Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

«Έφυγε» ο Νιλ Άνταμς, ο σπουδαίος Αμερικανός δημιουργός!

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Ο εξαίρετος Αμερικανός εικονογράφος Νιλ Άνταμς έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, κάνοντας φτωχότερη την παγκόσμια σκηνή κόμικς στην οποία και πρωταγωνίστησε, με εμφαντικό τρόπο, τις δεκαετίες (κυρίως) του ’70 και ’80.

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη (όπου και απεβίωσε άλλωστε) στις 15 Ιουνίου 1941, ο Νιλ από μικρός φανέρωσε τις πτυχές του τεράστιου ταλέντου του. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Βιομηχανικής Τέχνης του Μανχάταν (1959) άρχισε την μακρά επαγγελματική του ενασχόληση με την εταιρεία D.C. Comics. Εμπνεύστηκε, μεταξύ άλλων, τους χαρακτήρες κόμικς Ras al Ghul, Man-Bat, John Stewart κ.α.  Ήταν ο συν-ιδρυτής (μαζί με το συνάδελφό του, Dick Giordano) του σχεδιαστικού στούντιο Continuity Associates (1971), ενώ αναδείχθηκε σε ηγέτιδα μορφή στον τομέα της καθιέρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών της «9ης Τέχνης», για τα οποία αγωνίστηκε με σθένος.

Ben Casey (#1, 26-11-1962)

Τη δεκαετία του ’60 μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η μεταφορά στο χαρτί των καρέ, της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Ben Casey, ενώ αργότερα ανέλαβε την εικονογράφηση άλλων ιστοριών στη σειρά Strange Adventures (Deadman). Την επόμενη δεκαετία φιλοτέχνησε περιπέτειες των ηρώων Batman, Green Lantern/Green Arrow κλπ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στράφηκε στην εικονογράφηση πολυτελών εκδόσεων κόμικς, ενώ συνεργάσθηκε και με την περίφημη Marvel. Από το 1984 έως το 1994 ηγήθηκε του -αποκλειστικά δικού του- καλλιτεχνικού πρακτορείου Continuity Comics.

Το 1998 ο Άνταμς εισήλθε, τιμητικά, στο Eisners Awards Will Eisner Comic Book Hall of Fame και  έναν χρόνο μετά (1999), στο Harvey Award's Jack Kirby Hall of Fame. Τελευταία του διάκριση ήταν η είσοδος στο Inkwell Awards Joe Sinnott Hall of Fame (2019).

  • Ο Άνταμς έφυγε από κοντά μας στις 28 Απριλίου σε ηλικία 81 ετών, αλλά το πλούσιο έργο του θα συντροφεύει τους λάτρεις του χώρου, για πάντα!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου