Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

10 χρόνια δίχως το Mike Western

M. Western (δεκαετία '40)
(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)
Ο σπουδαίος ζωγράφος και δημιουργός κόμικς Mike Western που απεβίωσε μια μέρα σαν σήμερα πριν από 10 ακριβώς χρόνια (13 Μαΐου 2008) ήταν ένας καλλιτέχνης υψηλής ποιότητας και μέγιστης παραγωγικότητας. Γεννημένος στο Σάουθαμπτον της Αγγλίας στις 4 Φεβρουαρίου του 1925, εργάσθηκε αρχικά ως επιμελητής παραγωγής στην εταιρεία “GB Animation” αμέσως μετά την απόλυσή του από το βρετανικό στρατό, μέσα από τις τάξεις του οποίου έλαβε μέρος στις συγκρούσεις του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Αφού μεσολάβησαν μερικές συνεργασίες του σε κινηματογραφικές παραγωγές, απασχολήθηκε στην εκδοτική επιχείρηση “Amalgamated Press” μαζί με τους πρώην συναδέλφους του στη βιομηχανία των καρτούν, Ron Clark και Eric Bradbury, δημιουργώντας διάφορες εικονογραφημένες σειρές για λογαριασμό του περιοδικού “Knock Out”, όπως το γουέστερν “Lucky Logan” και το πολύ ενδιαφέρον "Johnnie Wingco" με ήρωα έναν πιλότο αεροσκάφους. 


Τη δεκαετία του ’60 ο Western έδειξε να στρέφεται στο τηλεοπτικό πεδίο, για να επιστρέψει σύντομα στα έντυπα και συγκεκριμένα στο δημοφιλές περιοδικό “Buster”, όπου, με τη βοήθεια του Bradbury, δημιούργησε το εξαιρετικό “The Leopard from Lime Street” μια σειρά που, υπό τον τίτλο «Το Παιδί Πάνθηρας» γνωρίσαμε και στην Ελλάδα (περιοδικό «Μπλεκ»). Άλλες σειρές του για το ίδιο περιοδικό ήταν “The Star of Fortune”, “When Britain Froze” και “World in Peril” (όλα επιστημονικής φαντασίας).
 Την ίδια περίπου εποχή εντάχθηκε στο τιμ και του περιοδικού “Valliant” για να παραμείνει εκεί τα επόμενα 13 χρόνια. Μια από τις πλέον γνωστές και περίφημες δουλειές του ήταν η σειρά “The Wild Wonders”, σε σενάριο του Tom Tully, με ήρωες δυο αδέλφια που έχουν μεγαλώσει στη ζούγκλα και διαθέτουν εξωπραγματικές αθλητικές ικανότητες. Στο “Valliant” ο Western φιλοτέχνησε, μεταξύ άλλων και περισσότερα από 500 εξώφυλλα για σειρές ιστορικού περιεχομένου. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ακάματου δημιουργού ήταν το περιοδικό “Battle Picture Weekly” όπου εικονογράφησε το περίφημο “Darkies Mod” (σε κείμενα του John Wagner) και το “The Team That Went to War” (σενάριο του Tom Tully) που αμφότερα δημοσιεύτηκαν στη χώρα μας υπό τους αντίστοιχους τίτλους «Λοχίας Τζο Ντάρκι» και «Η ομάδα που πήγε στον πόλεμο» (περιοδικό «Αγόρι»). 
Αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη
Για το περιοδικό “Tiger” έφτιαξε τα “Topps on Two Wheels” και “Golden Boy” και για το περιοδικό “Eagle” τα “Computer Warrior” "The Hard Men", "Shadow" και "The Avenger". Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμμετοχή του στο ποδοσφαιρικό “Billys Boots” («Τα Μαγικά Παπούτσια του Μπίλι») για το περιοδικό “Roy of the Rovers” αλλά και για το “Scorcher” επί μια τετραετία, όπως επίσης και η αναβίωση της σειράς ‘Roy of the Rovers’ ως καθημερινό strip στην εφημερίδα ‘Daily Star’ την περίοδο 1992-93. Ακολούθως αφιερώθηκε στη ζωγραφική, για να «φύγει» για πάντα από κοντά μας σε ηλικία 83 ετών, ύστερα από ολιγόμηνη ασθένεια. Ο Mike Western όμως μας άφησε μια πλούσια παρακαταθήκη, το χιλιάδων σελίδων έργο του, που δεν θα ξεχασθεί ποτέ και για αυτό το λόγο, όλοι εμείς οι λάτρεις των κόμικς, τον ευγνωμονούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου