Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Οι ιστορικές εκδόσεις της "Ατλαντίδας" !

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης, από το λήμμα που ο ίδιος έχει αναρτήσει στη ΒΠ)

Οι Εκδόσεις Πεχλιβανίδη («Ατλαντίς») ήταν ελληνική εκδοτική επιχείρηση, την οποία ίδρυσαν οι Μικρασιάτες αδελφοί Πεχλιβανίδη (Μιχάλης, Γιώργος και Κώστας, με καταγωγή από την Αττάλεια). Η εταιρεία (1945 – 1993[1]), η οποία αρχικά στεγαζόταν σε ένα ιστορικό κτίριο, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κοραή 8[2], στο κέντρο της Αθήνας (πολύ αργότερα η έδρα των εκδόσεων μεταφέρθηκε στη Στοά του βιβλίου) εξέδωσε μία σειρά γνωστών εικονογραφημένων περιοδικών (κόμικς, κλπ), όπως τα «Γέλιο και Χαρά», «Κλασσικά Εικονογραφημένα», «Τα καλύτερα Κόμικς» κ.α. τα οποία γνώρισαν σημαντική κυκλοφορία. Επίσης, η εταιρεία εξέδωσε τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του Γιάννη Μαρή, καθώς και άλλα βιβλία, μικρής ή μεγαλύτερης διάστασης, όπως και περιοδικά ποικίλης ύλης[3].



Ανδρέας Τσιρώνης: "Η συλλογή μου αποτελείται από τεύχη που έχουν για μένα συναισθηματική αξία"

Ανδρέας Τσιρώνης (ερευνητής – συλλέκτης – αναγνώστης - μελετητής) 

(Συνέντευξη στο Νίκο Δ. - Θ. Νικολαΐδη)

Φίλε Ανδρέα μας έχει πραγματικά εντυπωσιάσει, όλα αυτά τα χρόνια, με τις απίστευτες γνώσεις σου σχετικά με τα εικονογραφημένα περιοδικά που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες! Θα ήθελες να μας αποκαλύψεις το «κλειδί» αυτού του πολύτιμου «θησαυρού» της μνήμης σου ;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο κλειδί, απλά η αρκετά καλή μνήμη μου καθώς και ίσως το ότι τα αγαπημένα μου εικονογραφημένα όταν άρχισα εγώ να διαβάζω  δεν τα αγόραζα κάθε εβδομάδα από το περίπτερο όπως σχεδόν όλοι αλλά είχα στα χέρια μου ολοκληρωμένες τις σειρές (Μπλεκ-Ζαγκόρ-Όμπραξ) και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα διαβάζοντας τα μου έμειναν χαραγμένα στο μυαλό.