Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Joe Colquhoun (1926 – 1987)

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)


Ο Joe Colquhoun  (Νοέμβριος 1926 – 13 Απριλίου  1987) ήταν Βρετανός σχεδιαστής και συγγραφέας εικονογραφημένων εκδόσεων, με ιδιαίτερα αξιόλογο και ποιοτικό έργο.  Έγινε γνωστός κυρίως για τις δημιουργίες του “Charlies War” (1978 - 1986) στο περιοδικό ‘Battle Picture Weekly’ και σε σενάριο του Pat Mills, που ήταν μια εκκωφαντική καταγγελία της φρίκης του Α΄ Π.Π.,  και Johnny Red” (1975 – 1978 στο ίδιο περιοδικό και πριν από το John Cooper που συνέχισε τη σειρά μετά το 1979) σχετικά με την ιστορία ενός Άγγλου πιλότου που πολέμησε στο πλευρό των Σοβιετικών στο Ανατολικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. σε σενάριο του Tom Tully




Υπήρξε επίσης ο πρώτος καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε την αγαπημένη ποδοσφαιρική σειρά “Roy of the Rovers” στο περιοδικό  Tiger’ (1954 – 1959 και ξανά τη διετία 1965 – 1967) ενώ αρχικά έγραφε και το σενάριό της, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Stewart Colwyn», παρότι δεν θεωρείται ειδικός στην απεικόνιση ποδοσφαιρικών φάσεων, ούτε είχε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το άθλημα!


Γεννημένος στο Harrow του Middlesex ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες (φοιτώντας στο ΚολέγιοKingston upon Thames”) μετά την επιστροφή του απ’ τον πόλεμο όπου υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό (1943).  Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε to 1951 σε ηλικία 35 ετών, αρχικά με το περιοδικό “Jungle Trails” όπου δημοσίευσε την πρώτη του σειρά (“Carver of the Islands”)  και στη συνέχεια  συνεργάσθηκε με αρκετά πρακτορεία ή εκδοτικούς οίκους  όπως τα “I.P.C. Media”, “King Ganteaume Studios”, “Amalgamated Press” (1952), “Egmont UK” ενώ εργάσθηκε για λογαριασμό πολλών εντύπων μεταξύ των οποίων τα “Buster”, “Cor!!”, “Lion”, “Valiant”, “The Champion”, “Jag” , “Mask”.

Ο καλλιτέχνης απεβίωσε πρόωρα στο σπίτι του στο Dorset στις 13 Απριλίου 1987 σε ηλικία μόλις 60 ετών ύστερα από καρδιακή προσβολή, αφήνοντας ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο των κόμικς. Τη δουλειά του θαυμάσαμε επανειλημμένως μέσω πολλών δικών του σειρών που δημοσιεύθηκαν και στη χώρα μας από τα περιοδικά «Φίλαθλος», «Μπλεκ», «Γκολ», «Τρουένο» και «Αγόρι».

Ενδεικτική εργογραφία: “Football Family Robinson” («Οικογένεια Ρόμπινσον»), “Runaways” («Οι Φυγάδες»), “Sammy Brewsters Ski-Board Squad” («Οι Τιμωροί»), “Paddy Payne”, “Saber”, “King of the Jungle”, “Kid Chameleon”, “Adam Eterno”, “Leggionnaire Terrys Desert Quest”, “Biff Benbow”, “Wildfire”, “Soldier Sharp, the Rat of the Rifles”, “Zarga, Man of Mystery”, “The Goodies”, “Sams City Jungle” και “Mayhems Column” που ήταν η τελευταία του δουλεία, δημοσιεύθηκε δε 5 μήνες μετά το θάνατό του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου