Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας άλλος "Μικρός Σερίφης"


ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΛΑΦΟΥΤΖΗΣ

Υπάρχει ένας χαρακτήρας κόμικ, ο οποίος μοιάζει πολύ με το ύφος και το γενικότερο στόρυ, του Μικρού Σερίφη. Πρόκειται για τον Tim Carter (Τιμ Κάρτερ), της ιταλικής σειράς γουέστερν “Un Ragazzo nel Far West”.
Δημιουργήθηκε το 1958 από τον σεναριογράφο και εκδότη G.L. Bonelli και τον καρτουνίστα Franco Bignotti και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ως μηνιαίο περιοδικό στη γειτονική μας χώρα.
Πραγματεύεται την ιστορία του νεαρού Tim Carter, που γνωρίζει τη σκληρότητα του Φαρ-Ουέστ από νωρίς και κατατάσσεται στους ρέιντζερς, προκειμένου να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη έπειτα από τη δολοφονία του πατέρα του. Πιστός φίλος στις περιπέτειές του στέκεται ο αφελής συνάδελφός του, Dusty.
Δεν γνωρίζουμε εάν ο Πότης Στρατίκης επηρεάστηκε από αυτό το κόμικς, που προηγήθηκε κατά τέσσερα έτη της έκδοσης του Μικρού Σερίφη, ή όχι. Είναι γνωστές άλλωστε οι καλές σχέσεις του έλληνα δημιουργού με τους ιταλούς εκδότες και τα ιταλικά κόμικς. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κάποια κοινά στις δύο «παράλληλες» ιστορίες.




Παλαιότερες εκδόσεις του “Un Ragazzo nel Far West”



Νεότερες εκδόσεις του “Un Ragazzo nel Far West”

Καταρχάς και ο Τιμ Κάρτερ και ο Τζιμ Άνταμς χάνουν τον πατέρα τους και έπειτα μπαίνουν στην υπηρεσία του νόμου. Κατατάσσονται και οι δύο στους ρέιντζερς (παρόλο που στην Ελλάδα ο Τζιμ Άνταμς παρουσιαζόταν σαν σερίφης, μιας και το ελληνικό κοινό δεν ήταν τόσο εξοικειωμένο με τέτοιες «λεπτομέρειες»). Έχουν και οι δύο στο πλευρό τους από έναν αφελή και λίγο κουτό σύντροφο, ο μεν Κάρτερ τον Ντάστυ, ο δε Άνταμς τον Πεπίτο Γκονζάλες. Και οι δύο αυτοί χαρακτήρες παίζανε τον «εύθυμο» ρόλο στις περιπέτειες και δίνανε τον απαραίτητο τόνο χαλάρωσης.
Η σειρά του Κάρτερ, έφθασε και στην χώρα μας, μέσα από τις σελίδες του ελληνικού Μπλεκ κατά τα έτη 1973-1977 (δημοσιεύθηκε σαν ΤΟΜ), αλλά από τότε, δυστυχώς ουδέποτε ανατυπώθηκε.
Η σεναριακή ιδέα δεν ξεφεύγει από το γενικότερο πλαίσιο του συγκεκριμένου είδους, τονίζοντας τα στοιχεία που αγαπήθηκαν και από το ελληνικό κοινό των φίλων του γουέστερν κόμικ. Υπάρχουν αρκετές απρόοπτες καταστάσεις που αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ παράλληλα, η σχεδιαστική γραμμή είναι σχεδόν απολαυστική. Με έμφαση στη λεπτομέρεια και σωστή αντίθεση χρωματισμού (στην Ελλάδα, στην γνωστή πορτοκαλί διχρωμία) και σκίασης, το κόμικς αυτό αποτελεί ένα από τα must για τους θιασώτες της Άγριας Δύσης…



Επάνω: το εξώφυλλο του τεύχους 290 του περιοδικού ΜΠΛΕΚ, στο οποίο δημοσιεύθηκε το πρώτο επεισόδιο του… Τομ Κάρτερ(!) και μία σελίδα από το πρωτότυπο, ιταλικό κόμικ.
Κάτω: δύο σελίδες από το πρώτο επεισόδιο της ελληνικής έκδοσης.



Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά (με μικρές διαφοροποιήσεις) στο τεύχος 5 του περιοδικού CLUB ΦΙΛΩΝ "ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ" - MAGAZINE, τον Ιούλιο του 2009. Σήμερα αναδημοσιεύεται εδώ, παράλληλα με το blog του "ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ" (http://mikrosserifis.blogspot.com/).

7 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η παρουσίαση Τζίμ,όντως εχει καποιες
    ομοιοτητες με τον Μ. Σερίφη,αλλά δεν νομίζω να
    "βγάζει" το ίδιο συναίσθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δεν είμαι και ο πιο αντικειμενικός πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, οπότε δεν θα πάρω θέση σε αυτό που λες, Νικ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύντομη αλλά κατατοπιστική η παρουσίασή σας adamsjim και aNwDyNos. Με κάνατε να θέλω να ξαναδιαβάσω καμιά ιστορία του ΤΟΜ ή του UN RAGAZZO NEL FAR WEST πιο σωστά! Κύριοι, σιγά σιγά να κανονίζουμε για καφεδάκι! Και ο Γιώργος είχε πει ότι θα ήθελε να έρθει. Να κανονίσουμε να κλείσουμε μεγάλο τραπέζι εκεί στους φίλους της Λέσχης Φίλων Κόμικς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να είμαστε όλοι καλά και θα κανονίσουμε μια συνάντηση όλοι μαζί στα μέσα του άλλου μήνα! Αν συμφωνείτε, να αρχίσουμε να το οργανώνουμε από τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς σας ξαναβρήσκω φίλοι μου.

    Δεν έχω διαβάσει τις ιστορίες του Τομ πρόσφατα και ελάχιστα τις θυμάμαι από τα τα παιδικά χρόνια. Εχω την εντύπωση ότι περαν των παραπάνω 2-3 κοινών με τον Σερίφη, δεν υπάρχει καμμιά σχέση. Πιθανόν βέβαια ο Στρατίκης να εμπνευστηκε το αρχικό στοιχείο από την ιστορία του Τομ (Σερίφηδες σε μικρή ηλικία που έχουν χάσει τον πατέρα τους) αλλά η ανάπτυξη της ιστορίας του δικου μας Σερίφη είναι τελείως διαφορετική.

    Οντως με άλλο συναίσθημα Νικόλα..

    Οπως γνωρίζει ο adamsjim δίαβασα πολύ Σερίφη (Μικρό Καουμπου) για την ακρίβεια, αυτό το καλοκαίρι και κόλλησα πραγματικά. Κάλλιο αργά παρα ποτέ φίλε Πάνο ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως τα λες είναι, Νικ!
    Πού χάθηκες ρε φίλε; Ελπίζω πάντως να είσαι καλά και απλά να έψαχνες τρόπο να βγεις κάτω από τις στοίβες των τευχών του Μικρού Κάου-μπόυ!
    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι πάντα δύσκολος ο Σεπτέμβρης και έπεσαν κι όλα μαζί φέτος. Για την ώρα δεν έχω το χρόνο να διαβάσω αλλά που θα πάει θα επανακάμψω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή