμβάνει να διαλύσει την παρεξήγηση και επιπλέον να απαλλάξει τους ιθαγενείς από μια τρομερή απειλή. 

Στη δεύτερη περιεχόμενη ιστορία (25 σελίδων) με τίτλο «Ο Κοκομπίλ στην Αριζόνα» [η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στα τεύχη 24 – 49 της Ιταλικής εφημερίδας «Giorno dei Ragazzi»(1963)] ο πνευματώδης B. Jacovitti βάζει τον ήρωά του να συνεργάζεται με τη χήρα ενός σερίφη της πόλης Τζάκοσβιλ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ώστε μαζί τελικά, αλλά και χάρις στην ανέλπιστη συνδρομή ενός βετεράνου πιστολέρο, να εξαρθρώσουν τη συμμορία των «μαντιλοφόρων» που λυμαίνεται ολόκληρη την περιοχή, ληστεύοντας ιδιώτες και χτυπώντας ταχυδρομικές άμαξες. Τα ένθετα καρεδάκια που ξαφνικά παρεμβάλλει ο Ιταλός δημιουργός, χάρις στο αναπάντεχο περιεχόμενό τους προσδίδουν μια σατιρική χροιά που βέβαια ελάχιστα σχετίζεται με τη βασική πλοκή. Εκεί όμως βρίσκεται όλη η αξιακή πρωτοτυπία της σειράς, χάρις στην οποία κέρδισε τεράστια δημοφιλία στη γειτονική χώρα. 

Το τεύχος του «Ζαγκόρ» συμπληρώνεται με μια σύντομη (6 σέλιδη) περιπέτεια του «Κάπταιν Μίκι» που έχει τίτλο «Οι Ληστές του Ορυχείου» και εστιάζει στους δυο υποστηρικτικούς χαρακτήρες («Τσικουδιά» και «Αφαιμάξη»), έργο του J. Ortiz (1959)  από ετήσια έκδοση («Αλμανάκ»). Τέλος, με το άρθρο «Ένας μικρός Ήρως στο Φαρ Ουέστ» στην καθιερωμένη του στήλη υπό τη γενική επωνυμία «Τα Νέα του Darkwood», ο συνεργάτης των εκδόσεων «Μικρός Ήρως» Λευτέρης Ταρλαντέζος παρουσιάζει και αναλύει την διαχρονική παρουσία του χαρακτήρα «Κάπταιν Μίκυ» τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου