Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ο Αετός της Νύχτας (Tex Willer)

Ο Τεξ Γουΐλερ (Tex Willer) ή «Αετός της Νύχτας» είναι ήρωας εικονογραφημένων ιστοριών (κόμικς) με «Ουέστερν» θεματολογία (από τη λεγόμενη «Άγρια Δύση») Ιταλικής προέλευσης, εμπνευσμένος από παρόμοιους χαρακτήρες κινηματογραφικών ταινιών του είδους. Αποτελεί δημιουργία του σεναριογράφου Gian (Giovanni) Luigi Bonelli (1908 - 2001) και του εικονογράφου Aurelio Galleppini  (1917 - 1994).


Εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε αυτόνομη (μηνιαία) έκδοση στις 30 Σεπτεμβρίου του 1948. Πρόκειται για μια σειρά που απολαμβάνει τεράστιας αναγνωρισιμότητας τόσο στη χώρα στην οποία «γεννήθηκε», όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα θεωρείται τμήμα της Ιταλικής καλλιτεχνικής/πολιτιστικής κληρονομιάς. Λέγεται επίσης εμφαντικά, ότι, δεν υπάρχει Ιταλός που να μην έχει διαβάσει στη ζωή του, τουλάχιστον μια ιστορία του συγκεκριμένου χαρακτήρα. Σημειωτέον, ότι η έκδοση του περιοδικού συνεχίζεται ανελλιπώς στη γειτονική χώρα επί σχεδόν 70 χρόνια!

Ο Τεξ είναι ένας περιπλανώμενος «ρέιντζερ» (ειδικό σώμα Αμερικανών περιφερειακών σερίφηδων) με τεράστια αίσθηση δικαίου και νομιμοφροσύνης, μεγαλόψυχος, ευγενής, αντιρατσιστής, αδιάφθορος αλλά και αμείλικτος διώκτης των παρανόμων. Δρα κυρίως στην περιοχή της Αριζόνα, όμως οι ιστορίες του, συχνότατα, καταλύουν τα χωρο-χρονικά όρια, δανειζόμενες στοιχεία από τη λογοτεχνία του φανταστικού, των μυστηριακών θρίλερ και εμπεριέχουν πολλαπλές «πινελιές» αγωνιώδους δράσης.

Στις περιπέτειές του τον συντροφεύουν ο γιος του (Kit Willer), ένας ερυθρόδερμος πολεμιστής της φυλής των Ναβάχο Tiger Jack») κι ένας βετεράνος πιστολέρο, ονόματι Kit Carson.



Μεταξύ των συγγραφέων της σειράς περιλαμβάνονται τα ονόματα των Sergio Bonelli, Claudio Nizzi, Decio Canzio, Mauro Boselli κ.α., ενώ ιστορίες της έχουν φιλοτεχνήσει, μεταξύ άλλων, οι Francesco Gamba, Jose Ortiz, Joe Kubert, Jesus Blasco, Giovanni Ticci κλπ. Η ιστορία του Τεξ έχει μεταφερθεί και στο σινεμά, με την ταινία «Tex e il Signore Degli Abissi» (1985)σε σκηνοθεσία του Duccio Tessari (1926 – 1994) με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο ηθοποιό Giuliano Gemma (1938 - 2013)



Στην Ελλάδα, η σειρά παρουσιάσθηκε αρχικά από το περιοδικό «Ροκ» και εν-συνεχεία υπό τον τίτλο «Ροντέο» του Οίκου Ανεμοδουρά (1988 - 1990), για να επιστρέψει στις μέρες μας από τις εκδόσεις «Μικρός Ήρως» του Λεωκράτη Ανεμοδουρά, ως περιεχόμενος ήρωας στο περιοδικό «Μίστερ ΝΟ και ... οι άλλοι»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου