Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

100 χρόνια διασκέδαση Ντίσνεϊ!

 

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Σε λιγότερο από 2 μήνες συμπληρώνεται ένας αιώνας απ’ τη στιγμή που το σύμπαν των ηρώων της ψυχαγωγικής βιομηχανίας Ντίσνεϊ μπήκε εμφαντικά στη ζωή του παγκόσμιου κοινού. Η ομώνυμη εταιρεία (animation) ιδρύθηκε στις Η.Π.Α. στις 16 Οκτωβρίου του 1923, με πρωτεργάτες τα αδέλφια Γουόλτερ και Ρόυ Ντίσνεϊ (1893 - 1971) και τον καλλιτέχνη-τεχνικό των καρτούν Ουμπ Άϊγουερκς (1901 – 1971). Έκτοτε όλα θα άλλαζαν στο χώρο της διασκέδασης, των κινουμένων σχεδίων και των κόμικς, αφού οι πρωτοπόρες δημιουργίες του ανεπανάληπτου Γουόλτ Ντίσνεϊ (1901 – 1966) κατάκτησαν την κορυφή στις προτιμήσεις τηλεθεατών και αναγνωστών ολόκληρου του πλανήτη.

Walt & Roy Disney

Walt Disney & Ub Iwerks
«Όλα ξεκίνησαν με ένα ποντίκι»

Η παραπάνω εμβληματική φράση πιστώνεται στον Γουόλτ, ο οποίος αναζητούσε να παρουσιάσει έναν καινούργιο χαρακτήρα καρτούν, που θα τραβούσε το ενδιαφέρον κυρίως των μικρότερων θεατών. Ανέκαθεν, τα μικρά ζωάκια ήταν οι αγαπημένοι φίλοι των παιδιών, οπότε ο στόχος ήταν εμφανής. Ο άμεσος συνεργάτης του Γουόλτ, Ουμπ Άϊγουερκς ξεκίνησε να σχεδιάζει φιγούρες ζώων (άλογα, σκίουρους, γάτες, σκυλιά) ωστόσο λέγεται πως η τελική επιλογή (ποντικός) έχει να κάνει (και) με το εξάρτημα του υπολογιστή, πάνω στο οποίο έπεσε το βλέμμα και των δυο τους. Ο κύβος, είχε ριφθεί! Μετά από μία πειραματική (βουβή) προβολή το Μάιο του 1928, τελικά ο περίφημος Μίκυ Μάους εμφανίσθηκε στην κινηματογραφική οθόνη στις 18 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ως πρωταγωνιστής της ασπρόμαυρης ταινίας μικρού μήκους με τίτλο Steamboat Willie.

1953
Στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες αναγνώστες θα είχαν την ευκαιρία από τα μέσα, περίπου, της δεκαετίας του ’50 να γνωρίσουν το διάσημο ποντίκι-ντετέκτιβ. Με πρωτοβουλία των εκδόσεων Ατλαντίς των αδελφών Πεχλιβανίδη, ο Μίκυ και η παρέα του εμφανίσθηκαν στις σελίδες του περιοδικού Γέλιο και Χαρά, που βγήκε στα περίπτερα της χώρας στις 28 Φεβρουαρίου 1954. 


Οι ίδιες εκδόσεις παρουσίασαν και το (επίσης εβδομαδιαίο) Περιοδικό του Μίκυ Μάους από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο του 1961. Το 1966 η συνεργασία του Οίκου Πεχλιβανίδη με την εταιρεία Ντίσνεϊ τερματίσθηκε και τη «σκυτάλη» ανέλαβαν οι εκδόσεις Τερζόπουλου. Το περιοδικό Μίκυ Μάους πρωτοβγήκε την 1η Ιουλίου 1966 και κράτησε πάνω από 47 χρόνια!  Με μία μικρή μόνο διακοπή (Σεπτέμβριος 2013 – Ιούνιος 2014) την έκδοση συνεχίζουν οι Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.  

Διάσημα ποντίκια!

Πλην του Μίκυ, άλλοι διάσημοι ανά την υφήλιο «χάρτινοι» ή «κινούμενοι» ποντικοί είναι ο Τζέρι (του γνωστού δίδυμου) που γεννήθηκε το 1940 από τη Metro Goldwin Mayer, ο Μάιτι Μάους (1942) της 20th Century Fox και ο Μεξικανός Σπίντι Γκονζάλες (1953).

Το ποντίκι στη λογοτεχνία και στα θεάματα.

Έστω και μεταφορικά, τα ποντίκια έχουν θέση και στη λογοτεχνία, το θέατρο, αλλά και τα θεάματα, γενικώς. Ο περίφημος Τζον Στάιμπεκ (1902 – 1968) τα χρησιμοποίησε στον τίτλο του υπέροχου μυθιστορήματός του Άνθρωποι και Ποντίκια (Of Mice and Men) που εμπνεύστηκε το 1937. Το 1955 ο Λέοναρντ Γουίμπερλι (1915 – 1983) έγραψε τη σατιρική νουβέλα Το Ποντίκι που Βρυχάται (The Mouse that Roared) που μεταφέρθηκε στο σινεμά (1959) με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς. Έναν μικρό αλλά πολύ χαρακτηριστικό ρόλο είχε το 1999 ένα αληθινό ποντίκι (κύριος Τζινγκλς) στην ταινία Το Πράσινο Μίλι (The Green Mile) με τον Τομ Χανκς στο βασικό ρόλο. Ήταν μία ακόμη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη, του ομότιτλου έργου (1996) του Στίβεν Κινγκ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου