Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Σπουδαίοι δημιουργοί: Geoff Campion (1916 – 1997)

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της Βρετανικής Σχολής κόμικς ξεκίνησε την επαγγελματική του ζωή ως… εισπράκτορας! Στις 19 Νοεμβρίου του 1916 και εν μέσω του Μεγάλου Πολέμου (1914-1918) που συντάραζε την Ευρώπη, γεννήθηκε στο Κόβεντρι της Αγγλίας ο Arthur Geoffrey Campion. Ο άνθρωπος που αργότερα θα γινόταν γνωστός στο χώρο των εικονογραφημένων παιδικών περιοδικών σαν Geoff Campion, άρχισε να εργάζεται από μικρός σαν εισπράκτορας φόρων. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας κλήθηκε να υπηρετήσει στο Βρετανικό γραφείο διοίκησης των Ανατολικών Ινδιών. Ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939-1945) εξελισσόταν, ο Geoffrey είχε την ευκαιρία να εκδηλώσει το έμφυτο σχεδιαστικό του ταλέντο, ως μέλος της συντακτικής ομάδας του στρατιωτικού εντύπου Jambo.

Τα πρώτα βήματα.

Το 1948 ο 32χρονος πλέον Geoff διάβασε μία αγγελία εφημερίδας που είχε καταχωρηθεί από την εκδοτική εταιρεία Amalgamated Press (A.P.), η οποία αναζητούσε νέους εικονογράφους. Απάντησε άμεσα και εκείνοι, εκτιμώντας τα προσόντα του (παρότι ήταν αυτοδίδακτος) τον προσέλαβαν με απόφαση του νεαρού εκδότη Leonard J. Matthews (1914-1997). Ο Matthews αρχικά ανάθεσε στον Campion να φτιάχνει χιουμοριστικά στριπ στο περιοδικό Knock-Out (1939-1963). Ένα από τα πρώτα που φιλοτέχνησε ο Geoffrey ήταν το Professor Bloop, με ήρωα έναν μεσήλικα και πολύ αφηρημένο καθηγητή. Επιπλέον ο Campion ήταν βοηθός-συνεργάτης του καλλιτέχνη Huge McNeill (1910-1979) στο ίδιο περιοδικό.

Αναβάθμιση.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και οι υπεύθυνοι της εταιρείας αποφάσισαν να εκδώσουν μία συλλογή εικονογραφημένων γουέστερν, σειρά που ονόμασαν Cowboy Comics Library. Ο Campion έγινε ο βασικός σχεδιαστής της, φιλοτεχνώντας υπέροχες ιστορίες όπως Billy the Kid (περιοδικό Sun, 1952-1959), Strongbow the Mohawk (Comet, 1953-1957), Buffalo Bill (Comet, 1954-1957) και αργότερα (μεταξύ άλλων συναδέλφων του) τον Custer (Jag, 1968-1969, όπου σχεδίασε επίσης και την ποδοσφαιρική ιστορία The Penalty Area).

Η καταξίωση.

Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ο ώριμος πια Geoffrey ξεχώριζε σαν ένας από τους κορυφαίους στο είδος του. Συνέχισε να εργάζεται για λογαριασμό των εκδόσεων Fleetway/I.P.C. (όπως είχε μετονομαστεί η A.P.) για έναν πολύ μεγάλο αριθμό εντύπων (Eagle, Playhour, Look and Learn, T.V. Comic, Valiant, Tiger, Hurricane, Lion and Champion, Battle Action, Poppet, Action Force, Battle Picture Weekly, Ranger κ.α.) Η θεματολογία του περιλάμβανε σειρές επιστημονικής φαντασίας, πολλά ιστορικά έργα, διασκευές λογοτεχνικών βιβλίων (Quo Vadis του Henryk Sienkiewicz, Last of the Mohicans του J.F. Cooper κλπ ), αθλητικές όπως και πολεμικές περιπέτειες. Συνεργάστηκε με μία πλειάδα σεναριογράφων, μεταξύ των οποίων ο John Michael Butterworth (1924-1986), ο Gerry Finley-Day κ.α.

Εργογραφία.

Από τις πιο εμβληματικές ιστορίες που εμπνεύστηκε ο Campion ήταν η σειρά Spellbinder (αρχικός τίτλος: Turvilles Toughstone) για το περιοδικό Lion and Eagle (1952-1974) η οποία δημοσιεύτηκε από τις 3.5.1969 έως και τις 18.5.1974 (με το κλείσιμο του εντύπου). Πρόκειται για τις περιπέτειες ενός αλχημιστή του μεσαίωνα (Sylvester Tourville) και του ανιψιού του, Tom. Στην Ελλάδα το απολαύσαμε από το Αγόρι, με τον τίτλο Η Μαγική Πέτρα των Τέρβιλ. Το ευφάνταστο σενάριο της σειράς αυτής ήταν του Frank S. Pepper (1910-1988), δημιουργού της δημοφιλούς σειράς Roy of the Rovers (1954). Με τον Pepper o Campion συνεργάστηκε επίσης στη διαστημική σειρά Captain Condor του περιοδικού Lion (1952-1966). Ακολουθεί ένας (ενδεικτικός μόνο) κατάλογος των έργων του (ως αρχικού δημιουργού ή σημαντικά συνεισφέροντας).

·         Typoon Tracy

·         Dick Turpin

·         Rip Solar, Inter-Planetary Investigator

·         Kommando King

·         Tales of the Gold Monkey

·         The Cyclone King

·         Captain Hurricane

·         Jet-Ace Logan

·         Fighter from the Sky

·         River of Serpents

·         Codename: The Scrapyard

·         Battler Briton

·         D-Day Dawson

·         Johnny Cougar

·         The Spider

·         Rockfist Rogan

·         Black Velvet

·         Sergeant without Stripes

·         Britain in Chains

·         Byrd of Paradise Hill

·         Mark your Man

·         Kid Gloves

Ο Campion έφυγε ήσυχα από τη ζωή στις 18 Δεκεμβρίου του 1997 στο σπίτι του στο Axbridge του Somerset, σε ηλικία 81 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου