Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΜΑΡΚ Νο 1 από τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»

«Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας» (όπως αποδόθηκε στα ελληνικά) είναι το πρώτο, ιστορικό επεισόδιο της εικονογραφημένης σειράς «Λοχαγός ΜΑΡΚ» -«Il Comandante Mark»- που φιλοτεχνήθηκε στα μέσα του 1966 από το Ιταλικό καλλιτεχνικό συνεργατικό στούντιο «esseGesse». 

Δημοσιεύθηκε στη χώρα μας συνολικά τέσσερις φορές. Πρώτα στο εναρκτήριο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού «Όμπραξ» (1971), μετά στην επανέκδοση του 1983 (περιοδικό «Περιπέτεια») και ακολούθως στο επίτομο έργο «Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά – Ανθολογία» (2016). Την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 προσφέρθηκε από τις εκδόσεις «Μικρός Ήρως» -ως έκτακτη έκδοση- μέσω  της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». 


Ο σχεδιασμός της ιστορίας φέρει εξ’ ολοκλήρου την υπογραφή του Pietro Sartoris (1926 – 1989), του πιο εκλεπτυσμένου –σχεδιαστικά- μέλους της τριάδας των Ιταλών δημιουργών. Στην έκδοση, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 100 σελίδων (όλες οι περιπέτειες του ‘Λοχαγού ΜΑΡΚ’ είναι 64σέλιδες, πάντα σύμφωνα με την πρωτότυπη Ιταλική παραγωγή) έχουν ενσωματωθεί οι ιστορίες «Ο Κοκομπίλ εναντίον του εαυτού του» (1986) και «Κόκο Πατάτα» (1978), αμφότερες έργα του επίσης Ιταλού κομίστα Benito Jacovitti (1923 – 1997). Στην πρώτη από αυτές (26 σελίδων) ο καρτουνίστικος αντί-ήρωας Κοκομπίλ είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει μία εις βάρος του κατηγορία, ενώ στην άλλη (6 σελίδων) ψήγματα χρυσού μαζί με τόνους πατάτας ανακατεύονται σε ένα απίστευτο συνονθύλευμα εξωφρενικών καρέ, τα οποία περιλαμβάνουν από έναν ... σιαμαίο δισερίφη (!) έως και σακιά που χαμογελούν (!!!) 

Το τεύχος συμπληρώνεται με δυο εμπεριστατωμένα αφιερώματα του Λευτέρη ΤαρλαντέζουΟ Λοχαγός Μαρκ των Λύκων του Οντάριο» και «Κοκομπίλ: Χαμός στο Φαρ Ουέστ»). Οι έκτακτες εκδόσεις συνεχίσθηκαν την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 με την περιπέτεια του Μπλεκ «Το Χρυσό Σύννεφο» σε σχέδιο Jacques Yves Mitton και την αρχή της θρυλικής σειράς «Το Παιδί Πάνθηρας» («The Leopard from Lime Street», των Tom TullyMike Western.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου