Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Star Trek: Deep Space Nine (t.v. series, 1993 – 1999)

Στην περιοχή του απελευθερωμένου πλανήτη Bajor, ο ομοσπονδιακός διαστημικός σταθμός Deep Space Nine φρουρεί το άνοιγμα μιας σταθερής σκουληκότρυπας στην μακρινή πλευρά του Γαλαξία.

[Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης]

Star Trek: Deep Space Nine είναι μία Αμερικανική τηλεοπτική περιπετειώδης σειρά επιστημονικής φαντασίας, που δημιουργήθηκε από τους Νεοϋορκέζους σεναριογράφους Rick Berman (γεν. 25.12.1945) και Michael Piller (30.5.1948 – 1.11.2005) Η τρίτη σειρά (αρχικά: Star Trek The Original Series, 1966-1969) στο franchise πολυμέσων Star Trek, προβλήθηκε από τις 3 Ιανουαρίου 1993 έως τις 2 Ιουνίου 1999, με συνολικά 176 επεισόδια και επί επτά συνεχόμενες περιόδους. Διαδραματίζεται στον 24ο αιώνα, όταν η Γη είναι μέρος μιας Ενωμένης Ομοσπονδίας Πλανητών, η αφήγησή της επικεντρώνεται στον ομώνυμο διαστημικό σταθμό Deep Space Nine, που βρίσκεται δίπλα σε μια «σκουληκότρυπα» η οποία συνδέει την περιοχή της Ομοσπονδίας με το Τεταρτημόριο Γάμμα, στην πιο μακρινή πλευρά του Γαλαξία.

Μία επιτυχημένη «συνταγή».

Μετά την επιτυχία της δεύτερης σειράς με τίτλο Star Trek: The Next Generation (1987 – 1994) η παραγωγός εταιρεία Paramount Pictures αποφάσισε τη δημιουργία μίας ακόμη σειράς που διαδραματίζεται στο φανταστικό σύμπαν του Star Trek. Δημιουργώντας το Deep Space Nine (DS9) οι Berman και ο Piller χρησιμοποίησαν στοιχεία πλοκής που εισήχθησαν στο The Next Generation, δηλαδή τη σύγκρουση μεταξύ δύο αντιπάλων ειδών, των Cardassians και των Bajorans.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το Deep Space Nine ήταν η πρώτη σειρά Star Trek που δημιουργήθηκε χωρίς την άμεση ανάμειξη του δημιουργού του franchise Gene Roddenberry (1921 – 1991), ακόμη είναι το πρώτο σίριαλ όπου η δράση λαμβάνει χώρα στο περιβάλλον ενός διαστημικού σταθμού (και όχι στο γνωστό μας διαστημόπλοιο) καθώς επίσης το πρώτο που εμφανίζει έναν Αφροαμερικανό ως κεντρικό χαρακτήρα: Αρχικά σαν διοικητή του Αστροστόλου της Ομοσπονδίας Πλανητών (Starfleet Commander) και στη συνέχεια ως Κυβερνήτη του διαστημικού σταθμού (Captain Benjamin Sisko) με το ρόλο να υποδύεται ο μαύρος ηθοποιός Avery Brooks. Τέλος, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του franchise Star Trek, που η πλειοψηφία των μελών του πληρώματος δεν ανήκει στο γήινο είδος.

Η εξέλιξή της σειράς.

Αλλαγές σημειώθηκαν, ωστόσο στη σειρά, κατά τη διάρκεια της επταετούς πορείας της. Στην τρίτη σεζόν το διαστημόπλοιο USS Defiant εισήχθη για να επιτρέψει την απόδοση περιπετειών μακριά από τον διαστημικό σταθμό και στην τέταρτη προστέθηκε στο καστ ο Κλίνγκον Worf (Michael Dorn), ένας χαρακτήρας που ξεκίνησε από το The Next Generation και μετείχε στο βασικό πλήρωμα του Enterprise, ως υπεύθυνος ασφαλείας. Οι τρεις τελευταίες σεζόν ασχολούνται με το θέμα του πολέμου μεταξύ της Ομοσπονδίας και μιας εχθρικής δύναμης ονόματι Gamma Quadrant, όργανο του πολυπολιτισμικού μιλιταριστικού κέντρου Dominion.

Απήχηση και συνέχεια.

Αν και όχι τόσο δημοφιλές όσο το The Next Generation, το Deep Space Nine έτυχε θετικής κριτικής. Μετά και την επιτυχία του Deep Space Nine, η Paramount ανέθεσε στους Berman, Piller και στη Jeri Taylor (γεν. 30.6.1938) την παραγωγή του Star Trek: Voyager το οποίο ξεκίνησε το 1995 και διήρκεσε μέχρι το 2001. Κατά τη διάρκεια της προβολής του Deep Space Nine εμφανίστηκαν διάφορα graphic novels και video games με το ίδιο θέμα, ενώ μετά το πέρας της, τη συνέχεια της σειράς αυτής ανέλαβαν ορισμένα σχετικά κόμικς.

  • ΔΕΙΤΕ επίσης:

https://memory-beta.fandom.com/wiki/DS9_comics

https://www.space.com/star-trek-deep-space-nine-dog-of-war-comics-miniseries

 Διανομή ρόλων.

·         Avery Brooks (Κυβερνήτης – διοικητής του σταθμού, Μπεν Σίσκο)

·         Cirroc Lofton (Τζέικ, υιός του Κυβερνήτη Σίσκο)

·         Rene Auberjonois (Σύμβουλος Όντο, μία εξωγήινη πολυμορφική οντότητα που μπορεί να λάβει διάφορες μορφές)

·         Nana Visitor (Πλωτάρχης Κίρα Νέρις, Μπατζοριανή α’ αξιωματικός - υποδιοικήτρια του σταθμού)

·         Colm Meaney (επικεφαλής μηχανικός ‘αρχηγός’ Ο’ Μπράιαν, με προηγούμενη συμμετοχή στο 2ο κύκλο της σειράς)

·         Armin Shimerman (Φερένγκι Κουάρκ, υπεύθυνος αναψυχής, ιδιοκτήτης του μπαρ του σταθμού)

·         Alexander Siddig (Δρ. Τζ. Μπασίρ, επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου του σταθμού)

·         Terry Farrell (Πλωτάρχης Τζάντζια Νταξ, 3η στην ιεραρχία και ανώτατη αξιωματικός επιστημών ανήκουσα στο εξωγήινο ανθρωποειδές είδος Trill, που διαθέτει την ικανότητα να μεταλλάσσεται, αλλάζοντας ξενιστή)

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου