Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Ο «πατέρας» του Ρόυ Ρέης!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ο αγαπημένος μας ποδοσφαιρικός ήρωας (των κόμικς) είναι αναμφίβολα ο ξανθομάλλης επιθετικός των «Ρόβερς» του Μέλτσεστερ, Ρόυ Ρέης. Γεννημένος -σύμφωνα με το σενάριο της εμβληματικής Βρετανικής εικονογραφημένης σειράς Roy of the Rovers- στις 21 Οκτωβρίου του 1938, σε λιγότερο από τρεις μήνες θα γίνει 86 ετών! Ωστόσο, η παρουσία του στα καρέ της «9ης Τέχνης» χρονολογείται εδώ και σχεδόν μία 70ετία (!) καθώς η μορφή του εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο #1 του εβδομαδιαίου περιοδικού Tiger (11.9.1954) της εκδοτικής εταιρείας Amalgamated Press (αργότερα Fleetway/I.P.C.)

Πως «γεννήθηκε» ο Ρόυ;

Βρισκόμαστε στα μέσα του 1954, όταν ο προϊστάμενος εκδόσεων της A.P., Reg Eves (1892-1972) πρότεινε στον συνεργάτη του Derek Birnage (1913-2024) να στήσουν ένα καινούριο αθλητικό νεανικό περιοδικό -μετά το Lion (1952-1974) που είχαν δημιουργήσει το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς- με στόχο να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσματικά το δημοφιλές Eagle (1950-1969) της εταιρείας Hulton Press. Οι δυο τους σκέφτηκαν πως, με δεδομένη τη μεγάλη άνθιση του ποδοσφαίρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φιγούρα ενός νεαρού ποδοσφαιριστή θα βοηθούσε στην εξάπλωση του νέου εντύπου.

Ο Frank Pepper και οι ήρωές του.
Το πρότυπο του Ρόυ.

Ο Birnage τότε, απευθύνθηκε στον έμπειρο συγγραφέα Frank S. Pepper (1910-1988) ο οποίος δύο χρόνια πριν είχε εμπνευστεί τον διάσημο χαρακτήρα Captain Condor (1952-1966) στο περιοδικό Lion και επιπλέον διέθετε μεγάλη ικανότητα στις σειρές αθλητικού περιεχομένου. Πιο συγκεκριμένα, ο Pepper –χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Hal Wilton- είχε δημιουργήσει για το περιοδικό The Champion (1922-1955) τη σειρά Rockfist Rogan (1937-1960) με ήρωα έναν Βρετανό πιλότο της R.A.F. που παράλληλα διακρινόταν ως… πυγμάχος. 

Η ομοιότητα του Danny με το Roy είναι κάτι παραπάνω από εμφανής!

Όμως, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Eves και Birnage, ο Pepper βασίστηκε σε μία άλλη δημιουργία του, που επίσης έγραφε με ψευδώνυμο (ως John Marshall). Σε αυτήν, ο κεντρικός πρωταγωνιστής ήταν ένας νεαρός σέντερ-φορ της (φανταστικής) ομάδας North London United F.C. (ο ίδιος ο Pepper είχε γεννηθεί στο Ilford, North East του Λονδίνου) ονόματι Danny Roberts. Η σειρά είχε τίτλο Danny of the Dazzlers, καθώς «Dazzlers» ήταν το παρατσούκλι του συλλόγου, άρχισε δε να δημοσιεύεται το καλοκαίρι του 1949, επίσης στο περιοδικό The Champion. Η ιστορία συνεχίστηκε επί μία διετία (έως το 1951) ενώ εμφανίστηκε και στην ετήσια έκδοση The Champion Annual 1952. Θα πρέπει όμως να τονιστεί εδώ, πως εκείνη την εποχή η πλειοψηφία των ιστοριών που έμπαιναν στο περιοδικό δεν ήταν κόμικς αλλά παρουσιάζονταν σε μορφή κειμένου, με ελάχιστες εικόνες (συνήθως μόνο μία, στο ξεκίνημα).

Ο Ρόυ και ο Μπλάκυ στο προσκήνιο!

Με τον τρόπο αυτό, «γεννήθηκε» ο Roy Race, ο βασικός ήρωας της σειράς Roy of the Rovers, μίας έγχρωμης ποδοσφαιρικής ιστορίας (πλήρως εικονογραφημένης) που άρχισε στο εξώφυλλο  του νέου εντύπου, του οποίου ο πλήρης τίτλος ήταν Tiger The Sport and Adventure Picture Story Weekly. Σύμφωνα με την ιδέα του Pepper, τον ξανθό έφηβο ποδοσφαιριστή ανακάλυψε ο κυνηγός ταλέντων της ομάδας Melchester Rovers (επαγγελματικού συλλόγου της Α’ Κατηγορίας Αγγλίας) Alf Leeds, όταν παρακολούθησε έναν αγώνα μεταξύ δύο ανεξάρτητων ομάδων νέων. Ο νεαρός, που ήταν ακόμη μαθητής, έπαιζε στο εφηβικό τμήμα της Milston F.C., μαζί με το συμμαθητή και φίλο του, «Μπλάκυ» (Ουίλιαμ Γκρέη). Ο Pepper, πολυάσχολος εκείνη την εποχή, αφού έδωσε τη βασική κατεύθυνση στη σειρά, αποχώρησε γρήγορα παραχωρώντας τη θέση του στον καταξιωμένο καλλιτέχνη Joe Colquhoun (1926-1987) που εκτός από τον υπέροχο σχεδιασμό, ανέλαβε πλέον και τη συγγραφή της (υπό το ψευδώνυμο Stewart Colwyn).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου