Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Σέρλοκ Χολμς


Εφημερίδα "Έθνος" (3-8-1968)
Ο λογοτεχνικός «Σέρλοκ Χολμς», ένας δαιμόνιος και ευφυέστατος Βρετανός ντετέκτιβ που συνεργάζεται με τις αρχές στη διαλεύκανση εγκληματικών υποθέσεων,  δημιουργήθηκε το 1887 από τον συγγραφέα σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ (1859 – 1930). Ο ίδιος ο Ντόυλ παραδέχθηκε αργότερα ότι δημιούργησε τον Σέρλοκ Χολμς με βάση ένα υπαρκτό πρόσωπο, τον καθηγητή του, Τζόζεφ Μπελ. Η πρώτη εμφάνιση του Χολμς γίνεται στο περιοδικό The Strand με την ιστορία «Σπουδή στο Κόκκινο» («A study in Scarlet»). Ο Σέρλοκ Χολμς συνεπικουρείται στις έρευνές του από τον φίλο του, Δρα Γουότσον, έναν επίσης εμβληματικό χαρακτήρα.



Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ιστορίες μεταφέρθηκαν και στο πεδίο των εικονογραφημένων εκδόσεων. Χιλιάδες βιβλία παράχθηκαν ανά τον κόσμο, ενώ ο Χολμς τυπώθηκε και σε comic strip. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, από διάφορους οίκους, οι πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις του φλεγματικού ήρωα, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που κάποιες από αυτές εμφανίσθηκαν σε συγκεκριμένα έντυπα, όπως ο «Μικρός Σερίφης» του Πότη Στρατίκη.



Ας διαβάσουμε όμως και τι αναφέρει σχετικά ο μελετητής των κόμικς και συγγραφέας Γιώργος Κοσκινάς στο ιστολόγιό του:



" ...Ένα από τα εικονογραφημένα που εμφανίστηκαν στα οπισθόφυλλα του «Μικρού Σερίφη», στην μορφή του μεγάλου σχήματος(δεκαετία 1960), ήταν και ο «Σέρλοκ Χόλμς». Ο διάσημος Βρετανός ντετέκτιβ του Σκωτσέζου συγγραφέα sir Arthur Conan Doyle. Ο ήρωας του Doyle, που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της εξιχνίασης εγκλημάτων το 1887, στο περιοδικό Beetons Christmas Annual, με την ιστορία A Study in Scarlet, γνώρισε πολλές κόμικς – μεταφορές. Αυτή που προτιμήθηκε από τον κ. Στρατίκη για τον «Μικρό Σερίφη», ήταν αυτή της Dell Comics από το 1961. Αυτή ήταν και η τρίτη μεταφορά σε κόμικς, των περιπετειών του Σέρλοκ Χόλμς (η πρώτη ανήκει στον Louis Zansky, για την περίφημη έκδοση των Κλασσικών Εικονογραφημένων – Classics Illustrated)." 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου