Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Τα πολλά κόμικ-στριπ του "Φώκου" !

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Κατόπιν παρότρυνσης του φίλου των κόμικς (μέλος του σχετικού group που έχουμε στο facebook) κ. Στέλιου Σαρρή, έκανα μία μεγάλη έρευνα στο ηλεκτρονικό αρχείο της εφημερίδας Μακεδονία, ανακαλύπτοντας έναν πραγματικό, εικονογραφημένο θησαυρό !

 Με έναρξη το Κυριακάτικο φύλλο της 9ης Δεκεμβρίου του 1962 και σε 25 συνέχειες, ο εξαίρετος εικονογράφος Φωκίων Δημητριάδης φιλοτέχνησε συνολικά 350 καρέ, που αποτυπώνουν τα έργα και τις ημέρες του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου (1864 - 1936). Η κάθε εικόνα συνοδεύεται από σύντομη λεζάντα, της οποίας το περιεχόμενο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μανιατάκος ενώ η τεχνική προσαρμογή ήταν του γραφίστα Γιάννη Σβορώνου.

Σημειωτέον, ότι, ο "Φώκος" έκανε επί σειρά ετών ιδιαίτερα εύστοχες και "εύγλωττες" πολιτικές γελοιογραφίες στο συγκεκριμένο έντυπο, επί καθημερινής μάλιστα, βάσης !

"Η Εποποιία του Στάλινγκραντ"


Ένα δεύτερο κόμικ-στριπ του Φ.Δ. στην ίδια εφημερίδα (Μακεδονία - φύλλα Κυριακής) αναφέρεται στην επική μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία εν πολλοίς έκρινε τον πόλεμο στο Ανατολικό Μέτωπο. Δημοσιεύθηκαν 13 συνέχειες (φύλλα: 31.10.1965 έως και 23.1.1966) με τον καλλιτέχνη να φιλοτεχνεί συνολικά 78 καρέ. Και αυτή την πληροφορία μας έδωσε ο φίλος κ. Σαρρής. 

Πρόσφατα ωστόσο, ανακαλύψαμε τρεις ακόμη όμορφες δημιουργίες του εξαίρετου καλλιτέχνη, στην ίδια πάντα εφημερίδα (Μακεδονία). Με έναρξη το φύλλο της Κυριακής 11 Ιουνίου του 1967 άρχισε την εικονογράφηση στο ανάγνωσμα του Κορνέλιους Ράιαν με τίτλο Η Τελευταία Μάχη (που αναφερόταν στην πτώση του Γ' Ράιχ), ενώ 4 μήνες αργότερα (από το φύλλο Κυριακής 15 Οκτωβρίου 1967) ξεκίνησε να φιλοτεχνεί τη σειρά Φλέγονται οι Ωκεανοί (μέτωπο Ειρηνικού στο Β' Π.Π.). Τέλος, στις 20 Οκτωβρίου του 1968 άρχισε να σκιτσάρει το στριπ που έφερε τίτλο Κατασκοπείαι που άλλαξαν την πορεία του πολέμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου