Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ο θρυλικός "Ζαγκόρ" και ο κόσμος του!

Το "σύμπαν" του Ζαγκόρ (σχέδιο του G. Ferri)

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Ο θρυλικός ήρωας των κόμικς Ζαγκόρ δημιουργήθηκε το 1961, από το σεναριογράφο Sergio Bonelli (που υπέγραφε χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Guido Nolitta") και τον εικονογράφο Gallieno Ferri. Αρχικά σκόπευαν να του δώσουν το όνομα "Ajax", άλλαξαν όμως γνώμη, προκειμένου να μην υπάρξει σύγχυση με την επωνυμία γνωστού απορρυπαντικού (!). Το αληθινό του όνομα του ήρωά μας είναι Πάτρικ Ουίλντινγκ, αλλά οι Ινδιάνοι τον αποκαλούν Ζαγκόρ ή Za-Gor-Te-Nay, "Το Πνεύμα Με Το Τσεκούρι". Η ιστορία του Ζαγκόρ τοποθετείται στο Βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, σε μια ελώδη, δύσβατη περιοχή του φανταστικού δάσους του Ντάρκγουντ στην Πενσιλβάνια. 

Ωστόσο, συχνά στις περιπέτειες του ιδιαίτερα δημοφιλή αυτού χαρακτήρα (παγκοσμίως, όχι μόνο σε Ιταλία ή Ελλάδα) παρατηρούνται αναχρονισμοί,  ενώ δεν λείπουν στοιχεία μεταφυσικού, επιστημονικής φαντασίας κλπ. Ο Ζαγκόρ είναι ο θρυλικός ήρωας των δασών, των βουνών και των λιμνών που τηρεί την ειρήνη ανάμεσα σε λευκούς και Ινδιάνους και τιμωρεί τους εγκληματίες. Οι γονείς του σφαγιάστηκαν από τους Ινδιάνους Αμπενάκι, που καθοδηγούνταν από έναν φανατικό λευκό αποστάτη. Ο Ζαγκόρ επέζησε της σφαγής και διασώθηκε μέσα από το ποτάμι από τον νομάδα κυνηγό, ποιητή και φιλόσοφο "Περιπλανώμενο" Φίτζι, που το πραγματικό του όνομα είναι Ναθάνιελ Φιτζέραλντσον. Ο Φίτζι τον μεγάλωσε σαν δικό του γιο και τον εκπαίδευσε ως κυνηγό και πολεμιστή.

Ο Ζαγκόρ και οι πιστοί του φίλοι


Στις ιστορίες του, οι οποίες αποδίδονται με ρεαλισμό, στα όρια του κυνισμού και για αυτό το λόγο είναι πολύ διαδεδομένες, τον συντροφεύει ο κοντόχοντρος, αστείος, συχνά αφελής Μεξικάνος φίλος του, που φέρει το προσωνύμιο "Τσίκο" (στην Ιταλία διαθέτει, μάλιστα, το δικό του περιοδικό). Μία πλειάδα φανατικών και ορκισμένων εχθρών, όπως ο σημαδεμένος εγκληματίας Φλέτσερ, ο παράφρων επιστήμονας Χέλινγκεν ή ο βρυκόλακας Ρακόζι, αποτελούν το "σύμπαν" αυτής της συγκλονιστικής δημιουργίας, από κοινού με πιστούς φίλους του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, οι οποίοι κατά καιρούς, τον συνδράμουν στις προσπάθειές του.

... εδώ οι ορκισμενοι εχθροί του!


Στην Ελλάδα, αν προσμετρηθούν τα 260 τεύχη της αρχικής, εβδομαδιαίας έκδοσης (1970-1975, από τον εκδοτικό οίκο του Στέλιου Ανεμοδουρά) αλλά και όσα ακολούθησαν έκτοτε, που αναλύονται σε οκτώ (8) τεύχη των εκδόσεων Παπαχρυσάνθου (1980) με επιλεγμένες ιστορίες ("Ζαγκόρ εναντίον Βρυκόλακα" κ.α.) καθ' ομοίωσιν της Ιταλικής μηνιαίας έκδοσης, καθώς και στα τέσσερα (4) ακόμη τεύχη (νέων δημιουργών) σε μεγάλη διάσταση και διευρυμένη θεματολογία (ο Ζαγκόρ σε ρόλο ερωτευμένου κλπ) του 1999-2000 από τις εκδόσεις του Χρ. Κουδάκη, φτάνουμε σε έναν συνολικό αριθμό που ξεπερνάει τα 270 τεύχη. Σε αυτά, πρέπει να συναθροιστούν τα δεκάδες νέα τεύχη που βγήκαν τα πρόσφατα χρόνια, από την εταιρεία του Λεωκράτη Ανεμοδουρά, εγγονού του Στέλιου, καθώς και τα πολλά graphic novel του ήρωα, που κυκλοφορούν ανά τετράμηνο, από την ίδια εκδοτική ("ΜΙΚΡΩΣ ΗΡΩΣ") Μην ξεχνάμε, βεβαίως, τις ιστορίες του Ζαγκόρ που είχαν δημοσιευτεί ολόκληρη τη δεκαετία του '70 και συγκεκριμένα τα έτη 1970-1977 από το μηνιαίο περιοδικό "Μεγάλος ΜΠΛΕΚ", αλλά και από το 'Τζάγκουαρ', στη συνέχεια (1976).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου