Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Rahan ή Ρακάλ


Ο Rahan - στα ελληνικά τον γνωρίσαμε ως Ρακάλ - είναι μια σειρά Γαλλικού κόμικ για έναν έξυπνο προιστορικό άνδρα. Ξεκίνησε το 1969 ως μέρος του Γαλλικού κόμικ Pif gadget, και αργότερα κυκλοφόρησε σε αλμπουμ με 2-4 ιστορίες. Γραμμένο από τον Roger Lecureux και μετά το θανατό του από τον γιό του Jean-François Lecureux. Εικονογραφημένο κυρίως από τον Andre Cheret.

Μετά την καταστροφή της φυλής του σε μια έκρηξη του ηφαιστείου, ο Rahan κινείται από γη σε γη και φυλή στη φυλή, ενώ διαδίδει την καλή θέληση μεταξύ των ανθρώπων και μια ισχυρή ηθική της συνεργασίας. Με τον ανοικτό του αλτρουισμό, συχνά σε αντίθεση με την ισχυρή θέλησή του να επιβιώσει, η ηθική του Rahan περικλείεται στις ιδιότητες που εκπροσωπούνται από το κολιέ από νύχι αρκούδας, που έλαβε από το θετό του πατέρα (λίγο πριν πεθάνει), Crao: το θάρρος, την αφοσίωση, τη γενναιοδωρία, την ανθεκτικότητα, τη σοφία. Επίσης αφού παντρευτεί, λαμβάνει το έκτο νύχι, το νύχι της περιέργειας.



Καλογραμμένο και εικονογραφημένο, σε κάθε μία από τις πάνω από 100 ιστορίες για πάνω από 30 χρόνια και 3300 σελίδες της εικονογράφησης , ο Rahan χρησιμοποιεί την επιστημονική μέθοδο για να πάρει κάποιο κομμάτι της γνώσης από τη φύση και την περιστροφή το με κάποια χρήσιμο σκοπό - για τον εαυτό του, για κάποια ανθρώπινη φυλή ή ακόμα και να βοηθήσει μερικά ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Έρχεται με τον καταπέλτη, το δίκτυ, το απίκο, το φακό, εκτρέπει το νερό για πόσιμη χρήση αλλά και για τη γεωργία, πετά σε φτερά από δέρμα, χρησιμοποιεί κοίλα κάτοπτρα για να συγκεντρώσει τις ακτίνες του ήλιου για θερμότητα σε σπηλιές και την καταπολέμηση των ζώων, .... Κάθε περιπέτεια συνδυάζει τη θετική κοινωνική συμπεριφορά ενός πραγματικού ηγέτη με την εφευρετικότητα ενός αληθινού επιστήμονα.





















Τον Ιούλιο του 1976 ο Στέλιος Ανεμοδουράς κυκλοφορεί ένα εβδομαδιαίο πολυθεματικό περιοδικό εικονογραφημένων με τον τίτλο ΔΙΚΑΙΟΣ.

Κυρίαρχη ιστορία οι περιπέτειες του Δίκαιου, ενός γιατρού, άσσου των πολεμικών τεχνών. Φιλοξένησε μόνιμες ιστορίες από τον Ρακάλ (ο γιός του προϊστορικού ανθρώπου), Ενα αγόρι πάει στον πόλεμο, Τέντυ Τέντ και πολλά χιουμοριστικά στριπάκια σαν την βαβούρα.

Ολοκλήρωσε τον κύκλο του μετά από 24 τεύχη.


5 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα περίπτωση, νομίζω τον θυμάμαι στο "ΔΙΚΑΙΟΣ", τον είχα διαβάσει κάποιες φορές. Μπράβο για την ανάλυση Νικόλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Νίκο για το άρθρο. Το τεύχος το θυμάμαι αλλά το είχα αγοράσει λίγες φορές λόγω περιορισμένου budget! !! Ήταν πάντως τότε η χρυσή εποχή των εκδόσεων Ανεμοδουρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύντομη, μεστή και κατατοπιστική η αναφορά σου στον χαρακτήρα του Rahan. Μπράβο, Νίκο!.. Θα σε έχω υπόψη μου. Ξέχωρα που δεν ήξερα ότι το περιοδικό ΔΙΚΑΙΟΣ ήταν πολυθεματικό. Δεν έχω ούτε δείγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περιπέτεια του Ρακάλ είχε δημοσιευτει και στο Με-
    γάλο Μπλεκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο αγαπημένος μου ήρωας από το Δίκαιος,πάντα από τον Ρακάλ ξεκινούσα το διάβασμα του περιοδικού αν και ήταν περίπου στην μέση.
    Νικόλα το Μεγάλο Μπλεκ που αναφέρεις δεν ήταν τίποτα άλλο από το τεύχος 25 του Δίκαιος που ετοίμασε ο Ανεμοδουράς αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ και έτσι τις ιστορίες τις έβαλε στο τελευταίο Μεγάλο Μπλεκ τον Φεβρουάριο του 1977.
    Έχω τα 22 από τα 24 τεύχη του Δίκαιος και σύντομα όταν βρω χρόνο θα βρουν την θέση τους στην βιβλιοθήκη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για το Μιχάλη...