Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Πότε ήταν η πρώτη σας γνωριμία με τον ΜΠΛΕΚ?


Ξεκινώ αυτό το θέμα με κύριο στόχο να κάνετε αναδρομή στο παρελθόν και να θυμηθείτε πότε πιάσατε στα χέρια σας το πρώτο τεύχος του αγαπημένου μας ήρωα.

Η δικιά μου πρώτη φορά έγινε το μακρινο φθινόπωρο του 1974, καθηλωμένος στο κρεβατι μου από ιλαρά. Η μητέρα μου βλέποντας με να υποφέρω από βαριεστημάρα, μου έφερε ένα τεύχος μικρού σχήματος των 5 ΔΡΧ. αν δεν με ξεγελά η μνήμη μου, με κάποιο επεισόδιο από την περιπέτεια με την Νυχτερίδα. Ομολογώ οτι καθηλώθηκα και από τότε ο ΜΠΛΕΚ έγινε ο ανικητος αγαπημένος μου ήρωας.

Εσεις?
( Το εξώφυλλο του τεύχους το "δανείστηκα" από το site mycomics.gr, του πολύ καλού φίλου Κώστα Γιαννακόπουλου)

7 σχόλια:

  1. Μπράβο Πάνο, πολύ καλό θέμα ξεκινάς! Η αντίστοιχη εμπειρία μου με γυρνάει πάει στην άνοιξη του 1973, δεν είχα ακόμη κλείσει τα 9, όταν ένας καλός φίλος και γείτονας, που δυστυχώς δε βρίσκεται πια στη ζωή, μου έδειξε το περιοδικό. Τον θυμάμαι να το διαβάζει στο μικρό του δωμάτιο ενός φτωχικού αλλά αξιοπρεπούς σπιτιού όπου έμενε με την οικογένειά του, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του τα μεσημέρια. Έκτοτε, ο ΜΠΛΕΚ μπήκε στη ζωή μου και δεν έφυγε ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ να θυμηθώ με ακρίβεια το πότε. Ηταν ομως καλοκάιρι του 1971 ή 1972 όταν με την μητέρα μου παρατήρησα σε ένα από τα δύο υπαίθρια περίπτερα τύπου τη μορφή του ξανθού γίγαντα. Από τότε έγινε αχώριστος φίλος μαζί βέβαια με το Ζαγκορ και τον Ομπραξ. Θυμαμαι επίσης ότι υπήρχε ενα μικρό κατάστημα παιγνιδιών όπου ανταλλάσαμε τα περιοδικά μας με άλλα που δεν ειχαμε διαβάσει. Ωραίες εποχές. Χούντα βέβαια αλλά εμεις με τα κοντα παντελονάκια παιζαμε στις αλλάνες ανέμελα και χωρίς φόβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πω την αλήθεια τεύχος συγκεκριμένο δεν θυμάμαι. Δεν νομίζω να το θυμόμουν και τότε. Αυτό όμως που συμβαίνει και με γεμίζει συγκίνηση είναι το εξής :
    Παίρνω κάποιο παλιό τεύχος για πρώτη φορά στα χέρια μου και αρχικά το εξώφυλλο αμυδρά κάτι μου φέρνει στην μνήμη. Το τρομερό είναι όταν πλέον αρχίζω το διάβασμα και θυμάμαι σκηνές και χαρακτήρες. Τώρα μετά από 30+ χρόνια. Τόσο δυνατά ήταν τα συναισθήματα και τότε και τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1969 ΕΝΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΘΩΣ ΒΡΙΣΚΟΜΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΙ"ΣΚΑΦΙΔΟΥΛΙ"
    ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΔΕΚΑ[ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ] ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΥΝΟΜΙΛΗΚΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ
    ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΟΝΟΜΑΤΙ "ΜΙΜΗΣ".
    ΕΙΧΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
    ΧΩΡΙΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ,ΗΤΑΝ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 2 ΤΟΥ ΜΠΛΕΚ "ΣΤΗΝ
    ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΩΝ" ΕΚΤΟΤΕ ΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ
    ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ 49 ΕΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aπο οτι καταλαβαινω, ειστε ολοι πιο παλιοι απο εμενα πλην του Κωστα. Συνεπως οφείλω σεβασμο στους γεροντοτερους. Αστειευομαι!
    Ειμαι σιγουρος ότι μεσα στην καρδιά σας κρύβονται ακόμα τα αγνά και παιδικά σας συναισθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αλήθεια είναι ότι εγώ, καθώς ήμουν και λίγο μικρότερος, δεν πρόλαβα τα μικρά τεύχη του Μπλεκ. Ξεκίνησα να διαβάζω Μπλεκ την ίδια εποχή που η ξαδέλφη μου -με την οποία κάναμε παρέα- διάβαζε Μανίνα και Κατερίνα. Το Μπλεκ ήταν τότε σε μεγάλο σχήμα και οι ιστορίες του ήρωα δημοσιεύονταν σε ολιγοσέλιδες συνέχειες... Η μεγάλη μου χαρά ήταν όταν το καλοκαίρι στο χωριό, εντόπιζα σε κανένα παλαιοπωλείο ή περίπτερο, τα παλιά μικρά τευχάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οπως ειπε κι ο Παναγιωτης τα μικρα μπλεκ ηταν λιγο προγενεστερα της εποχης μου.
    Το πρωτο μικρο μπλεκ δεν θυμαμαι απο που το αγορασα , ηταν ομως το 130 -οι κυνηγοι επεμβαινουν- μου εκανε μεγαλη εντυπωση η ιστορια που ξεκινουσε με τα μυστηριωδη (Υ) που ηταν το αρχικο γραμμα του ονοματος του πειρατη Υορικ.
    Πρεπει να ηταν γυρω στο 1975 και με μεγαλη αγωνια εψαχνα το επομενο τευχος , σιγα σιγα μεχρι το ετος 1983 ειχα μαζεψει ολα τα μικρα μπλεκ των 3 και 4 δρχ , εκτος απο πολυ λιγα που μου ελειπαν, αναμεσα σ' αυτα και το στοιχειωμενο 131.
    Περασαν απο τοτε 25 περιπου χρονια , οταν περισυ βρηκα την ξεχασμενη κουτα στο υπογειο ,με μεγαλυτερη θερμη απο παλια αρχισα να ψαχνω το λιγα τευχη των 3 δεχ,που ελειπαν.
    Το ωραιο της υποθεσης ειναι οτι το τελευταιο τευχος που συμπληρωσα ηταν το 131, οταν μου το εστειλε φιλος στις 23 Απριλιου 2010 , του Αγιου Γεωργιου (Υορικ = Γεωργιος), τυχαιο; δεν νομιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή