Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Star Trek: Voyager

"Κάποιες φορές χρειάζεται, απλά, να ανοίγεις δρόμο!" (Κυβερνήτης Κάθριν Τζέινγουεϊ)

(του Νίκου Δ. – Θ. Νικολαΐδη)

Το Star Trek: Voyager είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που δημιουργήθηκε από τους Rick Berman, Michael Piller και Jeri Taylor. Αρχικά προβλήθηκε από τις 16 Ιανουαρίου 1995 έως και τις 23 Μαΐου 2001 μέσω του νέου δικτύου (UPN) της εταιρείας Paramount Pictures με συνολικά 172 επεισόδια, σε επτά σεζόν. Η νέα σειρά δημιουργήθηκε μετά από την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου (Star Trek: The Next Generation) για να συμβαδίσει με τον τρίτο κύκλο (Star Trek: Deep Space Nine), που βρισκόταν τότε ακόμη σε εξέλιξη.  Ως η τέταρτη σειρά του franchise Star Trek  διαδραματίζεται στον 24ο αιώνα, όταν η Γη είναι μέλος μιας Ενωμένης Ομοσπονδίας Πλανητών (United Federation of Planets).



Η υπόθεση.

Το Voyager εστιάζει στις περιπέτειες του σκάφους του Starfleet USS Voyager, καθώς το τελευταίο προσπαθεί να επιστρέψει στη βάση του στο Άλφα Τεταρτημόριο, αφού πρώτα εγκλωβίστηκε στο Δέλτα Τεταρτημόριο της πιο απομακρυσμένης πλευράς του Γαλαξία. Η  σειρά σχεδιάστηκε έτσι ώστε να διατηρεί τη θεματική συνέχεια με στοιχεία που είχαν εισαχθεί στο The Next Generation (1987-1994) αλλά και στο Deep Space Nine (1993-1999). Η περίπλοκη σχέση μεταξύ του Starfleet και των αποίκων – αποστατών της πρώην Ομοσπονδίας (γνωστών ως Maquis) ήταν το κεντρικό θέμα.  Το Voyager ήταν η πρώτη σειρά Star Trek που παρουσίαζε μια γυναίκα διοικητή, την Kathryn Janeway (το ρόλο της υποδύεται η ηθοποιός Kate Mulgrew)  ως κύριο πρωταγωνιστή.  

Δημιουργοί – συντελεστές, καινοτομίες και παρελκόμενα.

Ο Μπέρμαν ήταν ο επικεφαλής εκτελεστικός παραγωγός (υπεύθυνος για τη συνολική παραγωγή) με τη βοήθεια μιας σειράς εκτελεστικών παραγωγών όπως οι Πίλερ, Τέιλορ, Μπράνον Μπράγκα και Κένεθ Μπίλερ. Τοποθετημένο σε διαφορετικό μέρος του Γαλαξία από τις προηγούμενες εκδοχές του Star Trek, το Voyager έδωσε στους σεναριογράφους την ευκαιρία να παρουσιάσουν νέα εξωγήινα είδη, πιο συγκεκριμένα τους Kazon, Vidiians, Hirogen και τους Species 8472. Κατά τη διάρκεια των μεταγενέστερων σεζόν τα Borg— ένα είδος που πρωτοεμφανίστηκε σ την Επόμενη Γενιά (Star Trek The Next Generation)— επανήλθαν στο προσκήνιο ως οι βασικοί αντίπαλοι. Κατά τη διάρκεια της σειράς του Voyager παρήχθησαν κάποια σχετικά κόμικς, αλλά και βιντεοπαιχνίδια. Μετά δε από το τέλος της, διάφορα μυθιστορήματα συνέχισαν τη δράση.


·         Η διανομή των βασικών ρόλων: Kate Mulgrew (ως Κάπτεν Κάθριν Τζέινγουεϊ), Robert Beltran (Ύπαρχος Chakotay), Roxann Dawson (Ανθυποπλοίαρχος BElanna Torres), Jennifer Lien (Kes), Robert Duncan McNeill (Υποπλοίαρχος Tom Paris), Ethan Phillips (Neelix), Robert Picardo (‘ιατρός’), Tim Russ (Υποπλοίαρχος-αξιωματικός Ασφαλείας & Επιστημών Tuvok), Garrett Wang (Σημαιοφόρος-πηδαλιούχος Harry Kim), Jeri Ryan (πρώην Borg Seven of Nine).

Σεναριακή πλοκή.

Στο πρώτο, πιλοτικό επεισόδιο (Caretaker) το USS Voyager, υπό τις διαταγές της καπετάνιου Kathryn Janeway, αναχωρεί από τον διαστημικό σταθμό Deep Space Nine για μια επικίνδυνη αποστολή στα νεφελώματα Badlands. Αναζητούν ένα χαμένο διαστημόπλοιο όπου επέβαινε μια ομάδα ανταρτών Μακίς, στο οποίο έχει διεισδύσει κρυφά ο αξιωματικός ασφαλείας του Voyager, υπολοχαγός (Vulcan) Tuvok. Ο πλωτάρχης  Tom Paris, ένας ντροπιασμένος πρώην αξιωματικός του Starfleet που εντάχθηκε στους Maquis και στη συνέχεια συνελήφθη, συμφωνεί να βοηθήσει να βρεθεί το πλοίο με αντάλλαγμα την αποκατάστασή του. Ενώ φτάνει στα Badlands, το Voyager παγιδεύεται από ένα ισχυρό ενεργειακό κύμα που σκοτώνει αρκετά μέλη του πληρώματος, βγάζει εκτός λειτουργίας το σκάφος και το καθηλώνει στο Τεταρτημόριο Δέλτα (Delta Quadrant) του Γαλαξία, που απέχει περισσότερα από 70.000 έτη φωτός από τη Γη.

«Ισχύς εν τη ενώσει».

Το κύμα δεν ήταν φυσικό φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιήθηκε από μια εξωγήινη οντότητα (γνωστή ως Caretaker) για να τραβήξει το Voyager στο Delta Quadrant. Ο Φροντιστής είναι υπεύθυνος για τη συνεχή φροντίδα των Ocampa, μιας φυλής εξωγήινων ιθαγενών στο Τεταρτημόριο  Δέλτα  και έχει ήδη απαγάγει άλλα είδη από όλο το Γαλαξία, σε μια προσπάθεια να βρει έναν διάδοχο. Το σκάφος των Maquis τραβήχτηκε επίσης στο Delta Quadrant και τελικά τα δύο πληρώματα συμφωνούν (στην αρχή απρόθυμα) να ενώσουν τις δυνάμεις τους μετά την καταστροφή του διαστημικού σταθμού του Caretaker, σε μια μάχη με ένα άλλο τοπικό εξωγήινο είδος, τους Kazon. Ο Chakotay, επικεφαλής της ομάδας Maquis, γίνεται ο πρώτος αξιωματικός (ύπαρχος-υποδιοικητής)  του Voyager. Η Maquis B'Elanna Torres (μισή άνθρωπος/μισή-Klingon) αναλαμβάνει τη θέση της αρχιμηχανικού του σκάφους και ο υποπλοίαρχος Paris εκείνη του επικεφαλής αξιωματικού (πλοηγού) στο Voyager. Λόγω του θανάτου ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού, ο Γιατρός, ένα ιατρικό ολόγραμμα έκτακτης ανάγκης που έχει σχεδιαστεί μόνο για βραχυπρόθεσμη χρήση, απασχολείται ως ο επικεφαλής ιατρός, υπεύθυνος για την καλή υγεία του πληρώματος. Δύο ιθαγενείς του Delta Quadrant,ο Neelix  (ένας Ταλαξιανός οδοκαθαριστής) και η Kes (μία νεαρή Ocampa) γίνονται δεκτοί στο πλοίο ως σεφ/αξιωματικός ηθικής και  νοσοκόμα- βοηθός του γιατρού, αντίστοιχα.

Χαμένοι στο αχανές σύμπαν!

Λόγω της μεγάλης απόστασής του από τον χώρο ελέγχου της Ομοσπονδίας, το Δέλτα Τεταρτήμιο δεν έχει χαρτογραφηθεί από τον Starfleet και έτσι το Voyager πραγματικά «πηγαίνει εκεί που δεν έχει πάει ποτέ άνθρωπος!». Καθώς το ταξίδι της επιστροφής και μάλιστα με ταχύτητα μέγιστης δίνης, υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει... 75 χρόνια (!), το σκάφος περνά από περιοχές που ανήκουν σε διάφορα είδη: Τους βάρβαρους και φιλοπόλεμους Καζόν, τους Vidiians που συλλέγουν όργανα, τη νομαδική - κυνηγό φυλή των Hirogen, το τρομακτικό Είδος 8472 και –κυρίως- τους θανάσιμα εχθρικούς Borg, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες περιοχές του διαστήματος από τις οποίες υποχρεωτικά θα διέλθει το Voyager. Συναντούν επίσης διάφορα άγνωστα φυσικά φαινόμενα, μια νεφελώδη περιοχή που ονομάζεται Nekrit Expanse, μια μεγάλη περιοχή κενού χώρου που καλείται Void, όπως και σκουληκότρυπες, επικίνδυνα νεφελώματα και άλλες ανωμαλίες.

Και πάλι ο ενοχλητικός Q!

Το Voyager είναι η τρίτη σειρά Star Trek που περιλαμβάνει την οντότητα Q, έναν παντοδύναμο εξωγήινο — και η δεύτερη σε επαναλαμβανόμενη βάση, καθώς ο Q (το ρόλο ερμηνεύει ιδανικά ο John de Lancie)έκανε μία και μοναδική  εμφάνιση στο Star Trek: Deep Space Nine. Η διοίκηση του Αστροστόλου πληροφορείται για την επιβίωση των μελών του Voyager όταν το πλήρωμα του τελευταίου ανακαλύπτει -και επωφελείται από τη χρήση- ενός αρχαίου διαστρικού δικτύου επικοινωνιών. Αυτό το σύστημα αναμετάδοσης, που επίσης  διεκδικείται από τους Hirogen, θα απενεργοποιηθεί αργότερα, αφού όμως είχε συντελέσει στην επανειλημμένη επικοινωνία του Voyager  με τη Γη.

Αποχωρήσεις, προσθήκες και η εξέλιξη των χαρακτήρων.

Στην αρχή της τέταρτης σεζόν της σειράς η Kes εγκαταλείπει το πλοίο μετά από μια ακραία μεταμόρφωση των νοητικών της ικανοτήτων, ενώ το Seven of Nine (γνωστό στην καθομιλουμένη σαν Seven), ένα drone Borg που αφομοιώθηκε ως εξάχρονο κοριτσάκι, απελευθερώνεται από τη συλλογικότητα και εντάσσεται στο πλήρωμα του Voyager. Καθώς η σειρά προχωρά, η Seven αρχίζει να ανακτά την ανθρωπιά της με τη συνεχή βοήθεια της διοικητού Janeway, η οποία της δείχνει πως συναισθήματα όπως η φιλία, η αγάπη και η φροντίδα είναι πιο σημαντικά από τη στείρα «τελειότητα» που εμφανίζει η αλλόκοτη και ψυχρή φύση των Borg. Ο Γιατρός γίνεται επίσης πιο ανθρώπινος, ξεφεύγοντας από τα περιορισμένα όρια της κλινικής (sickbay) και ακόμη από το ίδιο το πλοίο. Ανακαλύπτει την έφεσή του για τη μουσική και την τέχνη την οποία και καταδεικνύει στην πορεία, κατ’ αντιστοιχία με τα –προηγούμενα- παραδείγματα τόσο του κ. Σποκ (βασικού πρωταγωνιστή στην αρχική σειρά-TOS), όσο και του ανδροειδούς Data (The Next Generation).

 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου