Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Captain Scarlet and the Mysterons


Απόσπασμα του κόμικ (TV21)
(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

«This is the voice of the Mysterons… The Earth will be destroyed!»

Ακόμα θυμάμαι το ξεκίνημα κάθε επεισοδίου αυτής της πρωτότυπης τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας που βλέπαμε (και) στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Και πραγματικά, με δύο τρομακτικούς, πράσινους κύκλους να εμφανίζονται στην οθόνη, είχες την αίσθηση ότι η φωνή του Νότιο-Αφρικανού ηθοποιού Donald Gray (1914 – 1978) σου πάγωνε το αίμα! Ωστόσο, το στοιχείο που έκανε τη σειρά μοναδική ήταν πως δεν επρόκειτο για κανονικό σίριαλ με ηθοποιούς –όπως άλλα του είδους του, π.χ. Space 1999, όπου οι ίδιοι συντελεστές είχαν συμμετοχή - όμως δεν ήταν και καρτούν. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα… διαστημικό κουκλοθέατρο, με πρωταγωνιστές καλαίσθητες μαριονέτες! Και φυσικά, όλες οι φωνές ήταν ντουμπλαρισμένες από γνωστούς καλλιτέχνες, της μικρής ή και της μεγάλης οθόνης.

Η Synthia & ο Gerry, με τις κούκλες τους ανά χείρας

Βρετανικής προέλευσης

Τη σειρά εμπνεύστηκε το ευφάνταστο ζευγάρι των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών Anderson, ο Gerry (1929 – 2012) και η σύζυγός του Synthia (το γένος Thomas, 1927 – 2016). Μέσω της δικής τους εταιρείας (Century 21 Productions) και με τη συνεργασία του εικαστικού-μακετίστα Reg Hill (1914 – 1999) παρουσίασαν στο βρετανικό κοινό τις ηλεκτρονικές τουςκούκλες που, σε συνδυασμό με τα ειδικά σκηνοθετικά εφέ, έκλεψαν τις εντυπώσεις. Μετά την πρώτη τους επιτυχία που γνώρισαν με τις σειρές  Stingray (1964 – 1965) και Thunderbirds (1965 – 1966), δημιούργησαν τώρα την πλέον εντυπωσιακή, αυτή με ήρωα τον ατρόμητο Κάπταιν Σκάρλετ (πλήρης τίτλος: Captain Scarlet and the Mysterons). Ο Σκάρλετ και η παρέα του εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στις 29Σεπτεμβρίου του 1967 και τα 32 (25λεπτα) επεισόδια (της μίας και μοναδικής σεζόν της σειράς) ολοκληρώθηκαν στις 14 Μαΐου του 1968. Η εκπομπή έτυχεπαγκόσμιας καταξίωσης και αναπαράχθηκε άμεσα σε περισσότερες από 40 χώρες, με την Ιαπωνία να την αναμεταδίδει πρώτη από όλες.

Υπόθεση

Σύμφωνα με το σενάριο, που εκτυλίσσεται στο μελλοντικό έτος 2068, το πλήρωμα του γήινου διαστημόπλοιου ZeroX, καλείται να διερευνήσει την προέλευση κάποιων ραδιοκυμάτων που φέρονται να προέρχονται από τον πλανήτη Άρη. Φτάνοντας εκεί, ανακαλύπτουν μία εξωγήινη εγκατάσταση, την οποία και καταστρέφουν ολοσχερώς έπειτα από μία τραγική παρεξήγηση. Θεώρησαν ως απειλή μία συσκευή που βρισκόταν στον οικισμό, την οποία εξέλαβαν –λανθασμένα- ως όπλο μαζικής καταστροφής. 


Μετά από αυτή την πρόκληση, το εξωγήινο είδος που έδρευε εκεί (οι Μύστερονς) ορκίζονται εκδίκηση και κηρύττουν τον πόλεμο στη Γη. Η φυλή αυτή είναι ιδιαίτερα προηγμένη στον τομέα της τεχνολογίας, κάτι που τους καθιστά μία θανάσιμη απειλή! Κάτοχοι της μεθόδου της ανάκτησης (retrometabolism) είναι σε θέση να αναπαράγουν επιτυχώς κάθε καταστραμμένη δομή (βιολογική ή μη) με αποτέλεσμα να κυριαρχούν στη βούληση και τη σκέψη των θυμάτων τους. Πρώτο από αυτά, που γίνεται άβουλο όργανο και κατάσκοπός τους, είναι ο Captain Black, ο αρχηγός της αποστολής που είχε φτάσει στον πλανήτη τους. 

Τα δύο πρόσωπα του Captain Black

Απέναντί τους βρίσκεται η Παγκόσμια Οργάνωση Ασφαλείας της Γης (Spectrum) με τον διοικητή – κυβερνήτη (Colonel White) και τον υποδιοικητή - υποπλοίαρχο (Lieutenant Green). Στο δύσκολο έργο τους να αμυνθούν κατά της εισβολής των Mysterons, βασίζονται κυρίως στον τολμηρό κοσμοναύτη Captain Scarlet. Ο τελευταίος, έχοντας καταφέρει να υποκλέψει το μυστικό όπλο του εχθρού, μετατρέπεται σε έναν «άφθαρτο» μαχητή! Να επισημάνουμε ότι ο Gray υποδύεται τις φωνές  των τριών εκ των κυρίων βασικών πρωταγωνιστών (Mysterons, Colonel White, Captain Black).

Στην Ελλάδα

Με σημαντική καθυστέρηση, εφόσον η ελληνική τηλεόραση βρισκόταν ακόμη στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στο πειραματικό της ξεκίνημα, οι περιπέτειες του Κάπταιν Σκάρλετ προβλήθηκαν στις μικρές μας οθόνες (ασπρόμαυρες τότε), μέσω του Καναλιού των Ενόπλων Δυνάμεων (Υ.ΕΝ.Ε.Δ.), από τον Αύγουστο του 1975 έως τον Ιούλιο του 1976. Τη σκυτάλη πήρε, άμεσα, η Ε.Ρ.Τ. που από τον Αύγουστο του 1976 μέχρι και τον Ιανουάριο του 1979, με κάποιες ενδιάμεσες διακοπές, μετέδιδε το Στίνγκρεϊ.


Απόδοση σε κόμικς.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της τηλεοπτικής προβολής, το ζεύγος Anderson προχώρησε στη διασκευή σε κόμικς, μέσω των εντύπων του T.V. Century 21 ( City Magazines). Η πρώτη έκδοση (υπήρξαν πολλές επαναλήψεις) καταγράφεται από το Σεπτέμβριο του 1967 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1969 και σε αυτήν το βασικό σχεδιασμό ανέλαβε ο έμπειρος εικονογράφος Ron Embleton. Τα σενάρια, μεταξύ άλλων, συνέγραφαν οι Alan Fennell, Simon Archer και Graeme Bassett. Ο Frank Bellamy (γνωστός από τη σειρά Dan Dear, της δεκαετίας του ’50 στο περιοδικό Eagle) ασχολήθηκε με τα εξώφυλλα των τευχών. Μία πλειάδα δημιουργών εργάσθηκε διαχρονικά στο κόμικ, όπως οι Jim Watson, John Burns, Mike Noble, John Cooper, Barrie Mitchell, Mike White, Keith Watson, Don Harley, Malcolm Stokes, Brian Lewis και Martin Asley.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου